Actualitate Recomandări

Primarul Bistriței, despre bugetarea participativă: E nevoie și de educație

Consiliul Local Bistrița va aproba în ședința de marți 20 iulie măsuri pentru implementarea procesului de bugetare participativă la nivelul municipiului Bistrița.

”Să nu uităm că noi ne-am preluat mandatul în noiembrie anul trecut și am avut foarte puțin timp la dispoziție pentru a regla lucrurile. Începând din acest an, bugetarea participativă se va face după un regulament bine stabilit. Anul acesta începem și la anul va fi primul buget la care va fi aplicată. E nevoie pe de o parte de informație și pe de altă parte de educație pentru ca acest proces într-adevăr să devină unul de consistență în executarea bugetului”, a spus primarul Ioan Turc, care a prezentat calendarul bugetării participative pentru 2022.

https://www.facebook.com/primariamunicipiuluibistrita/videos/2006885542801738

Bugetarea participativă este un proces de deliberare democratică și de luare a deciziilor în care cetățenii decid alocarea unei părți din bugetul local pentru proiecte propuse de către aceștia.

Primăria Bistrița implementează procesul de bugetare participativă începând cu anul 2021, proiectele selectate urmând să fie implementate în exercițiul bugetar aferent anului 2022.

Pentru bugetul anului 2022 va fi propusă suma de 1.000.000 lei pentru proiectele selectate în urma derulării procesului de bugetare participativă, anunță municipalitatea.

La procesul de bugetare participativă pot participa cetățenii care au împlinit vârsta de 18 ani, cu domiciliul sau reședința în municipiul Bistrița.

Calendarul estimativ al procesului de bugetare participativă este următorul:

  • Depunere proiecte: 1 august – 20 septembrie 2021;
  • Analiza tehnico-economică și juridică a propunerilor de proiecte de către municipalitate și solicitare de clarificări, dacă este cazul: 21 septembrie – 5 octombrie 2021;
  • Afișarea listei proiectelor eligibile: 8 octombrie 2021;
  • Votul asupra proiectelor eligibile, de către cetățeni: 9 octombrie – 14 noiembrie 2021;
  • Afișarea clasamentului proiectelor: 15 noiembrie 2021.

Bugetarea participativă și implicit implementarea proiectelor se desfășoară în limitele domeniilor de competență ale municipiului Bistrița. 

Propunerile de proiecte pot fi depuse online, în format electronic, și offline, în format tipărit.

Pentru a depune o propunere de proiect online, cetățenii trebuie să se înregistreze pe platforma electronică de bugetare participativă la adresa http://participativ.e-bistrita.ro. Accesul pe platformă va fi disponibil după validarea contului de utilizator.

Cetățenii din Bistrița care doresc să depună proiectele în format tipărit au posibilitatea să ridice formularele de depunere a proiectelor de la Centrul de Relații Publice, situat în Bistrița, str. Gheorghe Șincai nr. 2.

7 comentarii

  • Observ ca lucrurile spuse in campania electorala nu sunt uitate, incet, incet le vine randul la toate.
    Primarul trebuie creditat ca le va face, mai ales ca unele pareau grele de tot si s-au facut deja. Vezi postul de politie locala in Subcetate, programul extins la ghiseu in primarie, inlocuirea plaselor mari cu tichete sociale, reincarcarea automata a cardurilor de calatorie pentru pensionari si multe asemenea.
    E bine ca se pastreaza directia, eu ca pensionar inca tanar spun Spor la treaba.

  • Fantastic. Ca se poti face cont, trebuie sa tiparesti un formular, sa-l completezi manual, si sa-l aduci la primarie, daca nu ai scanner. Daca ai scanner o poti trimite prin mail. Si astepti probabil un plic in posta 😉 Banuiesc depunere de proiecte „online” este lafel adica „online” se trimiti hirtii scanate.
    Situl https://e-bistrita.ro/cetatean-login nu are nici formular si nici nu este safe ca mai intii la prima deschidere esti avertizat de browser ca nu este safe.
    Tehnica si procedura de pe vremuri. Haideti, ca puteti mai bine, stiu ca la Elcom sint si omeni capabili!
    Si linkul din articol nu(inca?) exista.

    • Ca si solutie la antevorbitorul de mai sus:
      Fiecare smartphone are posibilitatea de a instala CamScanner.
      Totusi, Primaria trebuie sa poata accepta documente pdf!!
      Asta inseamna digitalizare.

  • In legătură cu bugetarea participativă nu trebuie să inventăm noi apa caldă. Din acest punct de vedere există experienta unor administratii locale care au demarat astfel de programe cu câtiva ani in urmă. Astfel, Primăria Cluj-Napoca a fost prima administrație locală din România care implementează procesul de Bugetare participativa online. Clujenii pot astfel decide cum vor fi cheltuiți o parte din banii achitați de ei prin impozite și taxe locale. Incă din 2017 Primăria Cluj-Napoca le propunea clujenilor implicarea activă în procesul de luare a deciziilor în ceea ce privește viitoarele proiecte ale municipalității. Acest demers se concretizează deja prin intermediul procesului de Bugetare participativă, prin care cetățenii sunt invitați să participe la o acțiune democratică de deliberare și decizie pentru stabilirea proiectelor prioritare. Propunerile de proiecte trebuie să se încadreze într-unul din următoarele DOMENII:
    1. Alei, trotuare şi zone pietonale;
    2. Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei;
    3. Spații verzi și locuri de joacă;
    4. Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.);
    5. Infrastructură educațională și culturală;
    6. Oraşul digital.
    Evident, la Bistrița e nevoie și de educație, dupa ce ani de zile proiectele venite din partea societătii civile au fost ignorate sistematic de către vechea administratie PSD-istă in frunte cu fostul edil Ovidiu Cretu.

  • Cele mai bune propuneri pt. orasul nostru imi apartin si au fost depuse inca din 2007 sistematic de fiecare data odata cu dezbaterile publice pe bugete. Natangeala si aroganta fostului Primar nu a lasat loc nici macar de buna ziua in ce priveste implementarea lor. Nici nu se punea problema ca vreun cetatean cu amendamentul dupa el sa fie ascultat si tratat cum se cuvine. In toti cei 12 ani pesedee, a fost o prelungire a actului administrativ comunisto-bolsevic.
    Am inmanat 17 puncte scrise d-lui Primar IOAN TURC cu lucruri serioase, simple de bun simt, necostisitoare . Deja cateva din ele si le-a insusit domnul Primar si daca le va face pe toate incepand cu cateva pe an, prevad inca doua mandate pt. dansul castigate usor. Putina viteza si mai multe intalniri cu bistritenii care stiu cu mult mai bine decat consilierii de ce au ei nevoie.

  • Refacerea magazinului Lidl din parc înseamnă prelungirea perioadei de concesionare a terenului? Deci nu avem speranțe să mărim suprafața parcului? Ar fi foarte bună o parcare etajată acolo cu spațiu de joacă deasupra. Parcare care să deservească stadionul, Polivalenta, parcul….

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.