Actualitate

Primarul, viceprimarul şi Consiliul Local Telciu la DNA sub acuzaţia de luare de mită şi şantaj

Primarul comunei Telciu, Sever Mureşan (PDL), viceprimarul Ioan Bumbu şi Consiliul Local Telciu au fost chemaţi, joi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Serviciul Teritorial Cluj într-un dosar în care sunt anchetaţi pentru luare de mită şi şantaj.

Contactat telefonic de Timp Online, primarul comunei Telciu, Sever Mureşan (PDL), a declarat că a fost la DNA Cluj fiind citat, alături de viceprimar şi de cei 13 consilieri locali, într-un dosar de luare de mită şi şantaj ce are ca obiect păşunile alpine de pe raza comunei.

Primarul comunei Telciu, Sever Mureşan (PDL), a declarat, joi, la ieşirea de la DNA Cluj, unde a fost citat alături de viceprimarul Ioan Bumbu (PDL), dar şi de mai mulţi consilieri locali (PDL, PSD, PNL şi PNŢCD) că este anchetat într-un dosar de luare de mită şi şantaj ce are ca obiect păşunile alpine de pe raza comunei.

“Am fost audiat la DNA Cluj eu, viceprimarul şi unii membri ai Consiliului Local Telciu într-un dosar în care suntem acuzaţi de luare de mită şi şantaj. Toţi consilierii locali au fost citaţi zilele acestea, unii au dat declaraţii, alţii urmează să vină. Cu toţii suntem acuzaţi de aceleaşi fapte”, a declarat primarul comunei Telciu.

El a explicat că acuzaţiile din dosar au legătură cu păşunile alpine de pe raza comunei din cauza cărora, în 2010, autorităţile locale au intrat în conflict cu cele din comuna Moisei, judeţul Maramureş, fiind necesară o mediere la nivelul celor două Prefecturi.

Comuna Telciu din Bistriţa-Năsăud şi Moisei din Maramureş au intrat în conflict în 2010 din cauza păşunilor de pe Muntele Bătrâna din Munţii Rodnei, folosit de ambele comunităţi.

Sursa conflictului au fost banii pe care proprietarii de păşuni îi puteau obţine de la APIA, 350 de euro la hectar pentru întreţinerea păşunilor, bani alocaţi de Uniunea Europeană (UE) prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA). Atât locanici din comuna Telciu, cât şi din comuna Moisei au cerut subvenţii de la APIA pretinzând că sunt proprietari pe aceleaşi circa 300 de hectare de păşuni alpine. Fiind vorba de o suprapunere, s-a ajuns la conflict.

Prefectul de Bistriţa-Năsăud şi omologul său din Maramureş s-au întâlnit la Primăria Moisei cu primarii celor două comune pentru a media neînţelegerile cu privire la administrarea păşunilor alpine din zona Munţilor Bătrâna şi Buhăescu. La întâlnirea celor doi prefecţi, s-a convenit, ca CL Telciu să închirieze 150 de hectare de păşuni crescătorilor de animale din comuna Moisei şi astfel să se stingă conflictul.

„Consiliul Local Telciu a aprobat închirierea acestor suprafeţe prin hotărâre avizată de legalitate de Prefectura Bistriţa-Năsăud. Totodată, am mai închiriat şi ciobanilor din judeţ, în total 2000 de hectare de păşuni pentru care am încasat la buget peste 150.000 de lei. Banii urma să îi folosim pentru cadastru şi alte lucrări. Toate aceste închirieri le-am aprobat în Consiliul Local. Suntem acuzaţi că le-am reţinut banii din subvenţii şi că le-am cerut şi chirie, ceea ce este fals”, a declarat Sever Mureşan.

Primarul a spus că este nevinovat atât el, cât şi viceprimarul şi Consiliul Local Telciu.

„Se vede că a început campania electorală. În precedenta, am avut două dosare penale, acum o luăm de la capăt. Nu am nimic pe conştiinţă şi nici ce să îmi reproşez. Ne-au chemat la DNA, am dat declaraţii şi gata”, a declarat el, care va candida la un nou mandat de edil al satului Telciu din partea PDL.

Comuna Telciu are în administrare circa 4000 de hectare de păşuni alpine şi 3500 de hectare de fâneţe.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.