Pârtia Cocoş din Wonderland, pentru care s-au cheltuit foarte mulţi bani luaţi cu împrumut de Primăria Bistriţa, a fost construită prost, acuză opoziţia din Consiliul Local care, prin vocea lui Ioan Petelu (PNL), a cerut să vadă studiul geo şi un extras din proiectul tehnic al bazinului unde se stochează apa pentru producerea zăpezii. Deşi informaţiile au fost cerute încă de acum trei luni, nu au fost puse la dispoziţia celui care le-a solicitat, Ioan Peteleu fiind trimis „la plimbare”.
Consilierul PNL a abordat din nou subiectul la ultima şedinţă a Consiliului Local Bistriţa.
„În mai multe şedinţe ale Consiliului Local v-am solicitat anumite informaţii care privesc anumite obiective sau proiecte care s-au supus dezbaterii CL şi pentru care nu am primit niciun răspuns în afară de acel cuvânt magic, pentru că l-aţi folosit de nenumărate ori: mergeţi la serviciul X la direcţia Y”, a spus Ioan Peteleu care a citit două articole din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului Local al Municipiului Bistriţa.
Este vorba de Articolul 71 potrivit căruia consilierii pot solicita informaţii necesare în vederea îndeplinirii mandatului, iar primarul este „obligat ca prin intermediul secretariatului şi al aparatului de specialitate să i le furnizeze în termen de cel mult 20 de zile”: „Informaţiile pot fi cerute şi comunicate în scris sau oral. Neformularea răspunsului în termenul stabilit sau formularea unui răspuns incomplet sau inexact constituie abatere disciplinară gravă şi se sancţionează potrivit legii”.
Al doilea paragraf invocat a fost Articolul 84 care se referă la „dreptul consilierilor locali de a avea acces la orice informaţie de interes public ce nu poate fi îngrădit. (…) Autorităţile locale sunt obligate să asigure informarea corectă a consilierilor locali potrivit competenţelor ce le revin asupra treburilor publice şi a problemor de interes local”.
„V-am solicitat mai multe documente şi m-aţi trimis la plimbare. Ultimele documente pe care vi le-am solicitat erau cele referitoare la pârtia de schi. V-am solicitat să ne puneţi la dispoziţie studioul geo şi extras din proiectul tehnic cu acel bazin unde se stochează apa pentru producerea zăpezii. Este a treia oară când vă solicit public aceste informaţii de la această masă şi sper ca, în cel mult 20 de zile, să le primesc, domnule primar”, a spus Ioan Peteleu.
Primarul Ovidiu Creţu a dat acelaşi răspuns ca şi la prima şi a doua solicitare a alesului PNL.
„Accesul neîngrădit nu înseamnă că vi se pun documentele în braţe, înseamnă că aveţi acces la documente acolo unde sunt. Informaţiile pe care le putem face pe un suport restrâns le dăm, pe celelalte vă invit, încă o dată, să le studiaţi acolo unde sunt pentru că aveţi acces neîngrădit. Clar, documentele care vă privesc şi informaţii pe care le folosiţi în îndeplinirea mandatului, dar mandatul de consilier nu-i nici de general, nici de dictator, nici de altceva. De exemplu, partea de urbanism şi autorizaţiile de construcţie nu intră în responsabilitatea şi competenţa dumneavoastră”, a spus Creţu.
În replică, Ioan Peteleu a adăugat: „Cred că vă faceţi că nu înţelegeţi, nu că nu înţelegeţi. Nu am cerut să mi se depună documente în braţe, ci am spus foarte clar ce vreau. Consider că este un abuz foarte grav, un abuz de funcţie şi o să mă adresez prefectului judeţului Bistriţa-Năsăud şi chiar instanţei de contencios pentru că nu este prima abatere de acest fel”.
Primarul Bistriţei a revenit pe parcursul dezbaterilor şi a spus că s-a mai confruntat cu astfel de plângeri de-a lungul mandatelor sale, dar că nu îl îngrijorează.
Reamintim că, la rectificarea de buget din 19 iulie, s-au alocat 180.000 de lei pentru o serie de lucrări la Pârtia de schi Cocoș pentru intervenții de urgență în urma alunecării de teren pe amplasamentul pârtiei de schi. Mai precis, în luna aprilie au fost alunecări de teren în amonte de lacul artificial din care sunt alimentate tunurile de zăpadă. Conform precizărilor din proiectul rectificării de buget, lacul de acumulare și lucrările din zona acestuia au suferit grave degradări, a constatat comisia de evaluare a pagubelor, SVSU stabilind că alunecarea este activă. Mai multe despre acest subiect aţi putut citi AICI.
Vine Crețu, seamănă panică,
Bărbierește lumea botanică,
Taie panglici, retează burice
Țaca-țac, parcă joacă popice.
Sprinten ca cucu la sânziene,
Spurcă și parcuri și arteziene,
Prinde secera, saltă ciocanul,
Alungă din cetate dușmanul,
Pune pârtii pe dealul de tină,
Duce ninsoarea peste colină,
Trage cu tunu, bate-n covată:
– Unde-s nămeții de altădată?
Copil teribil cu farse ghidușe
Plantează prin ringuri țepușe
Și-n inima urbei, marele cort.
Astfel, Bălane, veacul e mort,
Iar dacă vede că tu nu judeci,
Ovi suflă potcoave de pureci
Și scoate podul acva-prostirii,
Precum purcelul răspovestirii
Crescut cu lapte, coji și tărâțe,
Montează singur opt veverițe
Aplaudat de… preaprefăcuții
Care plimbă la Bistrița struții.
O concluzie de bun simţ se cuvine. Modificările legislaţiei cu privire la „abuzul în serviciu” nu au ajuns să poată fi publicate, de unde rezultă că această încălcare a legislaţiei, precum şi altele de acest gen cu privire la neglijenţa în serviciu, au un singur leac. Să se facă o sesizare către instituţiile în drept, cu privire la modul cum se „administrează” banul public de către cei care sunt plătiţi din bugetul local, nu ca să fie stăpâni pe veniturile obţinute din munca şi truda de o viaţă a locuitorilor acestui municipiu, ci să le utilizeze în interesul celor care le-au oferit primarului, altor aleşi şi funcţionarilor publici, nişte locuri de muncă bine plătite. Trebuie să conştientizeze că, ei trebuie să presteze o muncă de calitate, ca „slujbaşi” şi nu ca stăpâni, că pentru rezultatele muncii lor au responsabilitate în faţa legii şi a locuitorilor acestui municipiu. Le recomand celor care cunosc faptele, care încalcă legislaţia în domeniu să se adreseze instituţiilor în drept, să judece aceste abateri de la „rânduiala logică” a desfăşurării actului de administrare a localităţilor acestei ţări, ca cei care nu-şi îndeplinesc sarcinile ce le revin, din obligaţiile postului pe care-l ocupă să răspundă pentru faptele lor!!!
Dar mandatul de primar este de colonel,dictator si demagog?
Atat el, cat si acolitii au aceleasi raspunsuri impertinente, un fel de pumn in gura: sugereaza olita de noapte (in locul wc ului din fundul curtii gradinitei), restrictii de tot felul pentru scoli si scolari ca… „asta este”, isi permit toate aberatiile paguboase pentru localnici! Dictatura si ingradirile le sunt mai la indemana decat solutiile inteligente si constructive, in folosul comunitatii pe care (inca) EI o pot conduce….la dezastru!
Doamna Mara dictatori in primatie nu poate fi decat unul singuri dar coloneii mai sunt trebuie sa fii f atent cand te duci la primarie, te asculta cu pixul, ceasul, stiloul, se stiu ei care.
Am ajuns o tara de condusa numai de securisti sub acoperire etc.
De de crezi ca fac abuzuri si nu respecta nimic si pe nimeni, ? Pentru ca stiu ca nu li se intampla nimic daca isi fac mai departe treaba.
Poi Cretu se comporta ca-n liceu la A.Muresanu. Golaneste. Bine ca nu sare si la bataie pentru ca era cunoscut ca golanas. Nu stiu cum a ajuns primar.
Cum a ajuns primar? Cu votul bistritenilor.
Asta e politica PSD , de intimidare , denigrare si bagare a pumnului in gura . Cand e necesar , folosesc si jandarmii ca sa bata si sa gazeze oameni nevinovati . Orasul nostru arata rau , e plin de gropi si de gunoaie . Tencuiala de pe sediul primariei cade pe jos si somnambulul asta nu face nimic . Parcul municipal l-au facut cu 3 milioane de euro , cand se putea face cu 1 milion . Partia de schi e dezastru , totul se face la preturi inmultite cu 3 . E jale , oameni buni .
ajunge cate un din asta intr-un post cheie si se crede DUMNEZEU
face ce vrea cu banii tai ca si cum AR FI LUI MA-SA!