„Peste 50% dintre localităţile din România nu au fost în stare să acceseze măcar un singur program pe fonduri europene, iar aceşti primari nu pot confisca primăriile şi să le transforme în nişte anexe de partid”, a spus la Bistriţa preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, într-o conferinţă de presă, unde a menţionat că PMP continuă campania de strângere de semnături pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi.
„Vreau să-i felicit pe colegii mei de la Bistriţa că au reuşit să strângă peste 10.000 de semnături în campania pe care noi am iniţiat-o în urmă cu trei luni, cea privind revenirea la alegerea primarului în două tururi. Vom continua această campanie pentru că o considerăm extrem de importantă pentru societatea românească. Sperăm ca şi celelalte partide să se ralieze demersului nostru pentru că e nevoie de o acţiune coerentă şi unitară a opoziţiei pe acest subiect. România nu este pregătită să aibă un asemenea sistem de vot, doar printr-un singur tur pentru alegerea primarului”, a spus Tomac.
Preşedintele PMP a menţionat că este nevoie de revenirea la alegerea primarului în două tururi fiindcă numai astfel pot fi schimbaţi din funcţii primari care nu au făcut nimic.
„Avem la nivel naţional peste 50% din localităţi care nu au fost în stare să acceseze măcar un singur program pe fonduri europene, iar aceşti primari nu pot confisca primăriile şi să le transforme în nişte anexe de partid. Primăriile trebuie să se reformeze, iar o reformă serioasă a administraţiei publice locale trebuie să fie prin revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Un candidat bun poate fi validat exact prin acest sistem pe care l-am avut până în 2008. Noi ne-am angajat ferm să luptăm pentru atingerea acestui obiectiv şi revenirea la alegerea primarului în două tururi. Avem comunităţi care s-au dezvoltat foarte mult pentru că primarii şi-au înţeles rolul pe care îl au în comunitate. Avem priorităţi importante pentru comunităţile locale unde primarii sunt factorul cheie”, a adăugat el.
Pe de altă parte, Eugen Tomac a spus că partidul său nu este de acord cu pensiile speciale pentru primari şi viceprimarii, stabilite prin noul cod administrativ: „Prin noul cod administrativ care s-a votat la sfârşitul acestei sesiuni s-a produs un abuz de nepermis. S-au introdus pensiile speciale pentru primari pe care noi le contestăm şi credem că politicienii nu trebuie să aibă privilegii pentru că, din 5 milioane de pensionari, peste 4 milioane primesc pensia minimă, iar aceşti cetăţeni nu au nicio vină că trebuie să primească o pensie atât de mică, iar politicienii care au acest avantaj de a-şi da singuri votul, să îşi creeze singuri privilegii. Anul trecut s-au votat pensii speciale pentru parlamentari, anul acesta s-a votat prin noul cod administrativ pensii speciale pentru primari şi viceprimari pe care noi le-am contestat la Curtea Constituţională”.
Tot legat de administraţie, Tomac a menţionat că PMP a contestat „un lucru inadmisibil”.
„Actuala majoritate a cedat în faţa UDMR un lucru pe care noi îl considerăm extrem de grav, oficializarea limbii maghiare drept a doua limbă de stat. Prin noul cod administrativ, practic, toate instituţiile publice locale şi deconcentratele sunt obligate să folosească limba maghiară ca a doua limbă, lucru pe care noi nu suntem de acord şi l-am contestat la Curtea Constituţională. Aşteptăm, la începutul lunii septembrie, să vedem ce zice Curtea pe acest subiect”, a spusl la Bistriţa, preşedintele PMP.
Total de acord!!!!
Va agitati de pomana și tu Tomac și subalternul tău Ionut Simionca. Sunteți din partidul lui Traian Băsescu, individ ce a distrus in 10 ani de guvernare lucruri ce se pot repara in 30 de ani.
Sunteți niște demagogi care zbiară peste tot crezând in memoria scurta a poporului. Va înșelați amarnic, a-ți intrat in parlament la limita și sper sa nu mai aud de voi in viitorul parlament. Nu pot sa nu-mi amintesc de demagogia lui Simionca când se lega de salariul lui Cretu anul trecut, când el are exact același salariu in calitate se deputat adică 9 salarii minime / economie plus sume forfetare de vreo 35000 lei/ luna ptr cheltuieli cu cabinetul sau parlamentar. Aici suntem cu demagogia!