”Wonderland a fost proiectul cel mai îmbrăţişat de către toţi bistriţenii şi faultat la fiecare pas de toată lumea. Dacă vă puteţi imagina ca un consiliu să nu accepte o donaţie de fier vechi care apoi să fie transferată la Remat. Am avut o perioadă de şase luni în care un vot de la PDL, că ne trebuiau 14 voturi, nu l-am obţinut. Ca să primim fier vechi de la unitatea militară. Tocmai pentru a bloca acest Wonderland. Apoi, studiul de impact la mediu alte şapte luni şi, cel mai nou, blocarea accesării creditului, cu toate că noi avem doar 7 la sută grad de îndatorare, avem dreptul la 30 la sută şi nu avem nicio factură neplătită. Cu toate acestea, fostul Minister al Finanţelor a refuzat Bistriţei dreptul de a lua credit”, a spus Creţu într-o conferinţă de presă.
Edilul Bistriţei a precizat că acest proiect a fost blocat timp de 4 ani cu fiecare ocazie. ”Fie local, la nivelul consilierilor, fie la nivelul administraţiei judeţene şi naţionale. Wonderland nu e un complex de distracţie, ci un complex de agrement, o investiţie care va produce bani. Am fost întotdeauna împotriva împrumuturilor care nu aduc apoi sume suplimentare. De aceea am spus atunci când mi s-a cerut să iau credit pentru asfaltarea străzilor că aceia sunt bani îngropaţi. Asfaltăm străzile şi apoi plătim, aşa cum s-a întâmplat cu creditul luat înainte, am plătit până acum aproape 2 milioane de euro în mandatul meu pentru cei 10 luaţi de Vasile Moldovan şi vom plăti încă mult şi bine. Banii aceia nu aduc înapoi la buget niciun leu. Wonderland, nu mă refer la biletele care se vor vinde la pârtia de schi, ci prin dezvoltarea care va fi acolo – taxele pe terenuri, afacerile care se vor dezvolta acolo – va suplimenta bugetul. La asta m-am gândit mereu: locuri de muncă şi suplimentarea veniturilor”, a comentat el.
Ovidiu Creţu a declarat că o investiţie în zona privată trebuie făcută în aşa fel încât din suplimentul de eficienţă, de câştig, să fie acoperite cel puţin comisioanele şi dobânzile bancare, rămânând să fie plătită rata. ”Asta este situaţia în cazul Wonderland şi a Parcului Industrial. În cazul străzilor nu este aşa situaţia. N-am auzit nicăieri că nu vin turişti fiindcă sunt străzile rele. Turiştii vin dacă ai obiective cu care să-i atragi. Dacă o să ai un tur de biserică simplu n-o să vină, sunt astfel de tururi în fiecare sat. Dar dacă ai lift în turnul respectiv, singurul de la Viena până la Moscova, cred că turiştii vor fi curioşi să vină să urce cu liftul în cel mai înalt tur de biserică din Transilvania. Dacă vom avea un aquapark, o pârtie de schi în Wonderland, cred că turiştii vor veni. Dacă vor vedea o păşune cu câteva oi lângă o stână cu siguranţă nu vor veni, indiferent dacă o anumită stradă e asfaltată sau nu”, a spus primarul.
Creţu a subliniat că toate documentaţiile care trebuie publicate pe SEAP trebuie aprobate de ANRMAP: ”Documentele sunt învârtite dintr-o parte în alta, duse dintr-un colţ în altul. Există şanse să putem accesa împrumutul în acest an, dar pentru asta trebuie să ajung la discuţii cu Guvernul după alegerile locale, să se aşeze lucrurile”.
Adaugă comentariu