Actualitate

Primarul Crețu a acordat cea mai înaltă distincție a Bistriței. Concert simfonic pe pietonal (FOTO)

Seria manifestărilor prilejuite de împlinirea a 20 de ani de la semnarea declarației de înfrățire între Bistrița și Besançon (Franța) a continuat cu un concert simfonic extraordinar pe pietonalul Liviu Rebreanu, în cadrul Târgului Mare al Bistriței.

Pe scenă au urcat tenorul Ovidiu Daniel Purcel, soprana Noemi Vereș și mezzosoprana Liza Kadelnik, acompaniați de Noua Orchestră Transilvană, dirijor Pierre Migard. În program, lucrări din literatura muzicală franceză și universală.

Deschiderea au făcut-o corurile de copii din Besançon și Bistrița.

Înainte de concert, primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, i-a înmânat primarului din Besançon, Jean Louis Fousseret, cea mai înaltă distincție a municipiului, Insigna de Aur.

”În astfel de ocazii se obișnuiește ca orașul, administrația, să își arate recunoștința față de cei care și-au adus contribuția la îndeplinirea unui obiectiv, în cazul de față înfrățirea cu Besançon. La Palatul Culturii am oferit din partea municipiului câteva medalii unor bistrițeni și unor bisontini care au avut o implicare deosebită în cultivarea relațiilor dintre cele două orașe. Relațiile s-au dezvoltat pe multiple planuri: învățământ, cultură, artizanat, servicii sociale, urbanism și altele. Pentru că a sprijinit și a încurajat aceste relații, pentru că a dat exemplul personal de ceea ce înseamnă o relație de înfrățire, pentru lucrurile bune și interesante pe care le-am învățat, acordăm cea mai înaltă distincție a municipiului Bistrița, Insigna de Aur, domnului primar al orașului Besançon, Jean Louis Fousseret”, a spus Ovidiu Crețu.

”Mă bucur că acum, lângă eșarfa cu steagul Franței, am o insignă a municipiului Bistrița. Nu există diferențe între bistrițeni și bisontini, suntem toți europeni”, a afirmat primarul din Besançon, Jean Louis Fousseret.

Ovidiu Crețu a salutat prezența președintelui Asociației sașilor bistrițeni din Germania HOG Bistritz-Nosen, Hans Franchy, cetățean de onoare al Bistriței, și a delegației Districtului Mecklenburgische Seenplatte din Germania, condusă de Manfred Dachner, și el cetățean de onoare al Bistriței.

Aici un album foto.

Primăria Bistriţa a derulat în perioada 24-28 august evenimentul “Bistriţa-Besancon – 20 ani de parteneriate şi prietenie!”, în cadrul unui proiect european. Scopul a fost acela de a dezvolta şi extinde parteneriatul existent între oraşele înfrăţite Bistriţa (România) şi Besancon (Franţa) şi să sărbătorească, printr-o serie de manifestări, cea de a 20-a aniversare a parteneriatuluiprin sprijinirea întâlnirii cetăţenilor din cele două oraşe.

Astfel, în perioada 23-29 august, o delegaţie importantă, de peste 80 persoane, a oraşului înfrăţit Besancon din Franţa condusă de primarul Jean Louis Fousseret s-a aflat la Bistriţa pentru a lua parte la manifestările dedicate aniversării a 20 ani de înfrăţire între oraşele Bistriţa şi Besancon. Cu această ocazie, delegaţia franceză, din care fac parte reprezentanţi ai administraţiei locale, actori ai societăţii civile şi membrii ai Asociaţiei de prietenie francezo-română Franche-Sylvanie, au participat la o serie de acţiuni, cum ar fi:
– Târgul de produse locale franţuzeşti;
– Reuniunea aniversară în cadrul căreia toţi participanţii, francezi şi români s-au întâlnit pentru a evoca amintiri şi pentru a evalua noi posibilităţi de parteneriate pentru viitor;
– Atelierele de lucru dedicate tinerilor şi societăţii civile pe tema euroscepticismului şi a viitorului Europei, care au oferit participanţilor ocazia de a împărtăşi idei şi de a reacţiona pe cele două teme;
– Momentul festiv aniversar ocazie cu care au fost oferite distincţii aniversare persoanelor care au contribuit în cei 20 ani de înfrăţire dintre cele două oraşe la menţinerea vie a acestei relaţii de colaborare;
– Întâlnirea oficială bilaterală a primarilor din cele două oraşe care au stabilit de comun acord continuarea schimburilor care au funcţionat bine şi iniţierea unora noi;
– Vernisajul expoziţiei bilaterale de pictură intitulată sugestiv „Şcoala de la Bistriţa, Colibiţa 2017”, în cadrul căreia au expus lucrări artişti plastici din Bistriţa şi Besancon;
– Concertul comun de cântece româneşti şi franţuzeşti ale corurilor de copii „Excelsior” al Liceului de Muzică „Tudor Jarda” din Bistriţa şi „Adorazzio” al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi „Les Enfants de l`Espoir” din Besancon, care au avut reprezentanţii în mai multe locaţii de cultură;
– Concertul simfonic extraordinar care a avut loc sub bagheta dirijorului din Besancon, Pierre Migard;
– Concertul cameral al Ansamblului de instrumentişti „Tetraktys” din Besancon, care de asemenea a fost susţinut în mai multe locaţii şi împreună cu instrumentişti, profesori din cadrul Liceului de Muzică „Tudor Jarda” din Bistriţa.

2 comentarii

  • Aici se aplauda iar orasul are strazi de pamant si fara iluminat public… primarule te distrezi pe banii oamenilor. Ce-ai zice daca pe strada ta nu ar fi iluminat public asa vreo 12 ani????

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.