Primăriile din Bistrița-Năsăud vor afla abia în următoarele săptămâni ce investiții în aducțiuni de apă, rețele de canalizare, în reabilitări de drumuri și poduri le finanțează statul prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, a spus ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, însă UAT-urile care au întocmit deja documentațiile tehnice pot spera că vor primi banii într-un termen scurt.
”Într-adevăr, Bistrița-Năsăud se numără printre cele 8 județe care nu au lista definitivată, dar sunt sunt sigur că, în câteva săptămâni se va da ordinul de aprobare a listei de obiective de investiții. În ce privește partea de contracte, pot să-mi iau un angajament că, în următoarele 10 zile, primele contracte vor fi semnate. În urma ordinului de aprobare a obiectivelor de investiții, autoritățile locale trebuie să încarce în platforma Ministerului și noi putem încheia aceste contracte în momentul în care documentația este completă. Avem peste 200 de documentații, dar 31 care sunt aproape a fi complete și, de aceea, îmi iau angajamentul ca, în următoarele 10 zile să avem și contracte de finanțare. UAT-urile care se grăbesc și fac această documentația tehnică vor avea și contracte de finanțare, interesul nostru fiind acela de a închide acest palier cu contracte de finanțare”, a spus ministrul.
Prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării, asigură serviciile de bază în localități (apă, rețele de canalizare și de gaze) și reabilitează drumurile și podurile. Ministerul a publicat, în luna mai, criteriile de prioritizare a proiectelor care vor primi finanțare, din bugetul total al programului de 65,5 miliarde de lei, dar și lista sumelor repartizate pe județe.
Bistrița-Năsăud a primit suma de 1,186.027.489 de lei din care 508,2 milioane de lei pentru apă și canalizare și 677,7 milioane de lei pentru drumuri și poduri.
Pe de altă parte, el a mai anunțat că toate cele peste 5.600 de proiecte depuse prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pe apelurile Valul Renovării, Fondul Local Componenta 10 şi Componenta 15 au fost evaluate şi 95% sunt eligibile, în unele cazuri fiind nevoie de clarificări. Trei dintre proiecte au primit deja din fondurile alocate prin PNRR.
„Am finalizat la Ministerul Dezvoltării cele trei apeluri de proiecte pe Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare. Am avut trei apeluri de proiecte: pe Valul Renovării, în valoare de 2,8 miliarde de euro, pe Fondul Local – Componenta C10 – 2,7 miliarde de euro şi pe Componenta 15 din PNRR legat de construcţia de creşe noi încă 300 de milioane de euro. Deci aproape 6 miliarde de euro şi suntem în momentul în care putem să spunem că toate cele 5.677 de proiecte depuse de către potenţialii beneficiari au fost evaluate de către specialiştii din Ministerul Dezvoltării. Aproape 95% din aceste proiecte sunt proiecte eligibile. Unele dintre ele necesită clarificări care se vor face pe procedura egală, în perioada imediat următoare”, a anunţat ministrul Dezvoltării.
Au fost deja încheiate contracte de finanţare prin PNRR, iar trei proiecte au primit deja fonduri.
„Am încheiat deja şi contracte de finanţare. Mai mult decât atât, avem trei obiective de investiţii la care am făcut şi plăţi efective, ceea ce înseamnă că banii din PNRR au ajuns în contul acestor primării, celor trei autorităţi locale şi dorim ca această evaluare cu clarificările autorităţilor locale să le închidem cât mai rapid, pentru ca în septembrie să putem să lansăm al doilea apel de proiecte pe aceste investiţii”, a adăugat ministrul.
Aceste programe vin cu o întârziere de 30 ani și încă se mai împiedică în ele!!!
Aceste mișcări își aveau locul în ani ’90l!!!!