„Raportul privind finanţele publice locale pe 2013 la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud”, dat publicităţii de Camera de Conturi Bistriţa-Năsăud pe 2013 scoate în evidenţă faptul că bugetul general centralizat al unităţilor administrativ-teritoriale (62 de primării şi Consiliul Judeţean) s-a ridicat la 911 milioane de lei venituri bugetare, respectiv peste 887 milioane de lei plăţi efectuate în anul 2013.
„În total buget general centralizat la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud ponderea este deţinută de bugetele locale ale comunelor, oraşelor,municipiului şi judeţului Bistriţa-Năsăud, cu 83,5% la venituri şi 82% la cheltuieli, iar bugetele instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii reprezintă 16,5% din venituri şi 16,6% din cheltuieli. Nu au fost raportate venituri şi cheltuieli din credite externe, iar din creditele interne în anul 2013 s-au raportat plăţi în valoare de 12.310 mii lei, tragerile fiind efectuate în perioadele anterioare”, se arată în documentul menţionat.
Din analiza făcută reiese că bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţului au încheiat execuţia bugetară a anului 2013 cu excedent în sumă de circa 34 de milioane de lei. Dintre cele 63 unităţi administrativ-teritoriale existente la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, 41 au încheiat execuţia bugetară a veniturilor şi cheltuielilor la nivelul anului 2013 cu excedent în valoare de peste 51 de milioane de lei, iar 22 cu deficit în valoare de 17,3 milioane de lei.
Primăriile nu au ştiut cheltui ce au primit de la alţii
În ceea ce priveşte excedentul, acesta nu a fost determinat de încasarea veniturilor peste nivelul prevederilor definitive aprobate prin bugetele locale, ci de nerealizarea unor cheltuieli bugetare la nivelul resurselor financiare asigurate în limita creditelor bugetare definitive aprobate, respectiv de neutilizarea sumelor primite din fonduri UE/alţi donatori la nivelul prevederilor bugetare.
Din analiza datelor prezentate rezultă faptul că nivelul încasărilor totale realizate a fost inferior atât faţă de prevederile iniţiale, cu peste 171 de milioane de lei, cât şi faţă de cele definitive, cu peste 256 de milioane de lei. De asemenea, faţă de anul bugetar anterior veniturile totale încasate au scăzut cu 29.257 mii lei (3,84%), diminuare care este consecinţa scăderii încasărilor, din impozite, taxe, contribuţii şi alte vărsăminte către bugetele locale, cu suma de 37.047 mii lei.
Angajaţii din primării nu şi-au făcut datoria
Gradul scăzut de colectare a impozitelor şi taxelor locale comparativ cu drepturile constatate se datorează activităţii necorespunzătoare desfăşurate de personalul cu atribuţii în acest domeniu şi afectează volumul cheltuielilor bugetare care pot fi direcţionate pentru satisfacerea necesităţilor de funcţionare şi de dezvoltare a unităţilor administrativ-teritoriale.
În raport cu totalitatea drepturilor constatate de încasat, în sumă de 879,6 milioane de lei, veniturile încasate reprezintă 86,5%.
Încasări peste nivelul prevederilor bugetare s-au înregistrat la categoriile ”subvenţii de la alte nivele ale administraţiei publice” şi la ”cote şi sume defalcate din impozitul pe venit”, în timp ce sumele defalcate din TVA au fost încasate în proporţie de 99%.
În structura veniturilor se remarcă gradul redus de încasare al „sumelor primite de la UE/alţi donatori în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări”, care au fost realizate pe ansamblul judeţului în procent de 41,2 %.
În ceea ce priveşte structura încasărilor realizate din datele prezentate rezultă că ponderea o au sumele defalcate din TVA cu 34,2%, sumele primite de la UE/alţi donatori în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări reprezintă 23,8%, iar veniturile din impozite, taxe, contribuţii, alte vărsăminte, alte venituri, reprezintă 14,6%.
Majoritatea primăriilor nu îşi justifică existenţa
Raportat la această pondere se poate concluziona că aportul colectivităţilor locale la finanţarea activităţilor şi obiectivelor proprii de investiţii este unul redus, bugetele locale fiind în continuare dependente de transferurile de la bugetul de stat pentru realizarea atribuţiilor legale.
Din datele prezentate rezultă că execuţia bugetară înregistrată la 31.12.2013 este de 68,6% la partea de cheltuieli, plăţile efectuate în anul 2013 fiind mai mici atât faţă de nivelul prevederilor iniţiale, cu 246,6 milioane de lei, cât şi faţă de prevederile definitive, cu 332,6 milioane de lei. Neefectuarea cheltuielilor la nivelul bugetat se datorează în principal neîncasării veniturilor prognozate din sume primite de la UE/alţi donatori în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări, care a înregistrat cel mai redus nivel de încasare (41,2%).
Analizând pe titluri execuţia bugetară se remarcă nivelul variabil înregistrat, cu valori de 99% în cazul subvenţiilor, a operaţiunilor financiare şi a cheltuielilor de personal, şi de peste 90% în cazul cheltuielilor cu bunuri şi servicii şi a celor cu asistenţa socială.
Nivelul cel mai scăzut al plăţilor efectuate, raportat la prevederile bugetare definitive, a fost înregistrat la categoria „proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile” 37,1% şi la categoria „cheltuieli de capital”, 77,3%.
Analizate după natura şi conţinutul lor economic se constată că în total cheltuielilor ponderea o au plăţile pentru „Cheltuieli de personal„ cu 31%, urmate de cele pentru „Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile”, cu 24% şi cele pentru bunuri şi servicii cu 18%.
În anul 2013 plăţile pentru cheltuieli de capital au reprezentat 10% din totalul plăţilor efectuate! Acest lucru spune tot despre eficienţa administraţiei.
Foarte bine doamna Cristiana ca ati pus primarul nostru din Odorhei primul in poza .Multumim sa stiti ca merita.
medicamente dascal….somn mult.
Vasile de ce nu ar merita .Uite la el sta in prima banca este un om fain dar are si realizari multe in madatul sau.
Ma gogoasa ai vrut sa mulgi arhiva ,ma da cu suma aia…ma.Ma nesatul esti.Borsetarule.
Acolo ii locul primarului nostru din odorhei in prima banca.Bravo Sorine.
Borsetaru…..
Din pacate, Com.Sieu-Odorhei are perspective negre rau de tot.Spun asta fiinca sint niste vircolaci care dau tircoale Primariei visindu-se candidati permanenti dar ascunzindu-si de alegatori cv-ul pentru ca sa nu se stie pregatirea profesionala si experienta in administratie si de aceea este pierdut totul pentru cetateanul simpul,gen CUCU ,cu fac.Dr Petru Groza sofer profesionist si masterat pe sant la Arsinica si vizavi .Cu acesti posibili candidati ,ne luam bagajele si plecam.
Porumba…..
Rusine tie Mihai. cine te-a invatat sa vorbesti asa ?Cine te-a invatat sa gindesti asa?Cine ti-a format mintea asta bolnava? Cine ma BORSETARU ? Rusine voua.BORSETARU borsetarUUUUUUU…………….
Mihai ,eu am sa plec in Congo cu profesorul tau de tara „GORICE”” care in loc sa faca performanta in invatamint el face performanta in politica.Crede ca acolo se poate mulge bine.
Extraordinar poza……..va deranjeaza?
Geamurile scoala…..
Multumim doamnei Cristiana ca a pus o poza FAINA la acest artcol.
eSTI COPIL MIC INSEAMNA CA NU STII NIMIC DESPRE NOI.Mai faina-i poza cu directorul cred ca ar avea audienta mai mare.
Geamurile scoala…..directoru.
Tigla…..de pe scoala……
Borsetaru
Ce zici merge borsetaru la DNA?Catuse ce zici?
Lasati preoblemele urite primarul nostru este in poza merita.Are multe realizari la comuna.Bravo lui.
bRAVO gIURI I-AI VOTAT LA Go RICE arhiva.Bravo fii giuri tot asa .
Borsetaru cam mult ai furat de-a lungul anilor din comuna asta saraca.In loc sa-ti vezi de scoala BORSETARULE te-ai facut politician.Este loc de intors in politica borsetarule daca esti inconjurat de prosti.
Mai Borsetaru mi-au spus baietii ca ai vrut sa-ti faci supraveghere video sa-ti faci arhiva NOUA.Ma chiar ca esti nesimtit nu ti-au fost dejuns geamurile si sarpanta .Te-a invatat primarul Sorin cu mulsu.Mai borsataru mai mulge si tu invers de cum se mulge vaca.Nu dealta dar sa te saturi de muls.
Gospodaru vezi ca este incilcit cu altii de la judet deja nu mai scapa de data asta Borsetaru.
Gospodaru vezi ca este incilcit cu altii de la judet deja nu mai scapa de data asta Borsetaru.Un popa mia spus asta.
Ciuma comunei Sieu Odorhei este Borsetaru.
Esti pe mina lui popa YOV borsetarule.
Borsetarule comuna este vraiste si datorita tie.Esti un incapabil .
Ma lasati pe Sorin sa munceasca.
Ana Sorin munceste se vad realizarile.Dar Borsetaru agoniseste.
Tigla cazuta pe elev de pe scoala.
Mai BORSETARU mi-au spus baietii”LUCRULUI BINE FACUT”” CA AI LUAT DE LA jENOR si chiar si de la Gyuri una „MUYA LARGA”” Da ,da Borsetaru cind ai vrut sa-ti faci arhiva si supraveghere video
Giorgel daca chiar te intereseaza BORSETARU a luat daia larga de la mai multi l-o sfadit pe rind doamna Ersilia,doamna Uta,domnu primar…..dar tot pintru ca-i nesimtit si a vrut sa mulga bani multi.
Vasalie ai uitat ca primadata l-o sfadit domnu Farcas pe borsetar ca nu o pus pe masa la sedinta covrigei in farfurie.Da ,da covrigei,un fel de sumilingi.Da a continuat cu borsetaru si domnu Jenor o zis ca-l da afara din sedinta pe borsetar..
Ma dece-i la voi acolo nu-i la nime dupa cun se vede acolo in consiliul local.Dar chiar asa de nesimtit si nesatul este BORSETARU.
este foarte nesimtit Borsetaru nici nu s-a ridicat in picioare cind l-o certat doamna Ersilia si doamna Uta cind i-o spus ca pre multi bani ii”‘ trebe'”.Numa cit nu i-o spus ca vre sa fure,ori vre sa ciordeasca.
o NICI NU STITI SE POVESTESTE PRIN ODORHEI ca vre sa-si bage si progenitura in politica ori in administratie oriunde numai sa poata ciordi in continuare.Ori sa-l inlatura pe primarul Sorin,ori pe Contabila Uta oriunde de muls sa fie.
Bravo oameni din Odorhei mai votatil pe directoru in continuare,va place cum este comuna .Este ca la Bob in Sintereag toate-s sfarlinie.Borsetar nesimtit.Ii spuneti borsatar de ce.?
Ma este foarte nesimtit deoarece a descuperit pe ploaie scoala ,Dar a descoperit-o pentru a nu scapa pasarea din mina cu cea de pe gard.El este batrin orice se poate intimpla si de scapa un MULS era bai.
Ma dar daca la BORSETARu ii place asa bine MULSU dece nu-l mutati la muls pe deal la ferma de la monor,ori pe deal la Bistrita.Ori sa va mulga pe voi din consiliul local ca sinteti baieti tineri,ori sa-l mulga pe Arghil ca are ce mulge.
Vai da ce fac organele abilitate…..
Chiar d-le general LINU sint curios cite materiale are Serban la problema aia cite cinci cite cinci,cite cinci
materiale de intretinere de la scoala,dero etc……
Se pare că intervin cam târziu însă nu mi-am dat seama cât de repede trece timpul….De asemenea, nu m-aș fi gândit că omniprezentul Sorin Leah este atât de vigilent și stă la pânda articolelor publicate pe ”timp online”, aducând cu orice preț în discuție Odorheiul chiar dacă articolele fac referire la cu totul altă temă.Aș avea o singură întrebare,domnule Sorin Leah…..SSS(SORIN,SECURISTUL,SENTIMENT):oare în instituția în care lucrezi nu s-a schimbat nimic după revoluție?Întreb acest lucru pt. că d-voastră domnule,continuați să folosiți aceleași metode securisto-comuniste:denigrare,intimidare,amenințare,șantaj,diversiune etc.Ar mai fi ceva:se pare că domnul Sorin Leah are mai mulți nași.Ei bine,….și-a mai găsit un ”NAȘ”.Pe curând!!!!
Comandante,se pare ca nu prea ai pulsul Odorheiului.Sorin Leah il vrea primar pe samsarul CUCU,asa ca sa poata trai si el pe langa.Ar mai construi ici o casuta,colo o cabanuta…..