Economie

Primăriile din judeţ adună puţini bani din taxe şi impozite. Majoritatea vin de la bugetul de stat

Autorităţile publice din Bistriţa-Năsăud nu ar putea funcţiona dacă nu ar primi sume considerabile de la bugetul de stat, mai puţin de 15% din banii pe care îi cheltuiesc acestea provenind din taxe şi impozite locale. Cel puţin aşa reiese din raportul Camerei de Conturi Bistriţa-Năsăud în urma controalelor făcute în cursul anului trecut pentru exerciţiul financiar al anului 2011.

Potrivit Camerei de Conturi, pentru exerciţiul bugetar al anului 2011, veniturile încasate ale bugetelor locale pe ansamblul judeţului Bistriţa-Năsăud au fost realizate în proporţie de 62,05 % din prevederile definitive, respectiv 63,54 % din prevederile iniţiale. Cea mai semnificativă nerealizare se constată în cazul atragerii fondurilor europene unde încasările au înregistrat ponderi de 21,95 % faţă de prevederile iniţiale şi 22,17% faţă de prevederile definitive înscrise în bugete.

Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în cazul cotelor şi sumelor defalcate din impozitul pe venit unde gradul de încasare raportat la prevederile iniţiale şi prevederile definitive înscrise în bugete este de 79,65 % respectiv 82,09 %.

Camera de Conturi Bistriţa-Năsăud a constatat, din analiza datelor prezentate cu privire la execuţia bugetelor locale, că cele mai importante surse de finanţare a bugetelor locale rămân în continuare alocările de la bugetul consolidat al statului sub forma sumelor defalcate din T.V.A. (35,58%), cotelor şi sumelor defalcate din impozitul pe venit (18,07%), subvenţiilor primite de la bugetul de stat şi de la alte administraţii (15,41%) în timp ce veniturile proprii ale bugetelor locale provenind din impozite, taxe şi contribuţii, alte vărsăminte şi alte venituri reprezintă doar 14,29% din totalul veniturilor. O alta sursă importantă de finanţare  este cea din banii UE /alţi donatori în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări, ponderea acestor venituri în bugetele locale fiind de 16,65 %.

În anul 2011, comparativ cu prevederile bugetare anuale definitive, gradul de execuţie a cheltuielilor bugetelor locale a fost de 62,65 %, ponderile cele mai semnificative în totalul plăţilor efectuate fiind înregistrate la plăţile aferente proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile 197.632 mii lei (27,66%), cheltuieli de personal 183.501 mii lei (25,68%), urmate de cheltuielile de capital 101.150 mii lei (14,15%) , cheltuielile cu bunuri şi servicii 94.720 mii lei (13,25%) şi cheltuielile cu asistenţa socială 55.942 mii lei (7,72 %).

Se constată astfel o alocare considerabilă a fondurilor publice către cheltuielile sociale şi de consum în detrimentul celor alocate pentru investiţii unde plăţile au înregistrat un nivel de 41,81% din totalul plăţilor efectuate.

Totodată, Camera de Conturi Bistriţa-Năsăud a constatat că execuţia bugetelor activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii a înregistrat excedent în valoare de 2.293 mii lei, iar în cazul bugetelor locale şi a bugetelor împrumuturilor interne s-a înregistrat deficit în valoare de 61.877 mii lei respectiv 3.794 mii lei.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.