Actualitate Economie

Primăria Dumitra a luat licenţă pentru exploatarea sării

Încă de pe vremea saşilor, în comuna Dumitra exista o slatină din care primarul Gheorghe Bălăjan estimează că va putea extrage peste o mie de maşini pline cu sare. În aceeaşi zonă, de altfel, autorităţile locale vor să pună bazele unei staţiuni. Aşa se face că Primăria Dumitra şi-a luat licenţă de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale ca să poată exploata sarea.

„La circa 800 de metri de clădirea primăriei, lateral-dreapta, avem o slatină cu apă sărată de pe vremea saşilor. Acolo am găsit sare, un filon care merge până aproape de Feldru şi are o adâncime de circa o sută de metri. Vom scoate de acolo, din zona în care vom face staţiunea, peste de o mie de maşini de sare. Staţiuneava avea o salină ca şi cea de la Turda, câteva bazine de sare, clădire administrativă. Staţiunea se va întinde pe o suprafaţă de 50 de hectare”, a declarat primarul Gheorghe Bălăjan.

În cazul în care nu va primi finanţare de la buget, primarul vrea să caute un partener privat convins că poate fi deschisă aici o exploatare de sare la Dumitra. Tocmai de aceea a făcut demersuri şi a obţinut licenţa de extragere a sării de la Agenţia de Resurse Minerale.

Andezitul industrial şi de construcţii, apele minerale, dacitul, marmura şi pietrişul sunt resursele minerale din Bistriţa-Năsăud pentru care firmele au obţinut licenţă de exploatare de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. Compania Lafarge Agregate Betoane Bucureşti deţine patru din cele zece licenţe eliberate de ANRM, ea exploatând andezit şi dacit pentru construcţii.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, Lafarge Agregate Betoane bucureşti poate exploata andezit industrial şi de construcţii de la Poiana Ilvei – Măgura Sturzii, de la Măgura Ilvei şi Măgura  Ilvei – Arşiţa. Tot pentru exploatarea andezitului mai are licenţă şi firma Andezitul SA Măgura Ilvei. În schimb, compania Valsecmar SRL Maieru are dreptul să exploateze marmură de la Anieş – Valea Secii, Matcon SA Bistriţa poate exploata nisip şi pietriş de la Cristeştii Ciceului, LDP de la Floreşti – Chiuza, iar Antrepriza de Construcţii şi Instalaţii Cluj de la Baţa. Firma Anco SRL Bistriţa-Năsăud are licenţă de explotat apele minerale de la Anieş Izvorul 2.

Permise de exploatare au mai multe companii printre care Mis Grup SRL, CML.RO Beclean, Frasinul SRL, Efes Tour SRL, SC Prosperus Min SRL Bistriţa, Ovioli Trans Jelna, ACM Construct Dej, Forest Gosen SRL Sîngeorz-Băi şi multe altele, majoritatea pentru nisip şi pietriş.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.