Actualitate

Primarii, instruiți pentru alegeri. Câte semnături trebuie să strângă partidele

Biroul Electoral Județean Bistrița-Năsăud, condus de judecătorul Ioan Părăuan, constituit în vederea alegerilor parlamentare din 11 decembrie, anunță că în județ figurează înscrișți în Registrul electoral un număr total de 263.051 alegători, din care numărul întreg nerotunjit de semnături necesar pentru susținerea candidaturilor în circumpscripția electorală Bistrița-Năsăud este de 2.630.

Autoritatea Electorală Permanentă, cu sprijinul prefectului județului, a organizat instruirea primarilor şi secretarilor unităţilor adminstrativ-teritoriale cu privire la sarcinile ce le revin în vederea organizării şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor. Temele abordate în cadrul instruirii au fost: 1. Actele normative care stabilesc cadrul juridic necesar pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor; 2. Măsurile tehnice pe care primarii trebuie să le ducă la îndeplinire pentru desfăşurarea procesului electoral; 3. Listele electorale şi Registrul electoral; 4. SIMPV (Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal); 5. Secţiile de votare şi stabilirea locurilor speciale de afişaj.

Campania electorală se va desfășura în perioada 11 noiembrie – 10 decembrie. În 25 octombrie se trage la sorți ordinea pe buletinele de vot, 27 octombrie este termenul limită de depunere a listelor de candidați, iar alegerile au loc în 11 decembrie, între orele 7.00 și 21.00.

Alegerile vor fi pe liste, cu prag electoral de 5%, iar norma de reprezentare să fie un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori. Conform recensământului din 2011, judeţul Bistriţa-Năsăud are peste 286.000 de locuitori, astfel că va avea în viitorul Parlament cinci deputaţi şi doi senatori. Acum, în judeţ sunt 4 deputaţi şi 3 senatori.

Potrivit acestei norme de reprezentare, ar urma să fie 308 deputaţi în total, cărora li se adaugă cei 18 deputaţi ai minorităţilor, deputaţii de diaspora şi 134 de senatori.

În 2012, prezența la vot a fost de aproape 39%.

2 comentarii

  • Tot prea multi parlamentari. 442!!!!!!!!!!!! 3 deputati si un senator ne-ar ajunge!!!!! Si celelalte judete sa i-a exemplu!!! Multi trantori….Mai bine putini si sa reprezinte pe cei ce ii voteaza, decat multi si sa se reprezinte pe ei si gastile care ii ridica!!!!

  • Nu a fost un referendum unde vointa prostilor a fost de 300 de parlamentari? Respectul fată de alegatori şi vointa poporului mai există? Nu are rost sa mai votam. Dacă sar respecta vointa electoratului s-ar interzice votul.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.