Actualitate

Crețu despre after school: Ne-a obligat Curtea de Conturi. 75 de bani pe zi pentru un copil nu e mult

Primarul Ovidiu Crețu a vorbit despre situația programului after school în Bistrița. ”Cei care au introdus un tarif pentru folosirea spațiilor școlare pentru programul ”Școală după școală” din anii trecuți nu au avut niciun fel de problemă și au continuat. Noi în 2013 am dat o hotărâre de CL prin care am acordat spațiile gratuit. De atunci încoace în spațiile școlilor s-a desfășurat acest program gratuit din punctul de vedere al spațiului folosit. A venit Guvernul tehnocrat, a modificat legislația, a venit și Curtea de Conturi, a verificat și ne-a impus să impunem la rândul nostru o chirie pentru folosirea spațiului public. Această chirie se folosește în relațiile domeniu public – mediu privat, iar noi discutăm aici de o persoană privată, fie că discutăm de un PFA al cadrului didactic, fie SRL sau ONG. Legea reglementează foarte clar că bunurile se dau sub formă de închiriere, deci am fost nevoiți să modificăm hotărârea prin care am pus gratuit la dispoziție spațiile respective și am venit cu propunerea ca taxa să fie de 3 lei/sală de clasă/oră, spun eu că nu este o sumă mare de care să ne împiedicăm. Legislația reglementează numărul de copii la 12 pe o grupă, deci dacă facem socoteala în acest fel, pentru un copil ar fi cam 75 de bani pe zi taxa pentru sala de clasă”, a spus edilul Bistriței la AS TV.

El a menționat că municipalitatea este obligată de Curtea de Conturi să impună această taxă, care nu poate fi ”un ban”. ”Curtea de Conturi nu se va opri aici, că am stabilit un ban și gata. ”Cum ați stabilit un ban?”, vom fi întrebați. Eu trebuie să spun: în timp de o oră se consumă curent electric de atât, apă de atât, întreținere. Am făcut aceste socoteli și am ieșit undeva la 3 lei/oră cu care să putem ieși în fața celor care ne verifică. Așa o argumentăm”.

Consiliul Local Bistrița aprobă sumele pentru închirierea spaţiilor/terenurilor situate în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar. ”Având în vedere că nu există cuprinsă o taxă pentru activitățile derulate în Programul „Scoală după școală”, se impune completarea hotărârii. Astfel, taxa pe oră pe care o propunem este de 3 lei/oră/sală de clasă. Motivăm calcul taxei pornind de la o hotărâre unde pentru o sală de clasă cu destinația de grădiniță, chiria aprobată este de 5 lei/mp/lună, iar pentru o sală de clasă de 40 mp se achită o chirie de 200 lei/lună. Precizăm că pentru aceeași sumă calculată pe aceeiași sală de clasă, pentru 3 ore pe zi, 21 de zile/lună, rezultă o taxă de 3 lei/oră /sală de clasă”, se arată în proiectul municipalității.

19 comentarii

  • „Această chirie se folosește în relațiile domeniu public – mediu privat, iar noi discutăm aici de o persoană privată, fie că discutăm de un PFA al cadrului didactic, fie SRL sau ONG.” Această afirmație este FALSĂ sau cel puțin conține un neadevăr și anume faptul că aici nu discutăm despre mediul privată și nu discutăm despre o afacere fiindcă acesta este sensul afirmației… Aici discutăm despre o prelungire a sistemului public, nu privat, de învățământ… În altă ordine de idei bine măcar că această chirie este foarte mică întradevăr, însă, repet, punerea problemei este greșită, nu cuantumul chiriei…

  • Nu chiria este problema ,ci banii pe care i platesc la profesor ptr o luna ptr copilul meu,care este de 15 lei ora ,trei ore pe zi ,o luna.o suma imensa ptr un muncitor cu salar pe economie,facut si ala greu cu 10ore pe zi. Aici neincluzind si mancarea de 11 lei pe zi,care este obligatorie. Am sugerat sa inceapa cursurile(afterul) la ora 13,ca sa vina acasa sa manince si sa se odihneasca putin(cu tatal meu bunicul baiatului)ca atita noroc mai am si eu.iar raspunsul a fost NU. Daca 15 lei ora 3 ore era imens,daca mai platim si mancarea este imposibil.mai bine il inscriu la facultate ca ies mai ieftin,sa mor eu. Nu sint pensionar,asistat social,pensionar special din armata ,sau bugetar……ca astia isi permit.sintem muncitori.daca mai este nevoie de noi.

    • parcă eram „de dreapta”, acuma ne plângem că n-avem bani… Ce oameni de dreapta mai suntem dacă ne plângem atâta…

  • si totusi ce treaba are Guvernul Tehnocrat in toata povestea asta? Ei sunt de vina? :))) asa face Camera de Conturi peste tot in judet. Toate spatiile ce erau cu titlu gratuit trebuiau date cu chirie. Sunt pagube de sute de milioane calculate de catre cei de la Camera, nu are legatura cu nici un Guvern Tehnocrat.
    Daca nu s-a procedat corect vedeti cine a semnat pe proiectele si HCL-urile date si luatii la raspundere dar nu veniti in fata noastra cu minciuni!

  • O soluție optimă pentru politicieni ce folosesc bunul Statului în interesul propriu, în cazul de față școala, nu în interesul superior al copilului, ci pentru a motiva noi găuri în buzunarul părinților. Ei, politicieni, nu urmăresc să acopere imensele găuri prin care se scurge banul public și să-l direcționeze spre educație și sănătate, domenii recunoscute ca vitale ale societății, ci motivează, sfidând bunul simț, că părintele trebuie să plătească chirie pe sala de clasă în țara unde învățământul este declarat gratuit.

  • Este corect să se plătească, fie şi cât de puţin.
    Asa-i într-un stat de drept, în care sunt separate apele şi se respectă atât proprietatea publică, cât şi interesul public.
    Cei ce nu pot plăti să fie ajutaţi – prin sistemul se indemnizatii sociale (că tot se dă la toată lumea, aiurea), dar trebuie stiut că orice serviciu se plăteşte.
    De ce ar consimţi alti cetăţeni să subvenţioneze-sponsorizeze căldura, curăţenia, etc. alte cheltuieli, pentru persoane potente, uneori chiar pentru angajatorii lor ?
    De ce să trăim ca in comunism toti pentru unul, unul pentru toţi.
    Sa-i ajutăm pe cei ce nu pot, dar să-i obligăm pe cei ce nu vor !
    Numai aşa vom castiga ceva mai important decât învătarea pe de rost a unei lectii: respectul pentru munca cinstită şi rezultatele ei.

  • „Doctorii si dascalii fac cele mai multe rele „. Ca polliticienii,falsii oameni de afaceri invart milioane si miliarde de lei nu e o asa mare problema. Intr-o zi s-ar putea sa platiti chirie ora de la frizerie ca tot stati intr-un spatiu pana va tunde.

  • Eu am 2 copii. Nu imi permit after, dar nici nu pot sa pretind ca invatatoarele sa imi educe copii gratis. Ce tot faci domnu raul atata calcul? Ca esti de ras deja!

  • Exista o solutie eleganta, vointa politica sa fie. Credit de impozit. Pentru fiecare zi platita pentru copii parintii sa poata sa deduca la impozit din revenituri o suma egala cu valoarea platita(caz ideal pentru un Stat care suporta Familia) sau macar un procent semnificativ .Sa vedem acum pe social democrati daca merita sa poarte titlul respectiv.

  • Timpul petrecut după ore, cu un cadru didactic poate fi ușor asimilat cu timpul necesar instruirii copiilor, rezolvarea temelor, meditați colective. Este firesc ca aceste ore să fie plătite învățătorului, dar de ce acesta trebuie să-și facă PFA? De ce bani părinților nu merg direct la școală de unde trebuie plătită și curățenia și căldura și bineînțeles învățătorul. Este evidentă că eficiența energetică a unei clădiri este ridicată când ea este folosită cât mai multe ore pe zi. Nivelul de asimilare și educare al copiilor este crescut dacă se face în același mediu și ambianță eliminând stresul schimbării locației de la curs, supraveghere, teme, învățare.
    Un proiect de plată a pazei în școlii a reușit, acum se ia chirie pe timpul petrecut de copil în școală, pare anacronic și nefiresc.
    Cum spune Hâtru doar voința de-a fi util comunității le lipsește politicienilor, soluții sunt. Impozitul pe un venit asigurat din producție de bunuri materiale este firesc, dar reinvestit în educație și iar impozitat este o jecmăneală a Statului ce își permite să plătească pensii speciale pentru meserii banale și să subfinanțeze meserii capitate societății.

  • Dar daca statul ar mai da fiecărui copil – până la 14 ani – ai căror părinţi au un venit mediu sub 1500 lei – câte 100 lei, pentru susţinerea nevoilor de after, din care să plătească învătătoarea (care să-şi facă PFA să să plătească impozit pe venitul astfel realizat) şi chiria la scoală, n-ar fi bine ?
    Iar părinţii ce au venituri mai mari, să suporte din ele astfel de cheltuieli.
    Nu totul otova, ori totul ori nimic, la toţi !

    • Statul nostru dă prea mult la cei care produc prea puțin și ia prea mult de la cei ce muncesc din greu. Statul ar face bine să mai lase din bani celui care îi produce, să ia mai puțin, și multe probleme se vor rezolva.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.