ACTUALIZARE Producătorii de legume și zarzavaturi, mutați de Primăria Bistrița în Piața Independenței Nord după ce partea dinspre strada Arțarilor a fost închisă, au început o nouă zi proastă. La fel ca și miercuri, când nu au vândut aproape nimic, joi au tot stat și au așteptat clienții care parcă nu mai veneau. Așa că nemulțumiții au început să vorbească despre deciziile incorecte pe care le-a luat administrația locală care le-a permis oltenilor să rămână în Piața Decebal și să vândă marfa de la tarabe din sectorul de fructe, în timp ce pe ei i-a alungat pur și simplu.
În timp ce femeile din Florești și Cociu nu au vândut nici măcar un fir de pătrunjel în noua piață în car3e au fost trimise, la oltenii rămași în Decebal cu roșii și castraveți s-au format cozi. Mai mult, au susținut producătorii din județ, speculanților li s-a permis să vândă marfa direct din mașinile parcate în spate, în timp ce agricultorilor din județ li s-a spus să plece. Toate acestea se întâmplă în condițiile în care nicăieri în Piața Decebal nu există vreun afiș cu anunțul că legumicultorii s-au mutat în Independenței Nord.
Am verificat dacă afirmațiile oamenilor sunt reale și într-adevăr am găsit în Piața Decebal atât producători locali, cât și olteni care vindeau roșii în sectorul de fructe.
”Am fost și dincolo, în Independenței Nord, dar nu am vândut nimic și am venit aici. Acolo mergem, bineînțeles, dar acum am venit aici. Dacă sunt oltenii am venit și eu”, a spus o femeie din Florești.
Oltenii au alte argumente: ”De-aia suntem producători să stăm aici. Suntem din Oltenia. Ne-au dat voie șefii să rămânem aici, două inse pe o jumate de masă. Noi dincolo nu avem unde trage mașinile și eu nu pot să car cu spinarea. E parcare, dar e departe. Mie îmi vine aici cu mașina, îmi descarcă și gata. Eu nu știu cum arată piața aia. Doar am auzit că e departe parcarea și nu pot parca mașina. Eu sunt din Teleorman și au aici m-am învățat. Vin de 40 de ani aici în piața asta”.
Contactat în legătură cu acest subiect, șeful Direcției de Administrare a Piețelor, Luca Răzoare, a interpretat melodia bunătății.
”În partea din față, sunt mese licitate. Femeile respective s-au înțeles cu cel care deține mese din contract acolo să îl lase câteva zile să-și vândă produsele. Deci nu că s-au dat mese că i-am mutat noi, ei s-au înțeles cu persoanele respective să le cedeze o masă sau să le lase să vândă lângă ele, dar mesele alea sunt plătite de o firmă care are masa contractată, dar oamenii nu știu asta și de-asta se tot plâng. Că o rămas două sau trei femei de peste 80 de ani pe care le-o adus cu mașina, le-o lăsat acolo, nu și-o terminat marfa de vândut și le-am dat acceptul să-și termine marfa în condițiile în care ele au venit la mine că le lasă persoana respectivă care are mese licitate acolo să-și termine marfa de vândut. Și eu trebuie să le înțeleg că nu-s chiar așa cu răutate. E o răutate din partea celor care au spus că îi defavorizez. Sub nicio formă nu defavorizez pe nimeni. Pe toți i-am favorizat. A trebuit să-i las să termine marfa. Ce să facă femeile alea de 80 de ani cu baxurile de roșii? Treaba asta s-a început de ieri. O păsuire pentru femeile alea să-și termine roșiile am acceptat”, a spus Luca Răzoare.
În ce privește faptul că oamenii nu sunt informați că legumicultorii s-au mutat în Independenței Nord, Luca Răzoare a spus: ”Au fost puse anunțuri, dar au fost oameni de așa răutate încât le-au tras jos, apoi treaba asta se știe de două luni. O să merg acolo să văd cum stă treaba”.
Totuși, din fotografii puteți vedea că nu toți cei acceptați să vândă legume în sectorul de fructe sunt ”femei de 80 de ani”.
Pe de altă parte, se știe foarte bine că oltenii sunt un magnet pentru piața agroalimentară întrucât multă lume merge special în piață ca să cumpere de la ei, ocazie cu care mai face cumpărături și de la legumicultorii locali. Lăsând oltenii în Decebal, Primăria Bistrița nu a făcut altceva decât să condamne fermierii din județ la munca în zadar fiindcă, după fiecare zi în care nu reușesc să vândă toată marfa, oamenii sunt obligați să arunce ce le-a rămas.
Cei mai mulți dintre cei cu care am stat de vorbă susțin, pe bună dreptate, că întreaga Piață Decebal trebuia închisă în același timp, lucrările executate în regim de urgență în extrasezon și nu create astfel de situații discriminatorii.
Între timp, în Decebal, sunt ridicate mesele și se face curățenie în zona de legume.
În ședința Consiliului Local Bistrița care a început la ora 14.00, liderul grupului PNL, Sorin Hangan, l-a întrebat pe primarul Ovidiu Crețu de ce a adoptat municipalitatea o astfel de atitudine discriminatorie și i-a cerut ca, de urgență, administrația să închidă toată Piața Decebal și să mute toți comercianții în Independenței Nord.
Primarul a spus că nu va schimba nimic. Deocamdată, vânzătorii de fructe rămân în Decebal, iar ”cei trei care vindeau legume și au rămas” vor pleca după ce își vor termina stocul de marfă în ”două-trei zile”.
o decizie mai proasta decat aceasta nici ca se putea : sa inchizi tu piata in plin sezon de legume si fructe . ofera alternativa Primaria Bistrita in apropiere nu la 3 , 4 km pe Independentei . cum sa mearga bietii pensionari din Decebal sa si cumpere legume si fructe asa departe ? ei de abia isi duc picioarele .cum sa ingradesti posibilitatea legumicultorilor bistriteni sa si vanda produsele in plin sezon ? decizii fara pic de logica .sa se modernizeze dar nu in plin sezon. sa se inchirieze macar holul halei decebal ori sa se inchida portiunea aceea din Artarilor din spatele pietei sa si poata face oamenii aprovizionarea .
saracii romani
Dar ce, pensionarii de pe Independenței se pot deplasa în Decebal, dar invers nu?
si din cate stiu pensionarii au gratuit cu mijloacele de transport in comun.
Mă bucur că faceți cunoscute aceste probleme sper până la urmă să fie luate cele mai bune decizii, pt că este păcat de munca noastră. Iar eu cred că dacă oltenilor nu le plac aceste decizii să meargă să vândă acasă la ei.
Nu mai comentati fara sa puteti da alte solutii. Avand la dispozitie o piata acoperita destul de OK in Independentei Nord cateva saptamani se poate desfasura un comert destul de civilizat. Avem mese , toaleta publica, apa etc. Nu fiti impostori. Nu toate sunt chiar dezastroase. Este o oferta normala cand se face o modernizare in Decebal. Si la casele noastre atunci cand zugravim ne stramtoram cu lucrurile cum putem si dormim dintr-o camera in alta. Sa judecam corect si doar las derapaje grave sa tragem de maneca administratia. Pe acest subiect s-a procedat corect.
Domnule Munthiu, cei din Independentei nu trebuiau sa se deplaseze in B-Decebal au piata in Independentei. Dar cei care nu mai au piata in plina vara?
Mancati melci si urzici dupa cum ati votat.Adica pensionarii care isi pun pe fuga copiii.