”Am primit o ofertă de principiu din partea proprietarilor, dar nu avem nici bani prinşi în buget şi nici posibilităţi de valorificare corespunzătoare a casei respective. Deci nu luăm la ora actuală în considerare oferta, nu intră în preocupările noastre achiziţionarea Casei Ion Zidaru”, a declarat primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu.
Casa are opt camere, este situată în Piaţa Centrală şi se întinde pe 721 de metri pătraţi. Este inclusă în lista monumentelor istorice clasa A şi face parte din patrimoniul UNESCO. În 2012, dr. Gabriel Roşca, nepotul fostului proprietar de drept al clădirii, anunţase că vrea pentru ea peste 1,5 milioane euro.
Potrivit datelor istorice, primul proprietaral casei, cunoscut şi menţionat în istorie, este Andreas Beuchel – un patrician bogat cu studii la celebra Universitate din Cracovia, care a funcţionat ca notar apoi ca jurat şi jude al Bistriţei la începutul secolului al XVI-lea. El însă cade victima unui complot militar, iar în 1531 este judecat, condamnat la moarte şi executat prin decapitare. Capul lui este pus într-un coş cu nuiele şi este aruncat pe apa Bistriţei, imagine care se regăseşte pe peretele de NE al Bisericii Evanghelice, aflată la doar câţiva paşi de casa Andreas Beuchel.
În 1538 casa este vândută lui Ion Zidaru – renumit arhitect, care intră într-un conflict cu domnul Moldovei – Petru Rareş, acesta din urmă punând sechestru pe Casa Ion Zidaru. În 19 februarie 1556, la Presburg, însuşi Împăratul Ferdinand urmăreşte judecata pentru dreptul de proprietate asupra casei. În 1946 casa este sediul comandamentului trupelor sovietice aflate în trecere prin Bistriţa, iar în 1974 casa este restaurată de Ministerul Culturii şi devine Restaurant Central. Primul român proprietar al unei case în centrul oraşului a fost dr. Dumitru Buduşan.
AICI istoricul Casei Ion Zidaru.
nooo nu-i convine nooo ca nu castiga nimnica nooooo
da nooo multe desconsidera primaru ista nooooo
vai de bistriteni no de cei care nu-s in haia lui no
Ba tocmai aceasta casa ar trebui sa fie a orasului, sa ramana obiectiv turistic, sa fie expusa acolo vreo colectie de arta sau etnografica, poate costume sasesti, poate costume si obiecte de epoca si nu sa fie restaurant sau altceva de genul acesta. ( Sunt destule crasme pe pietonal!) Municipalitatea ar trebui sa faca un efort in sensul acesta ca doar bistritenii sunt buni platnici si se aduna bani la buget. Daca pe 25 mai ar face si referendum local sa ne intrebe daca vrem casa pentru oras, cred ca raspunsul majoritatii ar fi „da”.
Decizia de achizitionare a Casei Ion Zidaru, de catre municipalitate nu ar trebui sa apartina primarului Cretu, pe care nu-l da inteligenta afara din casa dupa cum s-a vazut in multe alte situatii. El nu a fost in stare sa asigure nici macar achizitionarea casei de pe str. Crinilor in care a functionat prima scoala romaneasca din Bistita, desi costurile nu erau prea mari, iar bani s-au gasit pentru tot felul de tampenii. De aceea, o asemenea decizie ca in cazul Casei Ion Zidaru ar luata cel putin in consiliul local.
˝Ce credeţi că ar trebui făcut pentru ca Bistriţa să-şi recapete strălucirea de odinioară? G.R.: Ar trebui găsite mijloacele pentru refacerea corectă afiecărei case din Centrul Istoric. Nu ştiu cum alţii au reuşit, bunăoară Sibiul, care a refăcut 44 de astfel de case şi noi nu putem.˝
În Sibiu, imediat în anii ’90 (anii ’90, alte vremuri, alte preţuri) o firmă de avocatură şi imobiliare (cu siguranţă că nu numai de avocatură şi imobiliare 🙂 ) i-a căutat de foştii proprietari -saşi, etc- şi au obţinut dreptul de proprietate al respectivelor case din centru după care au intrat în posesie, (instanţă, evacuare, etc) au renovat, au vândut, etc
Luam in considerare numai Wonderland,Heidenfeld, partia de schii la o altitudine de 400 m unicat in lume si luam in considerare incalcarea a doua sentinte judecatoresti privind constructia unei centuri neocolitoare care incalca legile in domeniu.