Social

Primăria Mărişelu, acuzată că nu respectă drepturile unei persoane cu handicap. Ce spune primarul

ACTUALIZARE Primăria comunei Mărişelu este acuzată că nu respectă drepturile unei persoane cu handicap grav. Mai precis, autoritatea locală a decis să nu îi mai plătească indemnizaţia lunară unei bătrâne de 79 de ani pe motiv că acesteia i-a expirat valabilitatea certificatului de încadrare în grad de handicap. Este vorba de Maria Nicoară, domiciliată în satul Măgurele, nimeni alta decât mama lui Dorel Nicoară, directorul Palatului Copiilor Bistriţa şi fost candidat PNL la funcţia de primar al comunei Mărişelu.

Problema este că respectivul certificat era permanent şi nu trebuia revizuit, însă primarul Horia Petruţ a ignorat acest lucru aşa cum reiese din documentul publicat de Dorel Nicoară pe pagina sa de Facebook:

„Când foloseşti legile țării (aşa cum sunt, bune, rele), pe post de măciucă (de la bâtă), TAI INDEMNIZAȚIA UNEI PERSOANE ÎN VÂRSTĂ DE 79 DE ANI, CU HANDICAP GRAV ŞI PERMANENT (picior amputat şi lipsă vedere). Cu toate că e mama mea, vă asigur că nu acționez urmare impulsurilor de ordin emotiv. Priviți documentele şi vă minunați ! În ceea ce ne priveşte, în perioada următoare vom studia dacă faptele pot fi încadrate şi penal, nu doar civil, şi vom proceda în consecință. RUŞINE!”, a notat Dorel Nicoară care a anexat alte două documente aproape identice, mai precis două certificate de încadrare în grad de handicap, singura deosebire între ele fiind data.

 

Potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006, adultul cu handicap grav beneficiază de indemnizaţie lunară, indiferent de venituri, în cuantum de 234 lei + buget personal complementar lunar, în cuantum de 106 lei (total: 340 lei); iar adultul cu handicap vizual grav primeşte pentru plata însoţitorului o indemnizaţie echivalentă cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unităţile de asistenţă socială din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi.

Ce spune Primăria Mărișelu

12 comentarii

  • ce nu am inteles prea bine din articol este de ce sunt atasate doua certificate eliberate la interval de 3 ani daca ele sunt permanente.
    al doilea certificat ce rost mai are?

    • Daca ati fi citit cu atentie intelegeati ca primul certificat este pentru grad de boala accentuata (acesta nebeneficiind de „sponsorizare”), urmatorul certificat este pentru grad de boala grava.

  • Doamna Cristiana Sabău, țin să precizez următoarele:
    1. Nu consider că există vreo legătură între funcția mea actuală (interimară dealtfel) și suspendarea indemnizației mamei mele;
    2. Nu consider că există nici o legătură, între faptul că am candidat la funcția de primar al comunei Mărișelu (fapt dealtfel demult consumat), și suspendarea indemnizației mamei mele;
    3. Consider în schimb, că anumite compartimente din cadrul primăriei comunei Mărișelu, nu și-au respectat atribuțiile în raport cu asistarea persoanelor cu handicap grav, care nu au angajat asistent personal.
    4. Am luat deja legătura cu un avocat pentru asistență juridică, în vederea deschiderii unui proces în justiție vis-a-vis de această speță.
    5.NU am cerut ca postarea mea de pe facebook, să fie preluată de mass-media (pentru o acțiune în justiție obiectivă (fără influiențe), o să sterg postarea mea din data de 04.07.2017).

  • Doamna Cristiana Sabău, de cateva minute mi-am precizat pozitia in legatură cu acest material de presă. De ce nu apare la comentarii?

    • Bună ziua, pentru că validăm comentariile şi nu ne ocupăm doar cu asta. În legătură cu tot ce aţi scris mai sus, Facebook e spaţiu public, aşa cum arată inclusiv hotărârile judecătoreşti. Aţi publicat fiindcă aţi vrut să fie cunoscut şi de către alţii. Aţi publicat documente, aţi făcut acuzaţii. Trebuie să vi le asumaţi.
      În ce priveşte calităţile dvs. de fost candidat şi de actual director al Palatului Copiilor nu puteţi scăpa de ele, precum eu nu voi putea face nimic fără să fiu asimilată cu meseria de jurnalist. Asta este. Dacă aţi fi vrut să fiţi un simplu cetăţean nu aţi fi candidat, nu aţi fi acceptat funcţia de director. Cred că e destul de limpede. În rest, vă urez succes în demersul dumneavoastră. O zi bună!

  • Nu am făcut acuze că ați preluat de pe facebook (este spațiu public doar). Am vrut să precizez doar faptul că NU am cerut eu să publicati acest material. În altă ordine de idei, să auzim numai de bine, și mult succes și dumneavoastră.

    • un jurnalist adevarat poate sa publice articole fara ca sa-i ceara cineva asta, poate sa faca jurnalism de investigatie ca e ziarul lui si nu-i dicteaza nimeni ce sa scrie.
      dimpotriva, unul care publica articole la comanda nu prea mai este jurnalist.
      fostul ministru botis poate sa confirme asta.

  • Părerea mea e ca Legea este LEGE și se aplică indiferent de statut social, religie, sexul…etc . Doar persoanele care cunosc legislația cu privire la persoanele cu dizabilitati, pot intelege decizia mai sus menționată.

  • În vederea obțineri drepturilor conferite de legislația în vigoare L.448/2006 punerea în plată a drepturilor se face pe baza de cerere, iar aceasta trebuie să fie însoțită de o serie de documente corespunzătoare.
    Plata drepturilor bănești se realizează cu luna următoare depunerii cererii și se acordă pe durata valabilitații certificatului de încadrare.
    Nu poti dispune de drepturi legale fara a dispune de acte valabile

  • Asistentul personal se angajeaza in cazul in care in acordul trimis de D.G.A.S.P.C. este mentionat optiunea persoani cu handicap grav este pentru angajare asistent personal.
    Probabil persoana in cauza a optat pentru acordarea indemnizatiei de handicap.
    Consider ca sa procedat corect.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.