Primarul Ovidiu Crețu a vorbit despre utilitatea pârtiei de schi din Wonderland, care va fi gata în această vară, despre întreținerea ei și amortizarea investiției de peste 4 milioane euro.
”Pârtia este în principal pentru locuitorii orașului. Avem foarte mulți schiori care acum merg la Toplița sau în alte orașe. Pârtia va avea 1.250 de metri. Inițial avea 1.083 metri, dar după discuții cu constructorul am decis să o facem mai lungă. Este o pârtie de oraș. Va fi dotată cu nocturnă ca oamenii să poată veni după serviciu, copiii să învețe să schieze. Vrem să facem un parteneriat cu Inspectoratul Școlar ca elevii să poată cumula mai multe ore de sport și să le facă pe această pârtie. În ceea ce privește zăpada, pârtia va fi dotată cu 4 tunuri de zăpadă care în 24 de ore pot pune un strat de zăpadă de 30 de centimetri. Mai mult, acum mijloacele de producere a zăpezii artificiale funcționează la temperaturi ridicate. Noi estimăm că pârtia va funcționa 3-4 luni pe an. În plus, telescaunul va funcționa și în sezonul cald, capătul acestuia fiind pe cel mai înalt punct de lângă Bistrița, ceea ce oferă o panoramă a orașului. În plus, am primit de la mai multe firme o ofertă de parteneriat, pentru perioada verii, să amenajeze o pistă de cart sau bob pe șină. Și, ca să fac o comparație, pârtia noastră este un pic mai lungă decât cea din Piatra Neamț, și mai modernă, aceasta având mare succes, iar locuitorii sunt foarte mândri că se află la ei în oraș”, a declarat Ovidiu Crețu pentru Hotnews.
În ceea ce privește cheltuielile de întreținere ale pârtiei, edilul spune că dorește să o concesioneze, iar concesionarul se va ocupa de întreținerea și operarea ei. ”Amortizarea investiției nu se va face din bilete, ci din dezvoltarea economică a zonei. În zonă se vor construi pensiuni, restaurante, locuințe, iar noi vom avea de câștigat din impozitul perceput pe acestea, astfel că în 10-15 ani investiția se va amortiza. Noi am vrut să facem proiectul pe fonduri europene, dar nu s-a putut”, a explicat Crețu.
Primarul Bistriței a menționat că până acum s-a delimitat parcarea aferentă pârtiei și s-au făcut o parte din defrișările necesare, iar lucrarea va fi gata în iunie 2016, mai devreme decât prevede contractul (septembrie 2016).
Hotnews a publicat un material despre ”investiția controversată” de la Bistrița, contestată de reprezentanți ai societății civile, punctul de vedere al președintelui Asociației Bistrița Civică, Adrian Florin Chereji, fiind prezentat pe larg. Detalii aici.
VEZI și: Complexul Aquaparc, în proiectare. Ce vrea Primăria Bistrița să realizeze în Wonderland / Cum arată şantierul pârtiei de schi din Wonderland, care trebuie să fie gata la vară / In action în Wonderland! Utilajele au început să lucreze la pârtie / Încep lucrările de 4 milioane € la pârtia de schi. Crețu: Obiectivul de suflet al bistrițenilor / Contractul de execuție a pârtiei, semnat. Când se va putea schia în Wonderland
Iunie 2016 este termenul la care lucrările la pârtia de schi ar trebui să fie gata, conform angajamentului luat de constructor și primarul Ovidiu Crețu, care vrea ca în iarna 2016-2017 să se schieze în Wonderland, obiectiv de investiții criticat adesea de opoziția din Consiliul Local, de Asociația Bistrița Civică și de alți reprezentanți ai societății civile.
În această primăvară, firma austriacă Doppelmayr trebuie să aducă în Dealul Cocoșului din Unirea echipamentele. Până atunci, utilajele au excavat, s-a început defrișarea pe traseul pârtiei și au fost nivelate căi de acces, în curând urmând să fie reluate lucrările.
Lucrările și echipamentele de 19,5 milioane de lei (peste 4 milioane euro) sunt realizate de SC Kranz Eurocenter SRL în asociere cu SC Elcompet SRL, echipamentele fiind asigurate de Doppelmayr (Austria), unul dintre marii producători de instalații de transport pe cablu.
Anul trecut, municipalitatea a alocat 18 milioane lei pentru lucrări, din împrumutul de 40 de milioane contractat de la bancă.
Pârtia va avea și dotări de vară: instalație de săniuș pe șine.
În proiectul pârtiei de schi sunt prevăzute defrişări, nivelări, amenajări, instalaţie de transport pe cablu, construcţie clădiri, instalaţii de producere a zăpezii artificiale, construirea unui post de transformare, lucrări de drumuri şi platforme betonate:
1. Telescaun fix cu 4 locuri – Se va monta un teleferic monocablu tip telescaun fix cu 4 locuri, alimentat de o bandă transportoare cu capacitatea de 4 persoane, viteza de deplasare fiind de 2,8 m/sec. Vor fi 57 de scaune. Antrenarea si comanda instalaţiei se vor realiza din staţia inferioară. Întinderea cablului se va realiza cu un sistem hidraulic amplasat tot in staţia inferioară. Staţia inferioară, la care se va face îmbarcarea schiorilor, va fi amplasată la altitudinea de 457,57 m, iar staţia superioară, de coborîre a schiorilor, la altitudinea de 676,03 m. Traseul va fi susţinut de 9 piloni metalici. Accesul pe platforma staţiei se va face pe o scară amplasată la capătul staţiei. Lungimea traseului telescaunului va fi de 987,06 m, cu o capacitate de 1.200 persoane/h.
2. Amenajare pârtie de schi – Cota inferioară a pîrtiei va fi + 457,57 m. Cota cea mai înaltă a pîrtiei (staţia de sosire a telescaunului) se va situa la +676,03 m. A fost proiectată o pârtie de categorie medie (spre uşoară) cu o lungime de aprox. 1.250 m şi o diferenţă de nivel de 218,46 m. Pârtia are punctul de plecare situat la altitudinea de 676.03 m, lîngă staţia superioară a telescaunului ce o va deservi. Lăţimea de amenajat propusă pentru această pârtie este de 60 m. Pârtiile de schi vor fi dotate cu marcaje, semne convenţionale şi plase de protecţie . Cu circa 370 m înainte de sosire este propusă încă o variantă de coborîre cu o panta medie de 17%, care poate fi folosită pentru iniţierea începătorilor. Pârtiile nou create acoperă o suprafaţă de 8,291 ha, cu pante mici, sub 20%, care permit practicarea schiului de agrement.
3. Instalația pentru producerea zăpezii artificiale – Instalaţia cuprinde: o staţie de pompe de înaltă presiune, o rezervă de apă sub forma unui lac artificial cu volumul de 5.000 mc, alimentat din rîul Bistriţa (malul stîng), o reţea de conducte de înaltă presiune, îngropată, şi utilajele propriu zise de producere a zăpezii artificiale, respectiv tunurile de zăpadă (4 bucăţi) ce se vor putea monta pe cei 15 hidranţi pentru alimentarea tunurilor de zăpadă branşaţi la reţeaua de apă de înaltă presiune. Durata de înzăpezire utilizînd 4 tunuri de zăpadă cu un debit de 6,7 l/sec va fi de 2 zile. Cu 4 tunuri se pot produce cca. 231.552 m3 zăpadă/h, ce acoperă cca. 771.84 m2/h suprafaţă schiabilă.
4. Alimentare cu energie electrică – Se va realiza un post de transformare amplasat în zona staţiei inferioare a teleschiului proiectat, racordat pe partea de medie tensiune la reţele de medie tensiune din zonă. Racordarea consumatorilor (statie de antrenare telescaun, staţiile de pompe ale instalației de producere a zăpezii artificiale, clădire anexă stația de plecare, iluminatul nocturn al pârtiei) la postul de transformare 20/04kw (ce se va executa în vecinătatea stației de acționare a teleschiului), se va face prin reţele subterane.
5. Clădire anexă stația de plecare a telescaunului – Funcţiunile tehnologice sunt legate de spaţiile aferente cabinei de observare-supraveghere, iar cele de servicii publice cuprind următoarele: centru de închiriere echipament sportiv, centru salvamont, grup sanitar pentru turişti, punct de informare si vânzare tichete.
6. Drum de acces și parcare – Este prevăzută realizarea unui drum de acces cu două benzi de circulaţie avînd lungimea de 2.440 m şi o lăţime de 7 m (benzi carosabile de 3 m și 2 acostamente de 0,5 m) cu îmbrăcăminte din macadam. De asemenea, se propune executarea unei parcări pe o suprafaţă de 4.160 mp ce permite parcarea a 150 de autoturisme şi drum de acces în parcare de 6 m lăţime tot cu îmbrăcăminte din macadam. Va fi totodată și o stație pentru microbuze în apropierea stației de plecare a telescaunului.
7. Bileterie, iluminat pârtie – Se va realiza un sistem electronic modern de tichetare, care va permite un control fără lacune al turiştilor care vor utiliza instalaţiile de transport pe cablu. Prin centralizarea electronică a datelor se pot obţine mai multe beneficii pentru întreprinzători, inclusiv posibilitatea de conectare cu alte sisteme cum ar fi administrarea locurilor de parcare, închirieri de echipament sportiv, taxe de intrare în centre sportive. Pentru gestionarea şi normalizarea accesului pe pârtii se va folosi un sistem de ticketing integrat, care va asigura un acces controlat al turiştilor la pârtii şi instalaţia de transport pe cablu. Ținând cont de faptul că în sezonul de iarnă se întunecă începând cu ora 16.00, iar programul de funcționare favorabil majorității schiorilor în perioadele de sfârșit de săptămână și de sărbători poate fi extins până la ora 22.00, pârtia de schi va fi iluminată nocturn. Stîlpii de iluminat se vor amplasa pe marginile laterale ale pîrtiei de schi şi se echipează cu reflectoare de minim 400 W fiecare. Aceştia vor avea o înălţime de 11 metri şi vor fi astfel dispuşi încât să asigure o iluminare cât mai uniformă a întregii suprafeţe schiabile, între 50 și 100 de lucși.
S-o faca pina in primarie…ca sa stim o treaba si sa fim unicat. Treaba cum ca bistritenii sint mandrii de ea…este ca si aia cu strugurii.
Multe dintre artificiile constructorilor pentru a creste valoarea initiala a investitiillor este si aceasta metoda … AM DECIS CU CONSTRUCTORUL LUNGIREA PARTIEI….
De acum vor urma hotarari de consiliu de suplimentare a sumei initiale!
Platiti FRAIERILOR impozite mai mari pentru ca ei sa DECIDA …asa la o cafea … lungirea partiei….pana la Toplita!
ASTA E …..MOTIV DE A PRELUNGI TERMENUL DE EXECUTIE ….PANA DUPA ALEGERI!!!!
Chiar daca faci o partie tot la Toplita ma duc
Eu imi doresc sa ies cu copiii la sky dar nu-mi permit sa merg in fiecare sfarsit de saptamana la Toplita sau Suior sau etc. unde sa-mi platesc cazarea, benzina si altele, deci o partie in Wonderland este asteptata de multi bistriteni. O asteptam de cativa ani.
Bogatii Bistritei n-au decat sa schieze unde vor muschii lor dar sa nu vorbeasca in numele majoritatii.
Și cu zăpada cum se va proceda? Vă bazați pe domnul primar să o aducă de acasă? Dacă luăm în calcul ultimele zece ierni de la Bistrița, câte luni cu condiții care să permită schiatul au fost? Dacă spunem 6, cred că ar fi multe.
Eu nu sunt schior, la fel ca mai mult de jumătate din cetățenii orașului. Mi-aș dori ca acest obiectiv să nu fie plătit de Primărie din banii mei. Să pună domnul primar o taxă specială pentru schiori, și să finanțeze de acolo astfel de construcții inutile.
Sant de acord cu tine doar ca in Bistrita lipseste zapada
…este ca trebuie sa platim si taxe de acces la partie…CARE SA ADUCA PROFIT PENTRU AMORTIZARE!!!
(corect ar fi sa fie o taxa de acces care sa acopere doar cheltuielile….)
DUPA CE SE FACE INVESTITIA SA O DAI IN CONCESIUNE UNUIA CARE ….SE IMBOGATESTE!!!!!
(sau poate ca nici nu a platit impozite locale pentru realizarea investitiei…)
(multi o sa spuna ca vor plati dupa aceea prin crearea de locuri de munca…..da dar vor plati tot din banii nostri)
Cand a ajuns la batranete Cretu a dat in mintea copiilor . El vorbeste despre dezvoltarea zonei , restaurante , zapada artificiala la temperaturi ridicate , 3-4 luni de schiat pe an . Astea sunt niste aberatii de te doare mintea . Domnu primar , pensioneaza-te inainte de alegeri ca incurci PSD-ul . LASA-NE !!!
Mi-aduc aminte de bancul ala: un american, un român şi un rus, fiecare lăudându-se cu ce au ei deosebit, de neegalat.
Rusul zice: Noi avem cei mai mari pitici din lume !
Aşa şi noi, avem primar , ce ne mai trebuie.
StansiBran eu propun sa te muti definitiv la topita
Si totusi despre aquapark nimic? ca niste bazine cu apa vara suna mult mai ok si acoperite iarna… Daca nu fuga tot la Figa…
Dl. Primar dvs spuneti de dezvoltarea zonei pensiuni moteluri….cabane ….dar utilitati cand aduceti in zona .curent gaz apa canalizare….ati facut sistematizarea zonei …sa realizat un puz unirea peste pod paralel cu situatia in zona ..am uitat ati venit cu 3 stalpi si 3 denumiri de strazi…… concluzia e ca daca investesti in zona pe banii tai vei avea utilitati a si impozite si taxe mai mari cu toate ca tu esti in intravilanul orasului european bistrita localitate componenta unirea si bonus drumul tot de pamant o sa fie pt ca primaria nu o sal pietruiasca tot pe banii tai o sal faci..si decat sa investesti..sa dai spaga …si sa nu ai clienti mai bine te muti din romania.
Gusti….totusi merita sa scri cu R mare ROMANIA.
Sunt 300 de copii bistriteni, care anual pleaca la Toplita pentru tabere de initiere in schi. Copiii respectivi platesc 1500-1800 lei pentru tabara. Acesti bani ar putea sa se regaseasca in bugetul local, daca s-ar realiza investitia. Ganditi dincolo de vremea de afara, care in ultimele 2 saptamani a permis crearea de zapada artificiala si la Bistrita. Si iara nu e gata. Nu mai tot vorbiti prostiile debitate de adversarii politici ai lui Cretu. Stiu ca e mai usor sa scuipi ce a rumegat altul, decat sa gandesti pentru tine, dar haideti sa incercam sa fim corecti.
sa inteleg ca daca merg in concediu la mare si cheltuiesc 2500 de lei lunar inseamna ca toti banii se regasesc in conturile primariei Constanta?
numai tu poti gandi asa ceva….
tu-ti imaginezi ca nici nu a inceput iarna si deja ziua a inceput sa creasca?
iti imaginezi ca daca creste in acest ritm zapada se va topi doar…uitandu-se in…..calendar?
in acest ritm teava tunului se va incalzi asa de mult de la soare ca zapada cand iesa din tun …..curge la vale!!!!
da tu cu tunul…..dupa zapada!
Tov trolengorg : acuma iti numar minusurile in cunostinta. Deja stai bine.
E ceva mult mai grav decat fantezia primarului cu partia de schi.
Faptul ca nu poate fi oprit. O societate in care unul/oricine/ poate sa se joace de/a baba oarba cu banii comunitatii si nu poate fi oprit e o societate cu metastaza.
Foarte adevarat D-le ADRIAN !
Domnule Gusti se vor face si utilitatile si drumurile dosr acolo are teren concesionat din cate stiu 4 ha domnul tanase dumitru pentru pensiune si atunci fi sigur ca se vor face toata infrastructura mai ales ca poate nu e singurul s-ar putea sa mai fie si alti asociati si atunci va trece centura cu o parcare mare langa pensiune si multe altele asa ca dl. Gusti cu respect dar vor fi de toate si lapte si miere. O seara frumoasa.
Dumitru
nu tanase mai mult piata sta….
nu si-a segmentat motoarele de la…..drujba cu aripi
ulciorul….
Domnule trolenborg sau salariat din primarie crezi ca doua saptamani cum bine spui ca functionau bine tunurile de zapada e suficient la cati bani sunt in joc? Intreb si eu.
Domnule primar daca terenu vine la vale ce faci ai facut ceva in privinta asta?