Municipalitatea va depune cerere de finanțare pe fonduri europene pentru amenajarea de perdele verzi adiacente DN 17, la Unirea și Viișoara.
”Pentru a aduce natura cât mai aproape de cetățenii municipiului, Primăria Bistrița pregătește un proiect cu finanțare europeană privind amenajarea de perdele verzi limitrofe DN 17 în Unirea și Viișoara”, spune primarul Ioan Turc.
El a adăugat că ”spațiile verzi aflate în vecinătatea DN 17, în zonele de intrare în municipiul Bistrița dinspre Unirea și Viișoara, sunt degradate și nu asigură protecție acustică sau de praf, necesară unor perimetre cu circulație intensă”: ”Crearea de perdele verzi va duce la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din zonele de intrare în municipiu dinspre Unirea și Viișoara, creând o barieră naturală împotriva zgomotului și prafului rezultate în urma traficului de pe DN 17, precum și îmbunătățirea aspectului zonelor menționate, prin amenajarea spațiului verde care acum nu este întreținut”.
Pe terenurile în suprafață de 62.473 mp, proiectul prevede:
– reabilitarea/ amenajarea spațiilor verzi adiacente DN 17;
– amenajarea/ reabilitarea acceselor pietonale/ auto existente;
– mobilare corespunzătoare a zonei (bănci, coșuri de gunoi, echipamente de joacă etc.).
Valoarea estimată a acestei investiții este de 2,5 milioane de euro. Documentația tehnico-economică este finalizată, urmând a fi aprobată în Consiliul Tehnico-Economic și apoi în Consiliul Local, iar odată cu deschiderea apelurilor de finanțare în cadrul POR 2021-2027, va fi depusă solicitare pentru obținerea de fonduri nerambursabile.
In unirea nu mai e nevoie de alte perdele ca dupa ultima ploaie pistele de bicicleta s verzi de buruieni!!
Treaba este foarte buna insa Primaria va intra in conflict cu locuitorii care au cumparat sau mostenit o gramada de peri, meri , nuci ramasi de la sasi.
Cum ramane cu acesti pomi fructiferi tip gradina ?O sa-i radeti intai pe acestia ? Iarasi umblati cu DRUJBA ?
Pana se realizeaza perdelele verzi in Unirea si Viisoara amintesc domnului Primar ca Bistrita cu cele 450 de strazi are un deficit de arbori de aliniament de 400- 5000 bucati.
Numai in vremea primarului DRUJBA orasul nostru a pierdut peste 1000 arbori de aliniament in prezent fiind acoperite cu dale peste 400-500 locasuri unde in mod normal trebuiau replantati copacii.
Asa ca il indemn pe domnul primar Ioan Turc sa dea prioritate municipiului si sa schimbe tactica si sa puna sefi si oameni cu chef de lucru si pricepere si sa desparta PANSELUTELE de arbori ca acest compartiment nu merge bine deloc .
Nu exista specialisti domnilor si trebuie infiintat COMPARTIMENTUL ARBORI si PARCURI.
Aici e de lucru tot anul nu asa din hasti in pasti.
,,Casuta” de pe Nasaudului pentru care faceai propaganda anul trecut ,e ditamai blocul p +3 si mai urmeaza 2 retrase .Intre ,,casuta” si celelalte blocuri sunt spatii care nu respecta legea.Sa vedem unde planteaza astia pomi si spatiu verde ecologistule.
Da mah…mai trebe un compartiment,un serviciu…de taiat frunze …Din 3 membri cat ati fost la ecologisti 2 sunt directori in primarie…Acuma vrei si tu? Sau mai ai vreun pierde vreme de angajat la primarie …Ca daca nu faci urat ?
Poate le trece prin cap ideea „fatala” sa faca 4 benzi si cateva sensuri dupa aceia restul..
@ Traian , Este foarte bună ideea ta cu 4 benzi de circulație prin Viișoara și Unirea. Cum străzile Libertăți, Independenței, Dornei, Calea Moldovei au 4 benzi este logic în continuare ca și prin Unirea să fie 4 benzi de circulație asta ar îmbunătații mult circulația prin orașul nostru.
În Viișoara și Unirea este un spațiu enorm, suficent pentru a adăuga încă două benzi de circulație pentru o circulație ușoară.
Sașii au avut grija sa planteze perdele verzi din peri,meri,nuci,pe toată lungimea drumului între localități,cand infloreau iti incantau privirea,toamna puteai sa te bucuri de un ,,mar de langa drum si fara gard,,..dar au fost rase de inconștienți oportuniști care habar nu au avut de utilitatea lor.
Perdele verzi trebuie plantate pe marginea la toate drumurile…fie ele comunale, județene, naționale sau europene. Este o lipsă enorma. Cele rămase după ’89 au fost măcelărite prin diferite tertipurile birocratice.
Și înainte sa făcut Ok, și acuma se poate face Ok, doar să se vrea.
Nasol s-a închis fabrica de perdele de la Pașcani! Noroc ca ăștia din Cibela aduc tot ce vrei!
Dupa piste vjne primaria sa va curetd in fata casei sa va planteze copacei ce sevor prinde….peste 20 de ani
Perdele verzi care să protejeze orașul sunt necesare pe stăzile Calea Clujului, Drumul Cetății și Simion Mândresu.