Actualitate Economie

Primăria Bistriţa vrea să cumpere cu un milion de lei prima şcoală românească şi patru terenuri

Municipalitatea alocă un milion de lei de la bugetul local pe 2014 pentru cumpărarea imobilului de pe strada Crinilor unde a funcţionat prima şcoală românească din Bistriţa şi a unor terenuri: în zona Turnului Dogarilor pentru activităţi culturale, pe strada Bistricioarei în vederea realizării unei parcări etajate, în Viişoara şi Subcetate pentru construirea de noi locuinţe.

La capitolul investiţii ale municipalităţii în 2014, prin Direcţia de Patrimoniu, este prinsă suma de 1.149.000 lei pentru achiziţionarea de imobile şi terenuri:

– Clădirea de pe str. Crinilor nr. 2, prima şcoală românească din Bistriţa (290.000 lei)

În 2012, la finalizarea amenajărilor menite să pună în valoare vestigiile cimitirului românesc de pe strada Crinilor, primarul Ovidiu Creţu anunţa că municipalitatea va încerca să cumpere şi şcoala veche, să o reabiliteze şi să o redea bistriţenilor sub formă de muzeu sau casă memorială, intrând astfel în circuitul turistic.

Şi în bugetul pe 2013 au fost alocaţi bani pentru cumpărarea imobilului, 200.000 de lei la vremea respectivă, însă demersul nu s-a concretizat.

– Teren parc, zona Turnul Dogarilor, pentru activităţi culturale (200.000 lei)

– Teren str. Bistricioarei pentru parcare (300.000 lei). Terenul este proprietatea unei persoane fizice şi va fi cumpărat în vederea realizării unei parcări etajate

– Teren de 2.100 mp în cartierul Subcetate, în prelungirea amplasamentului locuinţe ANL etapa IV (250.000 lei)

– Teren în Viişoara, lângă amplasamentul 2 de locuinţe sociale (160.000 lei)

2 comentarii

  • Biserica, cimitirul si scoala au fost intotdeauna izvorul spritualitatii la romani. In inima orasului Bistrita, pe strada Crinilor se afla o asemenea vatra de spiritualitate romaneasca, comparabila (pastrand proportiile) cu ansamblul primei scoli romanesti din Scheii Brasovului. Acest loc a infruntat vremile si vremurile , scapand chiar si de asa-zisa sistematizare din perioada comunista. Iata ca dupa multi ani prin prin lucrarile de reabilitarea si resfintirea cimitirului locul acesta a inceput sa fie scos la lumina din bezna de uitare si delasare. Istoricii spun ca in acest cimitir se afla si osemintele fratelui lui Andrei Muresanu. Dar mai e mult pana departe. Lucrul nu va fi complect pana cand si vechea scoala confesionala care sta sa se prabuseasca, nu va fi reabilitata si redata circuitului spiritual, prin organizarea unui ansamblu muzeal, evocator al primei scoli a comunitatii româneşti de acum 250 de ani la Bistrita.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.