Politică Social

Primarii USL îşi scot certificate medico-legale că nu sunt handicapaţi şi îl dau în judecată pe Ioan Oltean

Primarii USL din Bistriţa-Năsăud au luat decizia să-şi scoată certificate medico-legale că nu sunt handicapaţi psihic, să-şi angajeze un avocat şi să-l dea în judecată pe liderul judeţean al PDL Ioan Oltean, despre care spun că i-a calomniat şi insultat prin afirmaţiile făcute la adresa lor.

Preşedintele filialei Bistriţa-Năsăud a Asociaţiei Comunelor din România, Ştefan Sângeorzan (PSD), care este şi primar al comunei Feldru, a declarat, sâmbătă, că cei 40 de primari ai USL au luat decizia să-l acţioneze în judecată pe deputatul Ioan Oltean după ce au aflat că acesta i-a catalogat drept „slăbănogi, neputincioşi şi handicapaţi psihic”.

„Nu ne interesează că şi-a cerut scuze şi a retractat. Am auzit ce a spus despre noi, cum ne-a catalogat că suntem slăbănogi, neputincioşi şi handicapaţi psihic şi am luat decizia să le scoatem cu toţii certificate medico-legale că nu avem astfel de probleme şi să-l acţionăm în judecată pentru calomnie şi insultă. Vom angaja un avocat şi îi vom cere daune. Fiecare vom pretinde să ne plătească suma care ne lipseşte din bugetul local pentru plata indemnizaţiilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap. Mie, la Feldru, îmi lipseşte suma de 200.000 de lei. Atât îi cer daune lui Ioan Oltean, fiecare coleg urmând să solicite ceea ce îi lipseşte lui din bugetul local”, a declarat Ştefan Sângeorzan.

El a declarat că, în ultimii 15 ani, în judeţul Bistriţa-Năsăud, patru primari au murit în jurul vârstei de 50 de ani din cauza stresului. Este vorba de primarii din Sângeorz-Băi, Ilva Mare, Budacu de Jos şi Şieu Odorhei.

„Stresul este foarte mare, ne-am ales cu multe probleme de sănătate din cauza faptului că suntem şicanaţi şi împiedicaţi să facem ceea ce vrem, dar nu am cedat psihic niciunul. Vom demonstra acest lucru cu acte. M-am simţit jignit de ceea ce a spus Ioan Oltean despre noi şi l-a văzut o ţară întreagă. Sunt de 12 ani în slujba oamenilor şi am făcut tot ce am putut să realizez cât mai multe pentru ei, dar, având în fruntea Consiliului Judeţean oameni care împart banii pe criterii politice şi privează comunităţile noastre de bani nu putem sta indiferenţi. Normal că ieşim şi strigăm în stradă dacă nu suntem ascultaţi nicăieri altundeva”, a spus Sângeorzan.

Primarul a  ţinut să precizeze că, din cele 5 milioane de lei pe care le-a primit anul acesta la bugetul local al comunei Feldru, 3,8 milioane de lei reprezintă salariile profesorilor.

„Am comuna cu cea mai mare populaţie din judeţ. Avem peste 1500 de copii, în timp ce alte comune nu au nici măcar 1000 de locuitori, am persoane cu handicap, am probleme, nu putem trăi fără bani. Nu ştiu cum va fi anul acesta în condiţiile în care am primit atât de puţini bani”, a declarat Ştefan Sângeorzan.

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, vineri, că acei primari ai opoziţiei care „urlă” că nu le ajung banii primiţi de la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud sunt „neputincioşii, nepricepuţii, slăbănogii”, în timp ce „un om  harnic, priceput, nu să vine să urle, să dea în cap şi să jignească pe nimeni”, doar „nepricepuţii, handicapaţii psihic”.  

Ioan Oltean a făcut aceste afirmaţii într-o conferinţă de presă la sediul PDL Bistriţa în care preşedintele Consiliului Judeţean, Liviu Rusu (PDL), a explicat cum a împărţit banii primăriilor din judeţ. Imediat însă, Ioan Oltean şi-a cerut scuze pentru cuvintele „dure şi nepotrivite” şi menţionat că le retractează, cerându-le jurnaliştilor să le şteargă de pe înregistrări.

 „Cei care urlă, cei care ţipă, sunt neputincioşii, nepricepuţii, aceia urlă, slăbănogii. Nu veţi găsi un om deştept, un om harnic, un om priceput, să vină să urle, să dea în cap şi să jignească pe nimeni, dar nepricepuţii, handicapaţii psihic ….”, a declarat Ioan Oltean, moment în care a fost o rumoare generală în sala de conferinţe a PDL Bistriţa.

Ioan Oltean s-a oprit atunci din discursul său şi a precizat: „Vă cer scuze, oameni buni, nu jignesc pe nimeni şi cer scuze pentru această expresie dură, o retractez. Este nedrept să vii şi să ţipi fără să informezi corect cetăţeanul şi omul. Încă odată, îmi cer scuze şi îmi retrag cuvintele acelea dure şi nepotrivite, dar uitaţi-vă care e realitatea bugetului”.

Vineri, însă peste 500 de oameni din comune conduse de primari USL care au venit la Bistriţa să protesteze au aflat de declaraţiile sale făcute cu puţin înainte să înceapă mitingul şi au scandat de mai multe ori „Nu suntem handicapaţi!”.

9 comentarii

  • Foarte bine! Astia au atata nesimtire in ei, incat nici ce se intampla acum in tara nu ii face sa-si revizuiasca vocabularul! Sa vad pe unii platindu-si cu bani grei aroganta, ar fi un pas mare spre civilizatie!

  • ..ei iaca nici chiar asa ,fiecare cand a fost la CJ a facut la fel numai ca acum nu se mai recunoaste ,ce bine ar fi daca ne/am vedea barna din ochii nostri si apoi paiul din ochiul vecinului,la anu si la mai mare

  • Deputatul Oltean nu are nicio scuza pentru derapajul de limbaj care, de altfel, nu il caracterizeaza. Pana si oamenii cu cei mai tari nervi pot claca. Nu ma intereseaza niciuna din partile implicate in conflict, vreau doar sa atrag atentia asupra unui lucru extrem de periculos>preocupati sa arunce cu noroi unii in altii, alesii vor uita care le este rolul, pentru ce sunt in fruntea unor comunitati, mai ales ca se anunta cea mai murdara campanie electorala de 20 de ani incoace. Din practica celor 20 de ani de democratie, stim ca zgomotul, cu cat e mai mare, cu atat mai mult ascunde neimpliniri, frustrari, neputinta sau nestiinta celor care/l produc si abate atentia „galeriei” de la adevaratele esecuri sau probleme care ar trebui rezolvate. Asa ca, primarii care vor sta la coada pentru a obtine certificate – poate unii dintre ei vor avea surprize – ar fi mai castigati daca ar incepe sa isi faca curatenie in ogradele proprii, sa-si puna concetatenii la treaba si sa inceapa sa caute solutii, sa fie creativi si eficienti. Se pot face investitii si prin parteneriat public privat daca cei responsabili identifica in mod corect potentialul comunei si construiesc o strategie care sa convinga mediul privat ca merita sa investeasca. Cei din zona de campie isi pot convinge electoratul ca este mai productiv sa faci asociatii agricole si sa cultivi hectarele de teren – sterp si nelucrat acum – cu plante medicinale, sau catina, sau orice ar putea aduce un profit. Ca solutii se gasesc, ne/au demonstrat-o strainii care au investit in agricultura in Romania – trebuie doar ca cineva sa fie interesat sa le caute si sa invete din experienta altora. Si aici, trebuie ca fiecare dintre noi sa vrem sa ne dezvoltam, sa ne facem viata mai usoara, sa nu ne mai uitam peste gardul vecinului, la capra cea grasa ci sa incercam sa o hranim pe a noastra.

  • Mare-i gradina lu Dumnezeu
    Probl e ca ala zice, nu ca alalalt confirma ca handicapat i injuratura?
    Sa va fie rusine la toti!!!! Da la toti!

  • Sunt de acord cu Andreea… cat de simplu este sa stai la mila cuiva sa iti indese, tiei si numai tie, tolba cu bani publici. Nu mai trebuie sa iti bati capul, esti numai ordonator de credite. Si apoi, trai pe vatrai pe banii celor ce produc in sistemul privat si platesc salarii de primari si secretare, consilieri si alti functionari publici. Eu ii indemn sa vada si posibilitatea de a ajuta antreprenorii locali sa isi gaseasca finantari din credite nerambursabile destinate dezvoltarii localitatilor rurale, altele decat cele de factura agricola, caci astfel vor dobandi surse de finantare alternative de pe seama acestor afaceri. Sunt foarte multe exemple pozitive in tara asta cu primari care au reusit, care in loc sa investeasca in parcuri la sat, locuri de agrement sau alte nazbatii de acest gen, au cautat sa faca parteneriate pentru parcuri industriale, dand de lucru concetatenilor lor. E greu sa te inhami la o munca de genul asta, caci fondurile nerambursabile sunt foarte greu de masluit si de deturnat spre buzunarele proprii, spre deosebire de cele venite din bugetele publice.

  • Nu cred ca au atata neobrazare sa-si scoate certificate pentru ca unii poate nu trec examenul psihiatric. Acum uni dintre ei care se cred mai de calitate, vezi doamne, stau in banca lor fara sa fie guralivi si sperand ca poate le ,,picura,, si lor ceva. Printre ei si Vasile Codrea, primar de Budesti care culmea a ,,aterizat,, la miting. Prin primarie mult mai rarut. El ar putea sa suplineasca lipsa banilor din buget prin donarea salarului sau pe care oricum il ridica in mod nejustificat la cate zile sta prin primarie. Acest gen de edil ar trebui ,,lichidat,,, nu examinat, pentru ca e doar o simpla ,,lipitoare,, ce ,,suge,, bani din bugetul local fara sa faca ceva. Sau poate chiar ar trebui examinat, cine stie !?! Iar ca sa va convingeti de problema lui, va rog, puneti-l sa citeasca ceva.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.