Social

Prima ”Școală de vară” de la Telciu aduce profesori din China, Olanda, Germania, Suedia

Prima şcoală de vară din zona noastră, prima școală de vară decolonială din Europa de Est și a doua din întreaga Europă aduce la Telciu profesori din China, Olanda, Germania, Suedia.

În perioada 21-27 august, localitatea Telciu va găzdui prima ediţie a ”Școlii de vară de la Telciu”. Acest proiect a luat fiinţă la iniţiativa Centrului pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale şi are ca temă “modernitatea, ruralitatea şi (de)colonialitatea”. Înscrierile la şcoala de vară se fac până în data de 1 august.


Organizatorii acestui proiect, Manuela Boatcă, Ion Matei Costinescu, Miki Braniște, Ovidiu Țichindeleanu şi, nu în ultimul rând, telceanul Valer Simion Cosma, îndeamnă sătenii, şi nu numai, să participe la această şcoală de vară, întrucât aceasta conţine atât cursuri, predate de către profesori din România, Germania, Suedia, China şi Olanda, cât şi activităţi care presupun proiecţii de film, teatru, dezbateri.

“Ceea ce face interesantă această şcoală de vară este strâns legat de organizarea într-un sat din periferia/semi-periferia Uniunii Europene a unui eveniment academic și cultural, care abordează teme precum ruralitatea, modernitatea și decolonialitatea, dar şi ieșirea din fortărețele academice urbane, prin diversitatea conținutului, prin asocierea unor cursuri de nivel academic cu activităţi artistice aducaţionale. Totodată, încorporarea unor cursuri adresate localnicilor interesați, precum cel despre spectrul politic și cel despre rolul social și politic al teatrului, dar şi ideea interacțiunii și dialogului, pe cât posibil înafara oricăror ierarhii, dintre profesori, cursanți și localnici în contextul activităților menționate”, a menţionat Valer Simion Cosma.

Pe lângă ideea de a se depăşi treptele ierarhice, pe lângă modalităţile inedite în care organizatorii au propus să se studieze şi să dezbatătema modernităţii, a ruralităţii şi a decolonialităţii, aceştia au adăugat în programul şcolii de vară şi excursii în împrejurimi, dar şi ideea ca studenţii şi invitaţii să fie cazaţi la corturi și îngospodăriile sătenilor, pentru a trăi experinţe noi la ţară.

De unde a plecat ideea înfiinţării acestui proiect?

“Aveam în minte de ceva vreme ideea înființării unei școli de vară la Telciu, dar, până la ediția de anul trecut a conferințelor telcene, n-am îndrăznit să formulez un proiect concret. Însă, încă de anul trecut, în contextul în care, la conferință au venit să asiste la prezentări și dezbateri, vreo douăzeci de studenți/e și masteranzi din Cluj, București, Berlin, Viena m-am gândit că nu ar fi tocmai ușor să ademenesc suficientă lume pentru un astfel de demers. Pe de altă parte, faptul că, începând de anul trecut, doamna profesor, Manuela Boatcă de la Universitatea din Freiburg s-a implicat în organizarea evenimentului și s-au creat premisele unui proiect pe termen lung, a făcut ca ideea unei şcoli de vară să pară cât se poate de fezabilă. Pe de altă parte, tot în contextul conferinței de anul trecut, colegi din mediul academic s-au arătat foarte interesați de un astfel de proiect și au oferit sprijin în acest sens. Tot atunci au avut loc și primele discuții legate de posibilitatea organizării unei prime ediții în 2016. Înfiinţarea şcolii de vară se legă şi de discuțiile purtate cu domnul primar, Sever Mureșan, care a susținut necesitatea unei mai largi deschideri către comunitatea gazdă, prin organizarea unor astfel de activităţi. Nu în ultimul rând, pentru că organizarea unui astfel de eveniment nu se poate baza doar pe entuziasmul și solidaritatea câtorva cărturari, sprijinul financiar, oferit de Primăria și Consiliul Local ale comunei Telciu, la care s-a alăturat, cu începere de anul trecut, Biblioteca Județeană ”George Coșbuc”, a contribuit semnificativ la punerea în practică a planurilor noastre. Tot la acest capitol, pentru că banii-s puțini, în pofida disponibilității arătate de autoritățile locale, a contat enorm faptul că o serie de colegi din mediul academic și cultural, autohton și internațional au acceptat să se implice în diverse activități fără a fi recompensați material. Practic, în jurul acestei idei s-au mobilizat oameni care m-au ajutat să scriu proiecte pentru finanțare și să iau contact cu artiști din lumea teatrului (Miki Braniște, directoarea festivalului de teatru Temp d’images), au intermediat obținerea drepturilor de proiectare gratis a unor filme (Iulia Popovici de la Observatorul Cultural), au acceptat să le fie proiectate filmele fără plata drepturilor de autor/producție (Laura Căpățînă Juller, Ada Solomon, Alexandru Solomon, Radu Jude și Anca Damian), au acceptat să coordoneze ateliere de teatru pentru elevii Liceului Tehnologic din Telciu (Claudiu Lorand Maxim și Leta Popescu de la asociația Reciproca din Cluj), reducerea masivă a onorariului (David Schwartz și echipa spectacolului de teatru Sub Pământ) sau să asigure gratis asistența tehnică și logistică pentru proiecțiile de filme (Tudor Baciu de la Cinemobilul)”, a mai adăugat Valer Simion Cosma.

De asemenea, Valer Simion Cosma se declară mulţumit de reacţia sătenilor, în ceea ce priveşte acest proiect şi speră că aceştia vor participa în număr cât mai mare, adăugând şi că atât programul inedit, cât şi faptul că tinerii din sat nu au foarte multe variante de a-şi petrece timpul liber ar putea să fie printre motivele pentru care s-ar opta pentru pariciparea la activități din cadrul şcolii de vară.

Pentru mai multe detalii, referitoare la înscriere şi program, accesaţi www.centrulpentrustudiereamodernitatiisialumiirurale.ro

Florina Maria Homei – studentă la jurnalism 

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS