”Agenda Bistriţa 2015 am intitulat-o ”Bistriţa verde” pentru că am încheiat în acest an, odată cu inaugurarea Pădurii-parc Schulerwald, un ciclu de reabilitare a zonelor verzi din municipiu, început cu Parcul Eroilor, primul loc public unde am instalat gazon, continuat apoi cu Parcul Casa Albă, Parcul Tineretului, Parcul Municipal şi Pădurea Schulerwald, unicat deocamdată în România. Bistriţa este numai verde, este şi înflorată. de-a lungul străzilor, în sensurile giratorii, rondourile cu flori încântă privirea. În această vară îmi spunea cineva că ar merita făcute sensurile giratorii chiar şi numai pentru a planta flori în ele”, a declarat primarul Ovidiu Creţu.
În cuvântul de deschidere din agendă, primaul Ovidiu Creţu vorbeşte despre conceptul ”Bistriţa europeană” şi modernizările făcute de-a lungul anilor în Parcul Eroilor, Parcul Casa Albă, Parcul Tineretului, Parcul Municipal şi Pădurea Schulerwald. ”În ultimii şase ani am plantat pe alinimente stradale sau în spaţiile dintre blocuri peste 2.800 de arbori, 25.000 de arbuşti, 3.700 de trandafiri şi peste 1,2 milioane de flori. Putem spune că Bistriţa anului 2015 este într-adevăr verde şi din acest punt de vedere Bistriţa este deja europeană”.
Agenda cuprinde materialul ”Bistriţa – oraş european verde”, semnat de Liliana Coceşiu – director executiv la Direcţia Integrare Europeană, principalele evenimente organizate de municipalitate anul viitor şi imagini sugestive din anii precedenţi.
Agenda anului 2013 a fost dedicată Bisericii Evanghelice şi aniversării celor 450 de ani de la prima ei sfinţire, iar cea pe 2014 a avut ca temă evoluţia locuirii oraşului.
Calendarul de perete pe 2015 conţine în special imagini din Parcul Municipal şi Pădurea Schulerwald.
Se pot cumpara de undeva? Daca da, la ce pret?
Aceste gogomanii si gaselnite, nu mai au credibilitate , Conceptul de B-ta ORAS VERDE nu mai sta in picioare decand aceasta adminstratie a chelit orasul prin asa zisele toaletari de tip PIX. Da , noroc cu padurile din jur. Vom mai vedea si alte desfintari de spatii verzi si taieri masive de arbori, daca CONS. LOCALI vor da aprobare acestui proiect neprietenos si inutil in parte de asa zisa modernizare a PIETEI CENTRALE.
Domnule Bălan, în general sunt de acord cu dumneavoastră în ceea ce privește desființarea spațiilor verzi, adică împotriva aceste practici. În cazul Pieței Centrale însă lucrurile stau un pic diferit. Copacii din fața complexului Sugălete trebuiau tăiați (sau mă rog, mutați dacă este posibil) de mult timp pentru că obturează aproape complet vizibilitatea clădirilor respective. La fel stau lucrurile cu majoritatea arborilor din jurul Bisericii Evanghelice. Dealtfel și în trecutul îndepărtat Piața era un spațiu deschis, liber, deci nu poate fi vorba de o modernizare propriu-zisă ci reamenajare, cu mjiloace și elemente contemporane, dar înspre rolul tradițional de agora, specific piețelor de acest gen. E adevărat că s-ar putea păstra sau reconfigura o parte din zona cu iarbă, probabil e loc de compromis. Însă situațiile și proiectele publice ar trebui totuși tratate individual, nu toți copacii își au rostul sau locul acolo unde sunt. Autoritățile trebuie convinse să compenseze eventualele reduceri ale suprafețelor vezi din Piața Centrală cu alte spații, în alte zone ale orașului.
Majoritatea propunerilor pentru reamenajare au urmat, în linii mari, o direcție asemănătoare, cel puțin în ceea ce privește relația cu vegetația din zonă. Îi cunosc personal pe o parte din arhitecții care au lucrat atât la proiectul câștigător cât și pe alții și pot să vă spun că nu sunt genul de persoane care să nege, să ignore importanța vegetației și a ecologiei în general. Sunt și ei susținători ai mișcării „Salvăm Pădurea Codrișor”, dar, cum spuneam mai sus, fiecare proiect trebuie analizat individual în funcție de circumstanțe.
Eu mai degrabă pun sub semnul întrebării rostul realizării unor materiale ca cele prezentate în articol, o risipă de bani și hârtie cu poze cu „salate boeuf” de mari dimensiuni.