Situaţia de urgenţă de la nivelul judeţului, generată de retragerea firmei Vitalia, impune soluţii urgente şi la nivelul comunelor. Primarul din Spermezeu, Sorin Hognogi, a declarat pentru Timp Online, că nu va permite mai mult de o săptămână să nu fie ridicat gunoiul de pe raza comunei pe care o conduce.
„Vineri ar trebui să colectăm deşeurile, însă le-am transmis cetăţenilor că nu se vor ridica şi i-am rugat să fie înţelegători. Dacă nici săptămâna viitoare problema nu se va rezolva pe plan judeţean, vom fi nevoiţi să închiriem o maşină de salubrizare şi să mergem cu ea la Tărpiu, chiar şi fără autorizaţie. Nu putem lăsa comuna în mizerie după ce anul acesta am făcut mai multe acţiuni de ecologizare. Le-am tot cerut oamenilor să facem şi să păstrăm curăţenia, iar acum să nu aibă ce face cu gunoiul? Nu se poate aşa ceva! Voi fi nevoit săptămâna viitoare să contactez o firmă autorizată, iar dacă nu găsesc voi apela la cineva care, în trecut, a colectat gunoiul din Spermezeu şi are o maşină. Eu personal mă voi implica, o voi umple cu deşeurile din comună şi mă voi prezenta cu ea la Tărpiu. Dacă nu o să vrea să mi le preia, o să le las acolo, basculate”, a declarat Sorin Hognogi.
Întrebat cum vedere rezolvarea problemei în calitate de membrui AGA al ADI Deşeuri, primarul din Spermezeu a spus: „Nu o văd simplă. Poate că niciunul nu ne-am imaginat că se poate ajunge la ce avem azi. Va trebui să fie o firmă care să-şi asume această colectare. Din păcate, se funcţionează greu. Ce spune Vitalia, că primarii au minţit, e fals. La vremea când s-a iniţiat proiectul s-a adresat autorităţilor locale o întrebare greşită. Ni s-a spus să transmitem numărul persoanelor din comună şi nu al persoanelor de la care se pot colecta deşeuri municipale. În comuna Spermezeu, spre exemplu, sunt 3900 de locuitori, dar deşeurile pot fi colectate doar de la 2000. Am vârfuri de deal în care nu poate ajunge maşina de ridicat gunoiul, am satul Hălmăsău unde firma cu care noi am avut pe vremuri contract nu voia să meargă fiindcă e la nouă kilometri şi mai avea de străbătut încă 5 kilometri pe drumuri care duceau la câte un grup de cinci case şi nu era rentabil. Acelaşi lucru ni l-a spus şi Vitalia. Că nu vrea să colecteze nici din Sita. Într-un final, au acceptat să semneze contract, dar, iată, sunt două sate, iar dacă firma nu vrea să ridice de aici gunoiul, vorbim deja de 1000 de persoane. Am întâmpinat multe probleme cu Vitalia. În locuri în care noi colectam cu vechea firmă, ei nu voiau să meargă”.
Potrivit primarului din Spermezeu, pentru noua licitaţie trebuie refăcut caietul de sarcini pentru clarificarea numărului de beneficiari.
„Acum, cât de cât, s-a ajuns la realitate. Am tot trimis adrese şi cred că, în proporţie de 95%, sunt cifre reale. De aici încolo, putem vorbi despre preţ sau cofinanţare din partea autorităţii. Nu este simplu, dar va trebui să găsim urgent o rezolvare”, a mai spus primarul comunei Spermezeu.
Adaugă comentariu