„Sunt clădiri pe care le-au construit grănicerii în urmă cu mai bine de o sută de ani şi care merită să aibă o destinaţie pe măsura idealurilor celor care le-au construit. O universitate la Bistriţa sau o asociaţie a universităţilor mari din Cluj poate să determine o schimbare şi mai importantă în devenirea europeană, internaţională a municipiului Bistriţa”, a spus Ovidiu Creţu.
Edilul s-a referit la clădirile situate pe Bulevardul Independenţei din Bistriţa unde, în prezent, funcţionează câteva secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa care vor fi mutate, treptat, în clădirea de pe strada General Grigore Bălan.
Primarul i s-a adresat scriitorului Teodor Tanco la festivitatea de deschidere a Zilelor Bistriţei 2014, ocazie cu care cetăţeanul de onoare al Bistriţei a ţinut un discurs. Aşa cum se ştie, în data de 3 iunie 1990, reprezentanţii celor 44 localităţi foste grănicereşti întruniţi la Salva, la iniţiativa prof. Teodor Tanco, prof. Octavian Ruleanu, prof. Ioan R. Nistor şi alţii au hotărât reînfiinţarea asociaţiei grănicereşti sub denumirea „Uniunea Comunelor Grănicereşti Năsăudene”, fapt autorizat de Judecătoria Năsăud prin hotărârea nr.40/1990. Teodor Tanco este preşedintele de onoare al UCGN.
Scriitorul Teodor Tanco, născut în Monor, la 22 aprilie 1925, s-a dedicat cu ardoare pentru scoaterea la lumină, conservarea şi valorificarea moştenirii culturale şi spirituale a ţinutului Bistriţei şi Năsăudului. Cărţile sale: ,,Virtus Romana Rediviva”, în 7 volume, ,,Soldaţi fără arme”, ,,Lumea transilvană a lui Ion Creanga”, romanul autobiografic ,,Cândva mă voi întoarce acasă”, ,,Dicţionarul scriitorilor din judeţul Bistriţa-Năsăud “ şi altele, denotă un spirit scormonitor şi tenace în evidenţierea oamenilor de cultură, a gânditorilor, a spiritelor elevate din acest spaţiu de pământ românesc, dar şi o parte din frământările istorice în care au trăit aceste spirite şi pe care au încercat să le direcţioneze în conformitate cu lumea europeană a timpului.
Dea ltfel, în localitatea sa natală, Teodor Tanco a înfiinţat un muzeu despre care puteţi citi mai multe AICI.
UCGN este o asociaţie apolitică şi nonguvernamentală, constituită pentru ajutorarea elevilor şi studenţilor săraci prin burse şi stipendii, continuându-se astfel tradiţia înaintaşilor care au dat peste 3000 burse şi au construit şi întreţinut şcolile româneşti din zona fostă grănicerească. Statutul după care funcţionează uniunea, întocmit în conformitate cu vechile statute, respectând prevederile O.G. nr.26/2000 privind asociaţiile şi fundaţiile, prevede recuperarea averilor lăsate moştenire de antecesorii asociaţiei, pentru ca din veniturile obţinute să se susţină elevii şi studenţii nevoiaşi, prin acordarea de burse şi stipendii (ajutoare ocazionale), precum şi şcolile, cultura etc. Până în prezent s-au acordat anual 44 burse (câte una pe localitate) pentru elevii de liceu şi 15 burse pentru studenţi, fapt unic în Ardeal. Sumele sunt încă modeste dar numărul burselor va creşte pe măsura realizării unor venituri mai mari, pentru că numărul solicitanţilor este foarte mare (cca. 150-200 cereri anual).
La Bistrita nu-i prima data cand nu stie stanga ce face dreapta. Cretu habar n-are pe ce lume traieste. Pe la mijlocul lunii iulie a avut loc o întâlnire de lucru între rectorii Universităţii Babes-Bolyai, Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca şi ai Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca cu conducerea administrativă a judeţului Bistriţa-Năsăud. Obiectivul principal al întâlnirii a constat în acordul de principiu pentru înfiinţarea unui Centru Universitar de Inovare şi Cercetare în municipiul Bistriţa. Totodată, a fost vizitată şi locaţia vizată pentru realizarea acestui centru, actuala Secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bulevardul Independenţei, numărul 30, aflată în proprietatea Consiliului Judeţean. Cazut parca din alta planeta, acum Cretu vine cu alte idei tampite si vrea sa vanda pielea ursului din padure, avand in vedere ca acele cladiri sunt revendicate de vechiul proprietar. In primul rand trebuie sa stii ce vrei.
Solutia cea mai eficienta este construirea unui campus universitar modern la Bistrita care sa uneasca laolalta Extensiile Universitare imprastiate in prezent prin tot orasul in spatii improvizate. De aceea, influenta vietii studentesti la nivelul locuitorilor orasului este practic inexistenta. Cu toate astea, autoritatile locale nu si-au aratat interesul ca impreuna cu universitatile-mama sa creeze un campus universitar modern cu spatii de invatamant prevazute cu sali de curs si laboratoare, camine studentesti, cantina, biblioteca, sala de sport, terenuri de sport, parcuri cu alei, etc care sa aduca impreuna toate extensiile universitare prezente la Bistrita. Acest Campus Universitar ar putea sa includa si cladiri de laboratoare cu spatii functionale pentru activitate de cercetare organizata pe langa catedre. Toate acestea ar fi de natura sa creeze un climat academic si o mai buna stabilitate a invatamantului universitar la Bistrita. Asadar, nu cladirile sunt prima prioritate pentru un centru de cercetare. Si cu atat mai putin cand e vorba de o cladire veche ce necesita adaptari si extinderi pentru a corespunde scopului.
campus universitar?….poi de ce nu se propune mutarea universitatii de la cluj aici…in bistrita?….mai bine se asorteaza bistritei o scoala profesionala de arta s meserii!!!! (nu de alta…construind un campus dispar prostii si eu ce fac?)
multe mai vrea omul asta. multe si marunte.
SA FIE NECESARE VECHILE CLADIRI, PLINE DE MUCEGAIURI CAND MAI POATRE TRAGE UN CORT UNIVERSITAR…. PROASPAT, LANGA TEATRUL MUNICIPAL ?
Cladirea este revendicata de graniceri, al caror presedinte a fost rugat de primar sa sprijine acest demers. Daca va accepta, bine, daca nu, se va gasi o alta solutie. Cat despre acea intalnire la care facea Toni referire a avut un alt sens si o alta tematica. In cazul de fata este vorba despre un pas de o amploare mai mica spre crearea unui municipiu universitar. Cat despre campusul universitar, oare cine-l va plati?
Ideea domnului Cretu mi se pare foarte buna…consider ca municipiul nostru are nevoie si de o latura universitara care sa ne duca cu gandul la marile orase…este ideal ca Bistrita sa aiba o masa mare de studenti si cat mai multi tineri cu perspective de viitor care vor face ceva pentru judetul nostru…
O universitate la Bistrita ar ajuta la dezvoltarea orașului. Ideea d-lui primar este foarte buna. Mult succes
Cretu ori face pe prostul ori chiar nu stie ca la Bistrita functioneaza de mai multi ani filiale sau extensii ale universitatilor UBB si Politehnica din Cluj. Avand in vedere ca la Bistrita exista Statiunea de cercetare pomicola si Statiunea de cercetari si amenajari silvice, eventual ar mai putea fi atrase facultati de horticultura sau de silvicultura. Chestiunea este ca aceste extensii precum si altele nu prea dispun de conditii corespunzatoare pentru invatamant universitar la nivelul cerintelor actuale. De aceea, sugestia construirii unui Campus Universitar la Bistrita trebuie luata in serios.