Actualitate

Primarul Creţu, împotriva scumpirii gunoiului

Primarul Ovidiu Creţu solicită Consiliului Local mandat să voteze în cadrul Adunării Generale a ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud împotriva modificării tarifelor practicate de operatorul SC Vitalia Servicii pentru Mediu SA și pentru respingerea solicitărilor operatorului privind reducerea cuantumului redevenței, reducerea cuantumului penalităților și înghețarea penalităților de întârziere a plății redevenței.

Vitalia a cerut majorarea tarifelor de la 3,5 lei/pers./lună la 6,82 /pers./lună pentru persoane fizice în zona urbană, de la 1,81 lei /pers./lună la 2,95 /pers./lună pentru persoane fizice în zona rurală, de la 239,48 lei/tonă la 256,46 lei/tonă pentru agenți economici și instituții (prețuri valabile pentru deșeuri municipale). Pentru celelalte prețuri, 23,86 lei/tonă pentru deșeuri provenite din construcții și demolări și 27,62 lei/tonă pentru DEEE nu s-au propus modificări.

Municipalitatea precizează că, după studierea raportului de expertiză contabilă extrajudiciară comandată de ADI Deşeuri, se observă că „justificarea solicitării de majorare a tarifelor nu este fundamentată integral pe criteriile legale ci este datorată altor cauze, cu titlu de exemplu creșterea salariilor ca urmare a creșterii numărului de personal, chirii, leasing operațional etc. În acest context nu este legală și nici justificată majorarea tarifelor – practic dublarea lor – în forma solicitată”.

Totodată, se arată că „în privința solicitărilor operatorului pentru reducerea cuantumului redevenței, reducerea cuantumul penalităților și înghețarea penalităților de întârziere a plății redevenței, atâta vreme cât acestea au făcut obiectul procedurii de achiziție publică fiind cuprinse în documentația de atribuire nu există nici un temei legal pentru aprobarea lor”.

SC Vitalia Servicii pentru Mediu SA a anunțat că micșorează ritmul de colectare în orașe, la nivelul obligațiilor legale (3 ori/săptămână vara, 2 ori/săptămână iarna), și suspendă serviciul la abonații care înregistrează datorii față de care au fost îndeplinite obligațiilor legale de notificare.

Primarul Creţu a declarat că situaţia este complicată şi delicată.

Consiliul Judeţean a aprobat în februarie majorarea tarifului perceput de SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL pentru depozitarea deşeurilor menajere la Tărpiu de la 42,82 la 69,74 lei/tonă fără TVA.

Consiliul Judeţean a dat dreptate Primăriilor Bistriţa şi Sîngeorz-Băi, care au solicitat ca deşeurile stocate pe platformele temporare să fie depozitate la Tărpiu în baza vechii taxe percepute de Vitalia şi nu a celei majorate. Pe platforma temporară din Zăvoaie sunt stocate 30.405 tone de deşeuri care trebuie transportate la depozitul de la Tărpiu.

5 comentarii

  • …”256,46 lei/tonă pentru agenți economici și instituții (prețuri valabile pentru deșeuri municipale). Pentru celelalte prețuri, 23,86 lei/tonă pentru deșeuri provenite din construcții și demolări și 27,62 lei/tonă pentru DEEE nu s-au propus modificări.” NIMENI NU SESIZEAZĂ, AICI, NICI O PROBLEMĂ?!? REPET …”256,46 lei/tonă pentru agenți economici și instituții…” Care este logica?!? Cred că cineva, din greșeală, a pus o virgulă cu o cifră mai la dreapta , altfel nu se explică…

  • Oricare suma, cu virgula o cifra mai in stinga sau in dreapta nu ma sperie.
    Doar sa se incepe o data cu colectarea selectiva si sortare, recyclare.
    Ca si fapt divers, unele comune in Germania incaseaza pana 700 EUR pe tona si cifra asta este de acum 6-7ani…Si se nu veniti cu venituri, ca poluarea este altceas si aici si acollo.

    • Bine, domnule Walter Born, nu vin cu „veniturile”, (care este un argument cât se poate de solid), dar n-am înțeles de ce trebuie să luăm neapărat exemplul Germaniei ?!, de ce 700 de euro ar fi o taxă corectă?! eu cred ca în Elveția se plătește chiar mai mult pentru aceeași taxă de salubritate, pentru exact același gunoi. Cine poate să zică cât este cuantumul exact şi corect, „la virgulă”, cum se spune, al unei taxe de genul acesta?! Ea, adică taxa, se stabilește în funcție de multe criterii, inclusiv cel al veniturilor, dar mă rog, nu asta era problema. Problema este că există o diferenţiere mult prea mare, exagerat de mare între taxele plătite de persoanele fizice şi cele juridice, lucru care nu este deloc justificat, cu atât mai mult cu cât persoanele fizice ori nu cele juridice produc deşeuri. Există desigur şi excepţii dar ele trebuie tratate separat deoarece, dau un exemplu, există deşeu industrial care nu poate fi echivalat cu un deşeu pe care doar teoretic îl produce o firmă de apartament, practic nu produce deloc. Aceasta era problema dacă nu s-a înţeles din prima…

      P.s. Ştiu că avem un neamţ la conducerea statului dar asta nu înseamnă că trăim în „germănica”, cum probabil ar fi spus Băsescu dacă ar fi fost preşedinte al Germaniei…

    • Interpelare era doar informativ ca se stiti pe unde ne indreptam, adica in sus. Cum avem si energia la preturi de vest nu m-asi mira ca nu dureaza mult se ajungem si cu restul costurilor mai sus. Unele produse in Romania sint deja mai costisitor ca in Germanica cum ziceti, alimentare, imbracaminte, electronica si probabil si altele. Astept momentul cind poporul sesiseaza ca doar la venituri sintem inferior. Sunt convins ca ne indreptam spre calea Greciei daca nu crestem la eficienta la locul de munca, in administratie si la compentente sociale.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.