Primarul Ovidiu Crețu a vorbit despre stadiul lucrărilor la Campusul Școlar al Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” și despre posibilitatea înființării unui liceu cu predare în limba maghiară:
Categoric internatul este următorul obiectiv care va fi terminat, este în fază avansată, apoi cantina. Noi avem programul până la sfârșitul lunii iunie, mobilizarea este una foarte bună. Din discuțiile pe care le-am avut recent la Ministerul Dezvoltării, s-ar putea să existe o prelungire a termenului însă noi nu mizăm pe așa ceva, ci tragem să finalizăm în 30 iunie.
Din punctul meu de vedere, lucrurile pot merge pe o linie firească privind înființarea Liceului Maghiar. dacă noi, românii, ne străduim să susținem liceul din Gyula, de pe Valea Timocului sau din altă parte nu văd de ce aici nu am accepta să existe un Liceu Maghiar. Nu ne-am gândit nicio clipă să facem o construcție nouă, așa cum se întâmplă acum la Licerul Logos, dar sunt spații excedentare unde s-ar putea înființa. Puțin ne-am grăbit în Consiliul Local pentru că trebuie ca lucrurile să meargă pas cu pas, trebuie îndeplinite toate formalitățile pentru că este o chestiune sensibilă. Și nu o chestiune sensibilă la Bistrița, ci în alte zone în care ponderile sunt diferite. Eu cred că Bistrița poate avea fără probleme un liceu maghiar. Am avut multă vreme un gimnaziu săsesc. O etnie în plus care este activiă și participă la viața orașului ne îmbogățește și pe noi, pe români, nu văd de ce nu am merge pe o linie similară cu populația maghiară”
Primăria Bistriţa implementează proiectul ”Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, inclus pe ”Lista proiectelor cu risc de neimplementare în perioada de eligibilitate a POR 2007-2013”. Proiectul a făcut obiectul unor acte adiţionale de prelungire a duratei, în scopul finalizării integrale a lucrărilor, însă pe cheltuiala administrației. Termenul de finalizare este acum 30.06.2016. Contractul de finanțare a fost semnat în 11.09.2014. ”În timpul implementării proiectului s-au constatat necorelări între cererea de finanţare, partea desenată şi devizele de lucrări. De asemenea, datorită faptului că documentaţia tehnico-economică a fost elaborată şi aprobată în anul 2008, a apărut necesitatea de modificare a unor soluţii tehnice prevăzute în proiectul tehnic, precum şi de corelare cu legislaţia nou apărută. Acestea au condus la întârzieri în execuţia lucrărilor şi la nefinalizarea lor până la data de 31.12.2015”, a explicat municipalitatea.
În urma modificărilor, costurile totale ale proiectului ajung la 32.500.979,77 lei (7,4 milioane euro). Lucrările care fac obiectul contractului de finanţare constau în: reabilitare imobil şcoală gimnazială (cu mansardare), reabilitare internat şcolar (cu mansardare), reabilitare sală de sport şi transformare în sală de sport polivalentă cu extindere (sală de gimnastică), reabilitare, mansardare şi refuncţionalizare imobil existent în centru de documentare şi informare, construire cantina si sala de sport polivalenta precum şi sistematizare pe verticală.
Valoarea estimată a lucrărilor în 2016 la Campusul CNLR: 17.900.000 lei din bugetul local. Constructor: SC MIS Grup SRL Anieș.
În 28 martie, elevii s-au întors în clădirea modernizată a școlii gimnaziale.
Adaugă comentariu