Actualitate

Primarii, rugați să cumpere cărți noi pentru biblioteci, așa încât elevii să fie atrași mai mult de lectură (FOTO)

Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” va trimite scrisori primarilor din județ prin care îi va ruga să cuprindă bani la buget pentru achiziția de carte nouă, a spus managerul instituției, Ioan Pintea, cu prilejul lansării proiectului ”Alege cartea!”, derulat de Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” și Casa Corpului Didactic Bistrița-Năsăud

”Noi realizăm foarte multe manifestări legate de carte și avem foarte multe parteneriate cu instituțiile care se ocupă de educație, dar acest proiect pare că este unul mai aparte pentru că, prin ISJ, o să antreneze toată suflarea școlară din județul Bistrița-Năsăud. Ca acest proiect să își atingă ținta e absolut necesar ca elevii care intră în această competiție de lectură să aibă cărți noi din care să citească. Elevii să aibă o dorință mai mare să citească pentru că o carte apărută prin anii 70 cu mare greutate o citește un cititor. Știm că e o problemă achiziția de carte, dar cred că primarii vor trebui să facă un efort deosebit – dacă nu l-au făcut până acum – pentru ca instituțiile școlare să achiziționeze carte nouă, carte care se adresează elevilor și intră în structura acestui proiect”, a spus Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene ”George Coșbuc”.

Chiar miercuri dimineața, Biblioteca Județeană va trimite câte o scrisoare tuturor primarilor din județ prin care îi vor ruga să cumpere cărți noi pentru a le stârni apetitul pentru lectură copiilor.

”Ne-am gândit să trimitem aceste scrisori primarilor ca măcar acum să cuprindă în buget pentru anul acesta, pentru proiectul acesta județean și național achiziția de carte pentru elevi. E foarte important ca bibliotecile comunale și școlare să fie pe tot parcursul proiectului într-o relaționare perfectă pentru că acesta este un proiect capabil să miște puțin lucrurile și să ducă tinerii la citit. Cred că suntem printre primii în România, în acest An al Cărții, care demarăm un proiect”, a mai spus Ioan Pintea.

Profesorilor și bibliotecarilor prezenți, marți, la Biblioteca Județeană li s-a adresat și inspectorul școlar general Camelia Tabără.

”Lansăm un proiect educativ, integrat în ceea ce numește educația nonformală într-un context instituționalizat, cu o inițiativă extrem de bună a legiuitorilor, Anul Cărții, în care cu toții avem obligația să îi facem pe copii ca, într-un fel sau altul, să se întâlnească și să se împrietenească cu cartea. Am încercat să dăm o formă cât mai atractivă care să acopere tot județul, să mergem complementar și articulat bibliotecă școlară- bibliotecă comunală, cu o deviză foarte clară: cât mai mulți copii ne dorim să deprindă plăcerea și gustul cititului. Finalul de proiect va fi în decembrie. Sper ca acest proiect să îl îmbunătățim an de an”, a spus Camelia Tabără.

Iată ce va presupune proiectul gândit de ISJ și partenerii săi:

Proiectul va începe chiar la 1 martie 2019 și se va încheia în decembrie.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2765103540382160&id=1435775989981595&__xts__[0]=68.ARBuS9bFE2pIh71nqaLs1QovoA7UMIjw7MGTKU-oYaoSXa5DLZzWycN8KG1F_Z96FIu3cs7dl9mgLiQKotwdLQD3C8TnN-V06R6H57LLNUfxkSQcEOjf44Q60LmVHRyoema2g9XJPoqtB6zmci5R7GCld5QJcvKUujanSNWI6c-e8NUggnpYnfyM_VIjzpXUADYXihFOzfgqmKVA8yxbfsDqIFyk0zTHNxqz5Yis31HNU_ph5q-6X4-bJkH3moDLVRBNRxShTqCxJaNr78myJyjVl3qzgnJ1viHoPsL3N_csZQ7QXvODgcx8WcM-zzAZJqHur0w9pz0gpZ6rPJ9cANCuFsKC1cndzDjo6b0ZYn1crfGWO7GlUHsVdDmR3dIAFklskxBhESP3LSUllU-p1esqh_Xg6theJodspZ-hIzrTtwRbtkmN9QstXlV-ZWX_QkLpYgaUYlab14GfTrkN3FIcyQ&__tn__=-R

9 comentarii

  • PRIMARIA CHIUZA…nu este in stare sa plateasca naveta profesorilor (vreo 10, nu mai multi) de prin decembrie 2017, ce sa mai cumpere carti pentru copii. Administratie de doi bani !

  • Apreciez inițiativa unui proiect care vine în ajutorul sistemului de învățământ, chiar cred că este o copie benefică a proiectului inițiat de către doamna Alexandra Mariș ”Dăruim comori”, una dintre cei 20 de voluntari ai acestui proiect care se desfășoară la nivel național, fiind derulat de către Asociația Versus, cu scopul de a-i determina pe părinți și pe copii să se apropie prin dorința mereu crescândă de carte, cu respect și cu credință. Am văzut însă în acest proiect o ”hibă” foarte mare, tot proiectul depinde de bunăvoința politicului, care a dovedit de-a lungul timpului că este foarte generos în promisiuni, dar că nu asigură o balanță echilibrată a bugetului, a egalității părții de cheltuieli ale acesteia cu partea de venituri. Ca să fiu mai explicit, oricărei cheltuieli trebuie să i se asigure un izvor, o sursă suficient de mare care să fie în stare să alimenteze partea de cheltuieli. Necazul aici începe, bugetul național ”făcut” de ”eminența cenușie” a finanțelor naționale se bazează pe cifre inventate, umflate artificial la nivelul veniturilor, bazate pe date ireale, stabilite în funcție de nivelul cheltuielilor necesare de acoperit și nu invers, cum ar fi normal. Rugămintea inițiatorilor prin apelul la bunăvoința ”tuturor primarilor” se va lovi de o realitate cruntă, și anume că, primarii când vor încerca să ”dăruiască” vor da de un buzunar gol, ori dacă vrei să dai cuiva un obol, din nimic nu poți să dai numai tot NIMIC. Eheei, dragii mei aici e buba și hiba proiectului. Aș dori din tot sufletul să fie altfel, dar eu gândesc la rece problemele, ”măsor de trei ori și apoi tai”, aceasta este experiența mea de peste două milenii, că ”din nimic, nu poți face bici și să mai și pocnească”. Eu vă doresc succes și aștept să văd șă obțineți rezultate palpabile, dar viitorul nu prea are culoarea roz!!!

  • Nu cărțile-s baiul (recte lipsa lor), ci lipsa apetitului.
    Hă,hă, hă !
    Deși pe vremea noastră (a lui iliescu și urmașii lui) nu erau multe cărți prin biblioteci, iar cele care erau erau proletcultiste, (Așa s-a călit oțelul și alți autori sovietici, ori Venea o moară pe Siret de profitorul dar totuși marele Sadoveanu), totuși se citea, mai mult și mai profund ca acuma.
    Se mai găseau totuși, prin vechile biblioteci , câte unul (chiar mai mulți) clasici.
    Atunci se citea din pasiune, din dorința desfătării intelectuale și se făcea cultură generală.
    Acuma, google ține loc de tot.

    • Aveți și nu prea aveți dreptate, dacă vă referiți la vremea lui Iliescu și ai lui, deoarece treaba a început cu muuult înainte, din 1948, odată cu Reforma învățământului și continuă și în zilele noastre. Cu toate că bibliotecile au fost golite de toate cărțile scrise de adevărați oameni de cultură, cei care au avut dragoste de carte, erau curioși să învețe, găseau și cărțile care ”au fost aruncate de pe rafturile bibliotecilor” ca rele, dar cei care căutau găseau, și comori în grămezile de gunoi. În altă ordine de idei nu huliți nici motorul de căutare Google, deoarece tot ce am avut nevoie să citesc, ceea ce m-a interesat, am ”cotrobăit” acolo unde dumneavostră huliți, dar dacă știi cum să cauți și știi să deosebești binele de rău, poți să găsești ceea ce cauți. Deci, Google îți oferă orice posibilitate, doar trebuie să întinzi mâna și să alegi și ai la îndemână tot ce-ți lipsește, chiar și fără să dispui de bani prea mulți, trebuie să vrei să citești și să alegi cu înțelepciune.

  • Concluzia: dacă există google , și există, nu ne mai trebuie cărți în format clasic.
    Dar problema nu-s cărțile, ci cititul.

  • In decembrie 2018 am predat Bibliotecii 100 de carti in stare foarte buna de la o bistriteanca plecata definitiv in Spania. M-a rugat sa fac ce vreau cu ele fiindca nu s-a complicat din cauza volumului sa le duca cu dansa. De cand primarul a instalat bibliotecile stradale am mai depus in toate trei inca 800 de carti din literatura romaneasca si cea Europeana. Am mai donat din biblioteca proprie si a colegilor inca 500 carti Penitenciarului Bistrita. Toate acestea au fost transmise de presa online la vremea respectiva. Ceea ce regret insa , este faptul ca bistritenii nu s-au dovedit a fi oameni corecti si cu simt civic si nimeni nu a returnat cartea citita la locul special amenajat, adica BIBLIOTECILE STRADALE.S-a dovedit inca odata ca si aici primarul a buctat-o rau de tot avand impresia ca traieste in lumea dreptilor de pe alta planeta dand bani pe acest concept care la noi nu tine. A fost criticat chiar inainte de a le comanda si acuma stau goale de ani si luni de zile. Ar fi bine sa le duca naibii de acolo pana nu se deterioreaza de tot si sa le faca cadou la bibliotecile de la sate. Ba primare auzi ? Vezi ca acolo sunt si banii mei !

  • Pe vremea lui Ciuruitu’ aveam un prieten care s-a imbogatit din carti !
    Vindea navetistilor in tren ,carti unguresti de filcai !
    Atunci aprecia lumea cartile ,nu ca acuma !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.