„În fiecare zi, avem câte trei-patru persoane cu handicap, cozi la primărie. Anul trecut am avut 57 astfel de persoane care nu plătesc nimic, nici taxe, nici impozite. Acum deja am iar vreo 30 adunaţi. Zi de zi vin câte doi-trei, unul că nu are două degete, altul că nu are nu ştiu ce. Noi suntem într-o situaţie deosebită, plătim la ajutoare de nu ne ajunge bugetul. Nu putem face absolut nimic”, a spus primarul din Coşbuc.
Edilul i-a cerut prefectului Ioan Ţintean să intervină pentru ca aceste certificate să nu mai fie eliberate cu uşurinţă, iar oamenii care au capacitate de muncă să nu mai vină după ajutoare sociale.
Conform Legii 448/2006, persoanele cu handicap beneficiază de câteva drepturi menite să le facă viaţa ceva mai uşoară. „Toate categoriile de persoane cu handicap, indiferent de gradul afecţiunii (uşor, mediu, accentuat sau grav), beneficiază de următoarele facilităţi: asistenţă medicală, medicamente şi dispozitive medicale gratuite conform listei prevăzute în contractul-cadru; un bilet de tratament gratuit pe an (acordat de Casa judeţeană de Pensii) şi scutire de la plata rovignetei. Cei cu grad mediu primesc în plus 33,5 lei pe lună buget complementar, au dreptul la program de lucru redus, primesc card gratuit pentru parcare şi au reducere la spectacole şi muzee.
De toate facilităţile enumerate mai sus beneficiază şi oamenii încadraţi la grad accentuat sau grav de handicap. Cei care au handicap grav primesc 234 de lei ca pensie socială, în timp ce la grad accentuat se dă 293 de lei. Aceste două categorii mai beneficiază în plus de gratuitate pe transport urban şi interurban şi de împrumuturi fără dobândă de până în 10.000 de euro pentru adaptarea locuinţei sau pentru achiziţionarea unui autoturism. Sunt scutiţi de plata impozitelor pe clădire, teren şi autoturism, plata taxei pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru activităţi economice, plata chiriei în cazul în care locuiesc în locuinţe de stat sau acordate de primării.
Însoţitorul persoanelor cu handicap accentuat sau grav beneficiază alături de acestea de gratuitate la spectacole şi muzee şi de cazare şi masă fără plată pentru staţiunile balnear.
Persoanele cu handicap grav de vedere beneficiază de posibilitatea de a avea un însoţitor la domiciliu, a cărui îndemnizaţie este de 530 de lei pe lună.
are dreptate dl. Primar . sper si eu sa se termine odata si-o data cu aceste milogiri si ajutoare de tot felul. sper .
Bravo,domnule primar.Ati pus punctul pe I.Sunt persoane care beneficiaza de certificat de handicap pentru nevazatori si au permis de conducere.Sunt mame care beneficiaza de pensie de insotitor pentru ca copiii sunt handicapati si ,poarta ochelari.Prea multa lejeritate in acordarea acestor certificate.
Sa nu uitam de conjudeteanul nostru, dl. Zegrean Augustin. Are certificat de handicap, si ar trebui sa nu mai munceasca pentru ca ar avea probleme grave de vedere. Dar e sef la CCR, cumuleaza pensia cu salariul si nu plateste statului nici un impozit. Oamenii vad astfel de exemple la nivel inalt, si nu fac decat sa ia exemplu de la conducatori.
primare pe majoritatea tu i ai ajutat, ca sa te voteze asa ca mai taci si accepta situatia .Tu esti si nici macar nu ai certificat de handicap””””