Economie Politică

Primarii, apăraţi de preşedintele CJ: Curtea de Conturi face o prezentare profund greşită

Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a sărit în apărarea primarilor acuzaţi de Curtea de Conturi că nu au fost în stare să cheltuiască banii prevăzuţi în bugetele anului 2013. Şeful CJ a dat vina pe instituţia de control care, spune el, nu a ţinut cont de bugetele multianuale.

Timp Online l-a întrebat, marţi, pe preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, ce explicaţii are în legătură cu excedentul bugetar din 2013 semnalat de Curtea de Conturi în urma controlului făcut la primăriile din judeţ şi la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud în condiţiile în care majoritatea primarilor se plâng tot timpul că nu le ajung banii alocaţi la bugetele locale.

„Curtea de Conturi prezintă lucrurile puţin greşit. Şi CJ este în aceeaşi situaţie, de excedent. În momentul în care ai semnat un contract de finanţare multianual, el este prins în buget. La CJ a rămas o sumă de 20 de milioane de lei din proiectul de modernizare a Policlinicii Bistriţa- care se derulează anul acesta în cea mai mare parte. Nu aveam cum să cheltuim banii anul trecut fiindcă nu se executaseră lucrările. De asemenea, mai avem de executat o parte din proiectul Sistemul de management integrat al deşeurilor, un rest din proiectul cu Registrul Agricol, avem proiectul de la Muzeu. Curtea de Conturi face o prezentare profund greşită. Nu ai cum să cheltui bani din bugete multianuale. Am rămas şi eu surprins că nu ştiu câte zeci de milioane pe care primăriile puteau să-i cheltuie nu i-au cheltuit. Vă spun eu că nu îi puteau cheltui legal. E bugetare multianuală”, a spus Emil Radu Moldovan.

Preşedintele CJ a spus că e posibil să existe primării, cum e şi cea a municipiului Bistriţa, în care să nu fi fost cheltuiţi toţi banii alocaţi prin buget.

Reamintim că, potrivit raportului Curţii de Conturi a României, în anul 2013, în procent de 65% dintre unităţile administrativ-teritoriale (primării şi CJ) nu au fost în stare să cheltuiască banii prevăzuţi în bugete. Edilii au asigurat salarii şi subvenţii în procent de 99% şi au dat pe investiţii doar 10% din bani.

„Din analiza făcută reiese că bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţului au încheiat execuţia bugetară a anului 2013 cu excedent în sumă de circa 34 de milioane de lei. Dintre cele 63 unităţi administrativ-teritoriale existente la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, 41 au încheiat execuţia bugetară a veniturilor şi cheltuielilor la nivelul anului 2013 cu excedent în valoare de peste 51 de milioane de lei, iar 22 cu deficit în valoare de 17,3 milioane de lei”, anunţă Camera de Conturi Bistriţa-Năsăud.

4 comentarii

  • (…) a devenit filozof . Asa lucreaza diavolul , toti oligofrenii se cred destepti . Daca nu-l duce mintea sa priceapa ceva ,spune ca nu-i legal si normal , si vorbeste de comisii din care sa faca parte academicieni . Bine ca nu-l baga nimeni in seama ca ar fi vai si amar de noi . Mare-i gradina Ta Doamne si multi cretini tolerezi in ea . Sa vina Mitropolitul informator PSD sa faca o sfestanie la CJ poate mai dispar vreo 2-3 diavoli . Raman restul . (comentariu editat)

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.