”Vă doresc un an universitar frumos, interesant şi cu multe împliniri. Ca şef al administraţiei locale, mă bucur că a început anul universitar pentru că oraşul se umple din nou de freamăt tânăr şi inteligent, este un plus de inteligenţă, frumuseţe, fantezie pentru oraşul nostru. Întotdeauna Bistriţa a fost un oraş care a pus preţ pe învăţătură, pe cunoştinţe. Gimnaziul evanghelic dăinuie în Bistriţa de peste 600 de ani, a fost şi este în continuare unul de elită, în clădirea în care actualmente funcţionează Colegiul Naţional ”Liviu Rebreanu”. Întotdeauna ne-a lipsit acel vârf care se numeşte finalul educaţiei organizate, universitatea. Mă bucur mult că după Revoluţia din 1989, schimbându-se radical lucrurile în ţara noastră, şi Bistriţa a început să fie interesantă pentru universităţi. Sunt deosebit de încântat să fiu primarul unui oraş care are Extensia Universităţii ”Babeş-Bolyai” şi a Universităţii Tehnice din Cluj, universităţi care şi-au câştigat celebritatea în toată lumea, în special prin absolvenţii pe care i-au dat şi care au ajuns oameni de elită şi conducători ai lumii în care trăim.
Saşii care au fost aici timp de 800 de ani spuneau că ”Educaţia înseamnă viitorul”. Noi, românii, spunem ”Ai carte, ai parte”. Într-adevăr, în lumea secolului XXI, nu poţi să excluzi din viaţă cartea. Sigur, termenul ”carte” vă rog să-l interpretaţi ca atare pentru că în general cărţile stau acum undeva în bibliotecă, iar cartea este înlocuită de calculator. Este foarte bine. Sunt unii care critică, dar eu cred că această inovaţie, calculatorul şi mai ales internetul, este o revoluţie aşa cum au fost focul, roata sau curentul electric. Este foarte important să învăţaţi tot ceea ce puteţi învăţa la această vârstă, ”cutia” este nouă, înregistrează foarte bine şi are capacitate nelimitată. Ceea ce zidiţi acum va fi temelie pentru tot restul vieţii şi cine nu zideşte corespunzător temelia va trebui să o reia cândva dacă va vrea să fie în vârful ierarhiei. Trebuie să învăţaţi nu numai partea profesională, care este cea mai importantă, şi o să vedeţi în viaţă că dacă nu eşti în topul profesiei tale ai probleme. Şi de angajare, şi de venituri. Cei care sunt vârfuri, care au valoare profesională, au şi locuri de muncă, şi salarii, şi viaţă.
Trebuie însă să învăţaţi şi alte lucruri, pentru că această vârstă este categoric cea mai frumoasă. Studenţia este într-adevăr minunată. Trebuie să învăţaţi şi să faceţi sport, şi să vă distraţi, să asimilaţi cultura locală, naţională, europeană. Ne străduim să vă oferim o gamă cât mai largă din aceste oportunităţi. Am înţeles foarte bine că un oraş ca şi Bistriţa, care se doreşte a fi universitar, trebuie să aibă cultura urbană, este esenţială. Nu uităm, mai ales cei mai în vârstă, de unde am venit, aproape toţi avem rădăcinile în mediul rural, aproape toţi avem în inimă doina, jocurile şi cântecele populare, dar nu uit că Bistriţa este un municipiu şi cultura urbană este la ea acasă. Avem instituţii care ne oferă o mare deschidere. La Sinagogă nu cred că este o săptămână în care să nu existe o acţiune culturală, mergeţi să le vedeţi, va creşte cu siguranţă numărul de neuroni. Avem Centrul Municipal de Cultură, avem şi acolo săptămâna operei sau teatrelor. Sunt cercurile de scriitori, merită să ascultaţi recitaluri de poezie. Toate acestea vă vor înfrumuseţa viaţa şi vă vor da orizonturi nebănuite.
Am trecut prin această perioadă, cu siguranţă o regretăm cu toţii, nu se mai întoarce, şi am dori ca tot ce am avut noi ca experienţă de viaţă frumoasă să puteţi avea şi voi. Vă transmit îndemnul din imn, ”Gaudeamus igitur/Iuvenes dum sumus”, să ne bucurăm cât încă suntem tineri!”
Tocmai Cretu, pe care nu-l da inteligenta afara din casa vorbeste de neuroni. El care se ocupa numai de gainarii. Caci, cum pot fi numite daca nu gainarii, mutarea statuilor, mulajele de struti, oua sau mere de plastic, de care nimeni nu are nevoie. Acum a cheltuit alti bani din buzunarul bistritenilor cu un referndum inutil si ilegal prin care solicita acordul cetatenilor pentru ca varianta de centura ocolitoare sa treaca pe langa pamantul lui. . Iata ce le spunea cu ceva timp in urma primarul Capitalei, Sorin Oprescu, celor câtorva zeci de liceeni bucureşteni reuniţi în consiliul municipal al elevilor: „Unii au un sistem nervos scalariform ca cel al anelidei: un neuron în cap, unul în cur şi altul în picior” Prin urmare, Cretu nici macar nu e original in exprimare referitor la neuroni.