Actualitate

Primăria Bistriţa îi premiază cu flori şi gard viu pe cei care fac ordine şi curăţenie în jurul blocurilor

Primarul Ovidiu Creţu a spus că bistriţenii care locuiesc la bloc nu pot fi constrânşi să participe la acţiuni de curăţenie în jurul locuinţelor colective în care stau întrucât nu sunt proprietari ai terenurilor respective, iar legea interzice amendarea lor. În schimb, pot fi premiaţi de municipalitate.

L-am întrebat pe primarul Ovidiu Creţu ce măsuri se pot lua pentru ca locuitorii blocurilor să participe la acţiuni de salubrizare a spaţiilor din jurul acestora.

„Categoric nu putem vorbi de constrângere mai ales dacă discutăm despre locuitorii din blocuri care nu au în proprietate terenul din preajma acestora. În fiecare an, unele asociaţii au intervenit foarte bine, altele puţin şi altele deloc, dar absolut voluntar. Doar pe cei care au terenurile în proprietate personală îi putem sancţiona şi o vom face dacă nu fac îngrijirea minimă: să strângă buruienile vechi, să aprindă frunzele uscate astfel încât terenurile să arate cât de cât. Desigur că aceste terenuri nu sunt în zonele centrale, ci mai spre periferie, iar oamenii au gazon, au grădini aranjate, nu trebuie să ne facem probleme. În schimb, sunt probleme într-adevăr în jurul blocurilor. De sancţionat nu îi putem sancţiona pe cei care nu participă la acţiuni de curăţenie, dar îi putem stimula prin acordarea de ajutoare în plante sau în gard viu”, a  spus Ovidiu Creţu.

Potrivit edilului, plantele şi gardul viu se acordă gratuit de la serele oraşului, pe loc, fără vreo cerere prealabilă.

În acelaşi context, edilul a salutat acţiunile de voluntariat din această perioadă, cum ar fi cele ale Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi Poliţiei Locale.

„Noi (Primăria Bistriţa -n.r.) am încheiat contract ca de obicei cu Penitenciarul Bistriţa şi rezolvăm igienizarea cursului de apă, dar vom merge şi în alte zone în funcţie de programul pe care îl avem. Pe de altă parte, facem verificări în special în zona centrală în curţile oamenilor astfel încât mizeriile de peste iarnă să dispară şi oamenii să îşi amenajeze curţile. Avem avantajul că la o parte dintre aceste curţi suntem coproprietari. Sigur că Direcţia de Servicii Publice, nu numai prin Serviciul de spaţii verzi, are acţiunile cele mai importante în Luna curăţeniei”, a spus Creţu.

Primarul a mai completat că, în timpul iernii, municipalitatea s-a ferit să arunce nisip cu sare pe străzi tocmai ca să nu se facă primăvara praf şi mizerie, apelând, în schimb, la clorură de calciu, însă i-a fost dat să vadă chiar sâmbătă, o maşină de transport marfă din care se scurgea nisip prin tot oraşul, lucru care i-a confirmat că există foarte multă indisciplină din acest punct de vedere şi lipsă de civilizaţie.

„În străinătate, maşinile de transport toate au prelate, sunt etanşate. La noi însă, fiecare circulă cum vrea. Chiar eu am urmărit sâmbătă o maşină care intrase în oraş şi din care curgea criblură fină. Am urmărit-o de la intrare, din zona unde locuiesc eu (Independenţei -n.r.), şi până pe Bulevardul Republicii, o sfidare a ceea ce înseamnă bunul simţ. Dacă vrei să-ţi aduci materiale, trebuie să le aduci în condiţii decente. Nu era o maşină imensă – ar fi trebuit să plătească taxă de intrare – a profitat însă că e sâmbătă şi a umplut oraşul de criblură”, a spus Creţu.

În perioada 9 martie – 9 aprilie, la Bistriţa se desfăşoară curăţenia de primăvară, obligatorie obligatorie pentru toţi cetăţenii, asociaţiile de proprietari/locatari, agenţii economici, instituţiile şi autorităţile publice.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.