Actualitate Economie

Primarul Creţu despre taxa de salubrizare. ”Suntem obligaţi să o percepem. Vitalia este avantajată”

Legea obligă administraţia să instituie taxă specială de salubrizare pentru bistriţenii care nu au încheiat contract cu Vitalia în vederea colectării deşeurilor, a declarat primarul Ovidiu Creţu, care ar fi dorit o taxă mai mare decât tariful perceput de operator: ”Nu se poate şi lucrul acesta ne deranjează”.

”În Consiliul Local nu a fost votată taxa specială de salubritate, pe care nu e nimeni bucuros s-o instituie, dar legea ne obligă să facem acest lucru. S-au adus diverse motive politice pe această temă, însă este clar că salubritatea costă şi dacă costă atunci trebuie să fie plătită de toţi cetăţenii. Dacă nu, se întâmplă ca în cazul de dinainte cu Urbana, care a avut contract cu circa 65% dintre cetăţeni, care au trebuit să plătească ceva mai mult pentru că deşeuri au produs şi ceilalţi până la 100%. Vom intra în şedinţa de la sfârşitul lunii aprilie cu acest proiect. Nevotarea taxei duce şi la îngreunarea negocierilor pe care le avem cu Vitalia pentru transportul deşeurilor stocate. Vitalia a obţinut o creştere a tarifului de depozitare, dar nu s-a făcut precizarea că această creştere, care se daorează nerealizării unor parametri angajaţi prin contract, afectează taxa şi pentru deşeurile stocate (n.r. – în Zăvoaie), lucru pe care noi nu îl accceptăm. Am avut o întâlnire cu conducerea societăţii Vitalia care administrează depozitul, diferită de Vitalia care colectează deşeuri. Nu am ajuns la o înţelegere, au spus că s-a aprobat noua taxă de depozitare şi o aplică şi la ce se transportă de acum. Am întrebat de ce nu le-au transportat până acum, erau acolo şi nu au afectat contractul. Am rămas pe poziţii, vrem să fie transportate la nivelul taxei iniţiale. Va urma o discuţie împreună cu CJ, care sprijină poziţia Primăriilor Bistriţa şi Beclean, mai ales că sumele nu sunt mici pentru depozitare. Noi avem prinsă în buget suma de 1,6 mil. lei taxă de depozitare, în varianta în care taxa era la nivelul vechi. Noi avem 30.000 de tone de deşeuri stocate în Zăvoaie. Cu noua taxă, valoarea creşte la 2,5 milioane, deci foarte mult”, a menţionat primarul Ovidiu Creţu.

Edilul Bistriţei a adăugat că valoarea taxei speciale nu poate fi mai mare decât tariful practicat de Vitalia, lucru care dezavantajează municipalitatea: ”Am dorit ca acea taxă specială să fie mai mare cu 10% decât a Vitaliei pentru a acoperi cheltuielile şi pentru a descuraja oamenii să vină la plătit taxe, când ei trebuie să încheie un contract cu un operator. Dar nu se poate, taxa trebuie să aibă valoarea tarifului, nu avem dreptul să punem niciun procent în plus, lucru care ne deranjează şi avantajează Vitalia, pentru că orice operator preferă să trateze cu o singură persoană juridică, Primăria, şi să nu umble fiecare cetăţean să colecteze banii şi să se şi judece eventual cu ei dacă nu plătesc la timp. Dacă taxa şi tariful sunt la fel, cetăţenii vor putea merge pe oricare linie. Vitalia nu va prefera să meargă să colecteze banii, va prefera să meargă cetăţenii la Primărie să încheie contract: nu au contract cu noi oamenii, aşa că daţi-ne banii, va zice Vitalia. Noi avem obligaţia să introducem această taxă, s-o percepem şi să plătim lunar operatorului din bugetul propriu, indiferent dacă încasăm sau nu taxa. Aşa este legea”.

Creţu a precizat că aproximativ 300 de asociaţii de locatari şi 5.000 de case au contracte încheiate cu Vitalia pentru colectarea deşeurilor. ”Noi prelucrăm datele şi le transformăm în adrese. La ora actuală nu ştim câte unităţi locative, case şi apartamente, pentru că nu am defalcat asociaţiile. Taxa specială se aplică în momentul în care procedurile sunt finalizate şi în proiectul de hotărâre am scris că intră în vigoare la 1 aprilie, dar impunerea taxei nu se putea face mai repede de 90 de zile pentru că trebuie să completăm procedura, adică acele liste cu evidenţa tuturor utilizatorilor. Am cerut la Vitalia, şi nu de ieri, să ne pună la dispoziţie lista contractelor. Am primit lista cu casele acum câteva săptămâni şi lista asociaţiilor în urmă cu câteva zile. Începem să facem comparaţiile şi să determinăm lista celor care nu au contracte. Va dura ceva. Tot procedura ne spune că nu îl poţi taxa pe cel care plăteşte impozit pe locuinţă până nu îl chemi să-şi facă declaraţie de impunere pentru noua taxă de salubritate. Trebuie să încasăm taxa pe perioada în care a beneficiat de serviciu. Vor fi şi oameni care nu vor declara, aşa cum au refuzat să încheie contract cu Vitalia. Vom căuta soluţii ca să plătească toată lumea ceea ce consumă, ne vom adapta la situaţie”, a explicat el.

Conform proiectului, taxa specială de salubrizare va fi de 42 lei/persoană/an în cazul persoanelor fizice, respectiv 297 lei/tonă/an în cazul persoanelor juridice. Calculul taxei de salubrizare se va face pe baza declaraţiei de impunere. Vor plăti taxă de salubrizare persoanele fizice şi juridice care au domiciliul sau resedinţa în Bistriţa si care nu au încheiat contracte de salubrizare cu operatorul.

Consiliul Judeţean a aprobat majorarea tarifului perceput de SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL pentru depozitarea deşeurilor menajere la Tărpiu de la 42,82 la 69,74 lei/tonă fără TVA, lucru care va duce la majorarea cu peste 15% a sumelor pe care le plătesc în prezent cetăţenii pentru serviciile de colectare şi transport prestate de SC Vitalia Servicii pentru Mediu SA. Tarifele cresc astfel: în mediul urban de la 3,5 lei la 4,13 lei/lună/persoană, iar în mediul rural de la 1,81 lei la 2,09 lei/lună/persoană. Agenţii economici vor plăti şi ei mai mult, de la 296,96 lei/tonă la 320,83 lei/tonă.

11 comentarii

  • cum adica institui tu o taxa de salubrizare?????? poi pentru firme este total ilegal….o firma care nu prea are activitate, are doar un sediu de firma fara angajati de ce sa plateasca 25 de lei pe luna gunoiul?????? poi acea firma ca sa produca gunoi de 25 de lei trebuie sa aiba intrare in contabilitate ceva materie prima pentru ca tu sa impui sa plateasca gunoiul, nu??? esti un hot primare tu si toata mafia din consiliul local care va vota asa ceva!!!!!!!!JOS PRIMARU RAMARU!!!!!!

    • pentru ca orice firma sa platesca taxa pentru gunoi, pentru ca scuipatul se incadreaza la gunoi. Dupa plata taxei vom avea tot mai multe drepturi:sa-l scuipam in ochi pe primar din orice pozitie!

  • Mă puteți lămuri pentru ce se impune acest nou ”bir” ? Dacă locuiesc la bloc și asociația are contract cu Vitalia și-mi percepe taxa pentru gunoi menajer, primăria ce mai vrea? Taxa pe care vrea s-o impună primaria se referă la gunoiul stradal și de pe domeniul public?

  • Oare cit a a fost 10%, 20% etc. la incheierea contractului? Daca te deplasezi in B-ta vei observa ca pe linga toate pubelele amenajate de Vitalia este un mare gunoi. Oare ce face DNA-ul ?

  • O sa imi adun acum negativele dar ma rog. In principiu primarie in legatura asta este pe drumul bun, dar inca inconsequent. De ce? Nu exista niciun om care nu produce deseuri cum toti intrun fel sau altul poluam. Poluare distruge bunul comun de mediu inconjurator si ca administratia publica are sarcina( primita de la noi) sa se ocupe de asta. Si de acea exista primaria, sa se ocupe de lucruri comune, de buna stare si a mediului in proprietate comunA.
    De ce este asta o idee buna? Pentru ca primaria o poti controla si ai pozibilitate de interventii in comparatie cu firme private unde nu prea ai nici aces la date sau cum presteaza in afara cu interventui prin amenzi de exemplu.
    Cum am mai zis o data, nu imi place prestatia Vitaliei si am foarte mari dubii de exemplu in legatura cum sau daca sortarea deseuriilor are loc.
    Doar statul poate se controleze si se impune dezfasurare corecta si ar fi o idea buna, scuzati ca va vin iar cu idei nemtesc, ca sistemul de incasare ar fi transferat complet la administratie ca si un fel de serviciu public si primaria ar redistribui plata conform unei contracte eventual cu firme private. Firmele private numai erau obligate se emite mii de facturi si sa se ocupe de incasari ci puteau sa se concentreze pe serviciu propriu. Primaria care oricum are evidenta caselor si poporului in schimb are pozibilitate se incaseze o data cu taxe si impozite locale si se impune mai bine celor care se opun la protectia mediului de cit o firma privata care se pare are si probleme de credibilitate grave. Eu imi doresc mediu se fie mai curat si se participa toti care poluaza, nu doar cei care sint binevoiti.

  • Fara bani , nu se poate face si mentine curatenia ! Asa cum dam bani la gaz si curent electric, la fel trebuie bani pt curatenie ! Sau credeti ca in Germania si Austria e gratis ?

  • Taxa se aplica acelor oameni care refuza sa faca contract cu Vitalia. Ca si gunoaiele lor se aduna in pubele si trebuie duse de cineva. Asta e problema. Degeaba latrati aici ca primaru-i nu stiu cum. Invatati sa citit inainte sa comentati.

  • Si aia care nu fac contract cu nimeni? Adica ei sa arunce gratis gunoaiele in pubelele Vitaliei si sa scape bine-mersi? NU! Pentru asta vine primaria cu acea taxa speciala.

    • da pentru firmele fara angajati cum face gunoi??de ce sa platesca o taxa??

  • legea fratilor, legea… legea spune cum se face si cine face… daca bajetii destepti de la ditamai Vitalia nu-s in stare sa administreze problema, atunci sa se lase de meserie, ca e oricum murdara…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.