Social

Primarul din Sîngeorz-Băi face precizări în scandalul ”Veriga lipsă” (FOTO-VIDEO)

Într-un comunicat de presă semnat de primarul Traian Ogâgău, Primăria Sîngeorz-Băi face o serie de precizări legate de înlăturarea lucrării ”Veriga” de Maxim Dumitraș, amplasată până acum la intrarea în oraș:

Iată comunicatul integral:

”Ca urmare a celor constatate în presă și în mediul online, cu privire la înlăturarea semnului de intrare în oraș, administrația locală Sîngeorz-Băi precizează următoarele:

1. La data de 24.08.2017, o comisie din cadrul primăriei s-a deplasat la fața locului unde a constatat că “lucrarea este într-un stadiu avansat de degradare și este un pericol public, neputându-se interveni într-un fel la restaurarea acesteia. Propunem: înlocuirea acesteia sau demontarea ei”.

2. În urma discuțiilor avute cu autorul lucrării, Maxim Dumitraș, s-a căzut de acord că obiectivul aflat la intrarea în oraș are nevoie URGENTĂ de restaurare iar în cazul în care acest lucru nu mai este posibil, lucrarea să fie refăcută în momentul în care primăria va avea resursele financiare necesare.

3. Menționăm faptul că, de la instalarea semnului la intrarea în oraș în anul 2004, făcut din tablă de la Remat, nu s-au efectuat niciun fel de lucrări de întreținere a acestuia. (VEZI VIDEO).

4. Ca urmare a fenomenelor meteo extreme din ultima perioadă care s-au soldat cu victime omenești atât în Bistrița cât și în țară (vezi cazul de la Timișoara), Primăria orașului Sîngeorz-Băi a luat decizia, conform constatării cu Nr. 9764 din 24.08.2017, de a demonta semnul de la intrare (REPETĂM, ÎN URMA DISCUȚIILOR PURTATE CU MAXIM DUMITRAȘ), întrucât restaurarea lui prin metoda de hidrosablare nu a fost posibilă. Precizăm faptul că administrația locală a purtat discuții în acest sens cu o firmă de profil din Bistrița care a specificat clar că lucrarea nu mai poate fi salvată prin nici o metodă, întrucât starea de degradare este foarte avansată (rugină). VEZI VIDEO.

5. Din vara anului 2016, Primăria Sîngeorz-Băi s-a preocupat permanent de conservarea patrimoniului cultural, lăsat în paragină de-a lungul timpului, prin intervenții cu substanțe pentru curățarea sculpturilor, în special a celor din Parcul Stațiunii, care, ATENȚIE, fuseseră vopsite cu lavabilă!!!! S-au cumpărat socluri pentru reamplasarea celor abandonate în curtea școlii, precum și adezivi speciali importați din Franța pentru menținerea integrității lor.

6. Menționăm că operele de artă din patrimoniul cultural al orașului Sîngeorz-Băi sunt realizate de mari artiști precum: Nicolae Fleissig, Anton Tănasa – “Cocoș” – lucrare parțial distrusă, Grigore Bradea – “Victoria” – lucrare parțial distrusă, Dinu Câmpeanu, Tiberiu Bente, Virgil Mihăescu, Mia Deac, Ioan Deac și Maxim Dumitraș. O parte din aceste lucrări artistice sunt într-un stadiu avansat de degradare, după cum reiese și din fotografiile anexate, iar Primăria Orașului Sîngeorz-Băi încearcă pe cât posibil să intervină pentru conservarea lor, având în vedere că mai bine de 20 ani, ele au fost “uitate” și lăsate în paragină.

7. Specificăm faptul că șeful secției Valea Someșului Superior din cadrul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, Maxim Dumitraș, ar trebui să răspundă  cumva moral de situația tuturor lucrărilor de artă aflate pe teritoriul orașului Sîngeorz-Băi, mai ales că multe dintre acestea au fost realizate în tabere de creație la care și domnia sa a participat. Instituția pe care o conduce beneficiază anual de o alocare de 40.000 de lei de la bugetul local.

8. Reiterăm ideea că Primăria Orașului Sîngeorz-Băi s-a consultat în decizia de demolare a semnului de intrare cu șeful de secție Maxim Dumitraș și s-a căzut de acord ca în cazul în care lucrarea nu poate fi restaurată, aceasta să fie refăcută cu FONDURI DE LA BUGETUL LOCAL, fapt care se va și întâmpla întrucât la data de 01.09.2017, primăria a propus la rectificarea bugetară suma de 50.000 de lei pentru achiziționarea de tablă corten (VEZI ANEXA), rezistentă în timp pentru realizarea obiectivului “Veriga”, conform discuțiilor cu domnul Maxim Dumitraș.

9. Scurt istoric al obiectivului de la intrarea în orașul Sîngeorz-Băi: Conform fostului primar Roland Venig, firma italiană Zanobetti a demolat o lucrare a lui Maxim Dumitraș aflată la intrarea în orașul Sîngeorz-Băi iar Consiliul Local a aprobat în 2004, amplasarea unui nou semn de intrare în oraș pe o altă locație. Au fost propuse 3 variante, fiind aleasă lucrarea lui Maxim Dumitraș, “Veriga”. Pentru realizarea acesteia, firma Zanobetti a plătit suma de 180 de milioane lei vechi, adică aproximativ 5.300 de dolari raportat la cursul valutar din 2004, direct autorului, Maxim Dumitraș.

10. FOARTE IMPORTANT! Hotărârea de Consiliul Local din 2004 prevedea schimbarea amplasamentului semnului de intrare în oraș, acesta NEFIIND ÎNSCRIS ÎN PATRIMONIUL ORĂȘENESC!

NOTĂ: Legea Nr. 215 din 23 aprilie 2001, prevede la art.7, “…primăriile pot dezafecta construcțiile aflate în stare avansată de degradare și care pun în pericol siguranța publică, cu excepția construcțiilor monument istoric”, “….autorizația de desființare a construcțiilor care prezintă pericol public se emite imediat de către autoritatea administrației publice competente, potrivit prezentei legi”, “ LUCRĂRI DE INTERVENȚIE ÎN PRIMĂ URGENȚĂ: ORICE FEL DE LUCRĂRI NECESARE LA CONSTRUCȚIILE EXISTENTE CARE PREZINTĂ PERICOL PUBLIC CA URMARE A UNOR PROCESE DE DEGRADARE A ACESTORA, DETERMINATE DE FACTORI DISTRUCTIVI NATURALI ȘI ANTROPICI PENTRU: PUNEREA ÎN SIGURANȚĂ PRIN ASIGURAREA CERINȚELOR DE REZISTENȚĂ MECANICĂ, STABILITATE ȘI SIGURANȚĂ ÎN EXPLOATARE SAU DESFIINȚAREA ACESTORA”.

 

Foto-Video: Primăria Sîngeorz-Băi

25 comentarii

  • Voi sunteti nebuni? Comisia care a decis pe sustache uciderea monumentului este formata din fostul sef al salubritatii, astazi viceprimar Gilu, Larionesi (soferul primarului) si Milut (sofer la salubritate). Daca sustine primaria ca i s-a luat acceptul autorului, de ce omul se revolta? Minciuni peste minciuni. Pana la urma cine refacae monumentul? Primaria lui Ogagau sau partidul lui Turc? Sa se puna de acord cand mint!

    • Paulin , minti tu . TU vezi cu ,, ochii ” cum arata ? Omul ti-a pus documente ce argumente mai vrei ? Pesedei sunteti penibili .

  • Total e bine cand se termina cu bine
    Sangerorzenii vor avea o opera noua din corten prin grija maestrului Maxim Banus iar cetateni sunt feriti de vreun necaz pricinuit de caderea „VERIGA-i”
    Ca de obicei TURC-ul plateste

  • Frumoase lucrări, nu ai ce zice, dar toate sunt din marmură și granit, ce ne a arătat Max Dumitras, dar tocmai acasă la el sa pună tabla, nu a ținut cont de factorii externi. Mă întreb, cât și ă iubit lucrarea dacă nu a ținut cont de aceste aspecte, importante de altfel pt ă dăinui în timp o lucrare de artă.

  • Această „operă de artă” nu știu unde ai pute-o amplasa într-un oraș pentru că arată foarte rău și nu semnifică nimic. Când a pus semnul în 2004 toată lumea se întreba ce caută acel chici la intrarea în oraș.
    Oameni buni, eu înțeleg că-l respectați pe Max Dumitraș dar nu mai puneți acel obiect în oraș.
    Poate eventual fi simbolul unei zone miniere sau industriale aflate în paragină. L- asta m-a dus gândul de câte ori l-am văzut.

  • Cum ziceam, urată ca porcu’! Și dacă o refac sa o pună mai în dos! A fost o cârpeală mizerabilă de la bun început.
    Un balon în formă de porc umplut cu heliu ar fi mult mai vesel și inspirațional la intrarea în stațiunea de interes național.

    • Pai daca italienii au platit si Dumitras a luat banii, nu e mult 🙂 Si el trebuia sa traiasca. Plus, ce vremuri , cu PSD-ul la putere. Totul era de partea lor. Nu ca acum.

  • Daca te uiti atent la ” opera asta de arta ” zici ca-i facuta in bataie de joc . Intr-un decor incarcat de culoarea verde , albastrul ala nu prea pare nepotrivit . Il rog pe domnul Dumitras sa nu se supere pe mine , dar pomenirea lui Brancusi in interventia domniei sale este absolut penibila .

  • Hmm, tare bine ales momentul acestui scandal. NU care cumva are legatura cu recenta strangere de semnaturi pentru demiterea primarului ? Sa nu fie oare din nou o gaselnita marca PSD ? Eu cred ca da. Oare sunt singurul ?

    • Sigur Psd ul a taiat opera si a dus-o la fier vechi. Si apoi a pus totul in carca primarului. Deștept esti!

  • Tare mă tem să nu fie valabil pt. d-l Dumitraş proverbul: „Ce-ai iubit în tinereţe nu mai uiţi la bătrâneţe!”. Să explicăm: parcă în legislatura 1992-1996 d-l Dumitraş a ieşit consilier „independent” pe listele PSD-ului???? Câtă independenţă, lăsăm la aprecierea cititorilor. Tare mă tem să nu fi intrat în jocul politrucilor PSD.
    PS
    Frumos răspunsul d-lui Alexandru Uiuiu referitor la autorizaţiile privind amplasarea monumentelor, statuilor, etc. Aceasta din Sângeorz nu beneficia de aşa ceva.
    CONCLUZIE:
    A fost un fâs!

  • Documente „beton”! Mai degrabă îl cred pe primar, decât pe cei care au convenit cu „hotărâţii să-l demită”, în frunte cu prefectul, care vrea să rămână în fotoliul cald, că doar se apropie iarna, iar până la sosirea căldurilor, are toată vremea să „se încălzească la umbra” guvernului majorităţii, care pare-se va rezista până la primăvară, dar nici nu e chiar aşa de sigur, prea se clatină. Nu cred că o „miniremaniere” o va putea salva. „Minciuna are picioare scurte”, spune o vorbă din popor, iar eu spun că ce s-a promis prin programul de guvernare fluturat în campania electorală, a fost o ploaie de vară călâie cu ajutorul căreia s-au suit pe vrejii bostanului porcesc, care a rezistat pe căldurile de vară, dar la prima brumă s-a prăbuşit la pământ.

  • Sunt penibil de disperati deja, serios. S-au mai trezit si toti „aparatorii” culturii acum,unii dintre ei nu ar sti ce e aia cultura nici daca i-ar lovi in cap. Repet comentariul dar stiti vreun loc unde infloreste cultura pe banii admnistratiei ? Nu vi se pare mai bine ca banii dedicati culturii sa se duca in scoli, muzee si in restaurarea monumentelor istorice vechi de sute de ani ? Lucruri care chiar ridica nivelul de educatie al tuturor? Il intretineti pe acest domn numai fiindca v-au zis altii ca e mare artist. Ce trairi launtrice va transmit operele lui fiindca sunt f curios? Ati sarit ca arsi la asta dar habar n-aveti de locurile unde au murit soldati romani in razboaie spre exemplu, de bisericutele de lemn de sute de ani sau castelele pe care le ignoram fiindca le-au facut altii. Nu mai bine mergea pusa o piatra acolo, decat in camp ? O opera de arta nu trebuie sa-ti fie explicata de artist, ba se mai si aseamana singur cu Brancusi iar in lumea lui nu exista critica a artei. Dar e arta fiindca este, traiasca marxismul !

    • Era vorba despre masuri luate de stat in favoarea culturii si ma gandeam la Anglia unde intrarea e libera la cele mai importante muzee. Asta era ideea, finantezi artisti privati sau mai bine creezi un mediu in care educatia si cultura sa aiba efect asupra tuturor ? Il platesti pe Dumitras sa-ti puna monument la intrare sau faci ceva ce are impact asupra mai multor oameni, din care sa invete ceva? Intai trebuie sa ai oameni educati sa poti avea cultura. Iti dai eu exemplu in favoarea lui Dumitras, artistii renascenti platiti de state italiene. Compara-le tu operele. Dar e problema sangeorzenilor pe ce isi cheltuie banii de cultura si ce or vrea sa obtina cu asta numai ca tiparul asta il gasim la toate nivelurile.

  • Și io zic că nu poți face kk in gustul omului, da’ opera aia de artă era chiar de o hâzime imposibil de descris, bat-o Dumnezo!

  • Fara nici o suparare, dar sa faci o lucrare din tabla neagra, la un pret astronomic, e putin spus bataie de joc. Ing. Pop mentiona ca lucrarea sa fie din tabla de inox si-atunci…Lucrarea a ajuns la un moment dat intr-o stare de degradare de-ti era mai mare rusinea sa intri in Singeorz, oras statiune. Mai mult, amplasata strategic, sa-ti aminteasca ca orasul e o ruina. Si in Bistrita e o lucrare marca Dumitras, la fel o ruginatura, in piata Morii…Ma rog a fost bugetul subtire, probabil, dar cu asemenea lucrari vrei sa dainui…Omul e bun, are lucrari deosebite, dar tocmai de orasul tau sa-ti bati joc…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.