Primăria Bistrița nu va mai permite înființarea unor noi zone rezidențiale înainte să intre în proprietatea terenurilor de care are nevoie pentru a face sistematizarea. ”Noi acum noi fugim după oameni să ne cedeze teren, nu oamenii după noi. Este anormal”, spune Gabriel Lazany.
”În țările dezvoltate, când începe o zonă să se dezvolte, Primăria face mai întâi sistematizarea zonei respective, rețeaua stradală, utilitățile, după care fiecare proprietar vine și se conectează, la trotuar, la stradă, la ce trebuie. Acum, noi, făcând străzile după ce casele sunt ridicate, unul are o cotă la teren, altul alta. Noi acum noi fugim după oameni să ne cedeze teren, nu oamenii după noi. Este anormal”, a spus primarul Bistriței într-o emisiune la Bistrița FM.
Edilul a declarat că este o provocare să-i convingă pe oameni să cedeze teren municipalității pentru amenajarea străzilor fiindcă, după 35 de ani în care mulți au fosta măgiți, cetățenii nu mai au încredere în administrație.
”Când s-au făcut repunerile în posesie a proprietarilor de terenuri a rămas, de exemplu, un drum. Pentru drumuri ai nevoie de o suprafață de 3 metri, trebuia să cedeze unul din stânga, altul din dreapta. Când s-au dat autorizații de construire, le-au luat tuturor declarații. Lucrurile au murit în faza respectivă, nu s-au dus mai departe de către Primărie care trebuia să intre în proprietatea acelui teren. S-au oprit la acele simple declarații. Oamenii și-au construit casele, iar unii au vândut altora. Noul proprietar spune: eu asta am cumpărat, nu am dat nicio declarație Primăriei și nu mă interesează. Așa apar tot felul de conflicte, străzi înfundate sau zone de dezvoltare noi cu străzi private care nu au ajuns în proprietatea municipiului. Pe acelea nu putem interveni. Am început o campanie de întâlniri cu oamenii. M-am întâlnit cu cetățenii de pe strada Cascadei pe care vrem să o astfaltăm. M-am întâlnit cu cei de pe strada Cătinei, de pe Zăvoaie și Mălinului. O să iau pe cont propriu până văd treburile acestea rezolvate. Am avut o întâlnire cu experții topo și le-am spus colegilor de laDirecția Patrimoniu ca toți experții topo dispuși să lucreze cu Primăria Bistrița să înceapă să cadastreze străzile în forma în care sunt ele acum, să avem o documentație cadastrală, cu parcelele identificate pe fiecare proprietar, iar acolo unde se impune, eu voi discuta cu fiecare persoană pentru că oamenii au ajuns, după 35 de ani, să nu mai aibă încredere în administrație, să spună: de ce să vă dau terenul că oricum nu faceți nimic?. Acum deja vin oamenii cu documentație cadastrală făcută, o persoană de pe stradă s-a ocupat, a făcut documentația și vine să o predea. Străzile respective vor fi asfaltate primele ca să le arătăm oamenilor că suntem de bună credință și chiar vrem să facem lucrul acesta”, a declarat edilul.
Gabriel Lazany a spus că administrația trebuie să impună reguli, nu să se adapteze la situații existente.
”E de ajuns să mergem pe strada Ghinzii să vedem ce batjocură este. Acolo s-a făcut un compromis de către Primărie care nu trebuia făcut. Strada trebuie să fie dreaptă, să respecte anumite standarde, trotuarele, la fel, iar de la limita de proprietate a municipiului trebuie să fie conectată fiecare proprietate. Proprietarii trebuie să știe că nu au voie ca porțile să se deschidă spre exterior, să dea în drum. De multe ori le deschid și le lasă deschise. Cel de pe pista de biciclete trebuie să intre pe stradă, cel care vine pe trotuar trebuie să intre pe carosabil ca să ocolească poarta deschisă. Sunt niște reguli de bun simț în urbanism de care trebuie să ne ținem. Altfel, nu numai că ne batem joc de orașul nostru, ne batem joc de noi. Eu, făcând un gest de genul acesta, lăsând partea deschisă, arăt nu mă interesează de alții. Unora nu le convine ceea ce spun, dar nu o spun cu rea-credință. Vreau să intrăm în normalitate, trebuie să corectăm niște lucruri. Își pot face poți culisante”, a spus el.
În ce privește zonele noi rezidențiale, primarul a anunțat că a schimbat regulile.
”Le-am transmis așa: tot scheletul stradal pe care îl impuneți în Planul Urbanistic Zonal (PUZ) va intra în posesia Primăriei la data când cereți autorizație de construire. Dacă străzile nu sunt în proprietate publică, nu veți mai construi. Trebuie străzile să ajungă la Primărie ca să nu mai avem astfel de probleme”, a conchis Gabriel Lazany.
Sunt străzi în mijlocul oraşului nu pe toate dealurile pe care primăria a precizat nu pe vorbe ci pe acte că vor fi asfaltate şi după atâţia ani tot nu sunt asfaltate. Ex. strada Bariţiu !
Lazany nu mai punem botul la minciuni ia-ţi vinieta şi du-te pe deal cu ea !
Apropo. Voi a-ti vazut ca toate masinile de la GLORIA sponsorizate cu numar de bucuresti au vinieta rotunda albastra, alea cum sunt inregistrate la fiscal pe Bistrita. Le-am vazut in centru atunci cu ceva organizare erau cel putin 14 masini cu vinieta albastra si numere de Bucuresti!
O să-l cred pe primar şi pe administratorul public atunci când o să văd cu ochi mei asfaltate străzile Bariţiu, Goldiş partea publică care este dezastru faţă de cea privată este superbă, Arcaşului partea publică că cea privată a fost asfaltată de oameni şi Lucaciu.
Până atunci rămânem la povești de adormit copiii retardaţi.
https://timponline.ro/doua-parcari-mari-vor-fi-facute-anul-acesta-cu-bani-din-vanzarea-vinietei-albastre/
Nici un Primar pana la domnul GABRIEL LAZANY nu a avut curajul sa atace frontal debandada din Urbanism si regulile care trebuie impuse.
Astept ca si la serv. Tehnic si Spatii Verzi sa se intample la fel.
Felicitari domnule Primar !
Probabil sunt mașini umpărate în leasing cu proprietari în Bistrița.
Se pare ca nu observi ca mai toti bistritenii care iti citesc mesajele iti dau “unlike” la ele…cred ca acest lucru ar trebui sa iti ridice un MARE semn de intrebare. Am inteles ca esti in “gasca” acestui asa-zis “edil”, dar sa nu vezi realitatea din teren si sa susti niste baliverne, asta inseamna sa fii “MAFIOT”. Din gura, cu totii putem sa zicem, dar la fapte, pana in momentul de fata…la mai mult de un an de la preluarea mandatului, cam lasa de dorit…
Asadar, fapte nu vorbe…!!! 😉 😉
Dar la cei la care primaria le-a eliberat autorizatii de constructie si dupa 30 ani vine cineva si spune ca e proprietar pe un drum ce apare ca si domeniu public,amenintind ca va bloca drumul daca nu vrei sa cumperi cota parte si dupa aceea sa-l predai primariei,cine ar trebui sa rezolve ,proprietarul sau cei care au emis autorizatii?
În curând se vor termina de construit blocurile mari din Belvedere de pe strada Drumul Dumitri Vechi.
Strada Drumul Dumitri Vechi este îngustă cu curbe foarte stânse şi nu va putea suporta atâtea maşini câte vor trebui să coboare dealul la ore de vârf așa ar fi indicat ca primăria să asfalteze acum strada Matei Corvin măcar până la strada Drumul Dumitri Nou ( Pico Verde) dacă nu sunt în stare să asfalteze toată strada până în Drumul Tărpiului.
Precizez că pe tronsonul străzii Matei Corvin dintre Drumul Dumitri Vechi şi Pico Verde nu este încă nimic construit prin urmare pot să o facă cât vor ei de largă chiar ar fi indicat să o facă cu două benzi pe sens.
@claudiu
eu am luat vinieta rotunda albastra cu 100 de lei/ an si nu am parcare de resedinta. Dar masina este inmatriculata pe mine iar eu am resedinta in Bistrita in toate actele.
In tarile dezvoltate, cand statul vrea sa-ti ia o parte din teren ca sa construiasca ceva de utilitate publica pe el, acesta te despagubeste, nu te pune sa-l dai de pomana, dupa ce ai platit mii de euro pe metru patrat pe el.
In Bistrita nu ti se elibereaza autorizatie de constructie pana nu “cedezi” aceasta bucata de pamant, lucru pe care il consider abuziv.
De ce nu este despagubit proprietarul pentru acele petice de teren, care adunate insumeaza sute de metri patrati, deci zeci de mii de euro paguba pusa in carca proprietarilor de terenuri?
Daca nu au bani, macar sa scada contravaloarea din impozite sau sa amortizeze altcumva acest cost pus in carca proprietarilor.
Da, inteleg ca este si in avantajul proprietarului sa aiba un drum lat in fata casei, dar acest drum este public, deci folosit de tot orasul.
Asfaltati George Baritiu!
Acest primar, specialist in arhitectura, urbanism, cadastru, special în regulile de circulație, careva sa îi stingeți lumina că deja fura rău curent! Mă Lazanya dute dormi că ai făcut multe la viață ta, dar numai primar nu o sa poți fi la nimenil la care-ți dorești!!! Ia cu pâine 🥩
Daca primaria ar fi oferit utilitatile la poarta, adica curent, apa, canalizare, gaz cu draga inima am ceda drumul pt ca ar fi fost facut ce trebuia sa faca.Dar acum dupa ce am cheltuit zeci de mii de euro pt toate utilitatile, cu piedici care la un moment dat ni se pareau insurmontabile (a durat mai bine de doi ani lupta cu birocratia si reaua credinta),sa vina dl primar sa cedam straduta pt asfaltare ,respectiv circulatia auto la liber,toti proprietarii (20 la numar), spunem un hotarat NU.Preferam sa asfaltam noi si sa avem liniste!
Sa speram ca anul acesta,după mai bine de 30 de ani,vom avea și noi cei de pe strada tarpiului asfalt,trotuare și iluminat public.