Actualitate

Primarul vrea ca Bistrița să aibă o zonă de relaxare ”de top, de nivel național, nici măcar regional”

Primarul Bistriței, Ioan Turc, a declarat că vrea ca Bistrița să aibă o zonă de relaxare ”de top, de nivel național, nici măcar local” pentru aceasta ”ridică standardul de viață”.

Întrebat într-o emisiune la AS TV care este investiția cea mai stringentă pentru Bistrița, Ioan Turc a răspuns: ”Parcările!”, apoi a detaliat: ”Toate sunt importante. E foarte greu să faci o anumită ordine de prioritate. Piața, blocuri trebuie să facem pentru că sunt foarte multe solicitări în așteptare. Îmi doresc să enorm să avem în oraș un bazin de înot de dimensiuni olimpice. Îmi doresc ca orașul să aibă o zonă de relaxare de top, de nivel național, nici măcar regional”.

Edilul a explicat că acesta este motivul pentru care municipalitatea încearcă să cumpere terenul care a aparținut firmei Mecanica. ”Acolo sunt peste 3 ha de teren plus alte două care aparțin de statul român. Vrem să încercăm să dăm drumul din bani europeni la un proiect pe care l-aș numi esențial pentru viitorul acestui oraș pentru că ridică standardul de viață. Pot să vorbesc două ore numai despre investiții și nu mă opresc”, a spus el.

În august 2021, tot la AS TV, primarul declara: ”Suntem în negocieri cu proprietarii bazei sportive de agrement Iproeb și cu lichidatorul care deține fosta bază Mecanica. Ele se află în proxiumitatea Pădurii Schullerwald. Practic, prin comasare, am avea undeva la 7 hectare de teren și îmi doresc ca pe această suprafață, printr-un proiect pe bani europeni, să amenajăm un parc sportiv și de agrement la standarde europene de ultimă oră”.

El a menționat că, după ce administrația a văzut oportunitatea a decis să rectifice proiectul pe care urma să îl deruleze la ștrandul municipal: ”Vom face această investiție într-un ștrand mare, cu tobogane, cu saună, un fel de aqua park pe locația respectivă dacă, cu ajutorul lui Dumnezeu, ne vom închide pe preț și vom ajunge la achiziționarea acestor baze”.

”Eu sunt optimist pentru că aceste terenuri nu pot fi folosite decât cu această destinație, prin lege. Dacă s-ar fi putut face blocuri, erau construite deja blocurile, adică terenurile pe care sunt facilități de agrement, terenurile de fotbal, cum este și pe baza Iproeb, și pe Mecanica, ștranduri, bazine de înot, nu le poate fi schimbată destinația. Orice faci acolo trebuie să respecte natura urbanistică a acelui teren. De aceea, cred că nu vom întâmpina mari dificultăți și cred că putem cumpăra aceste terenuri. Oarecum mă antepronunț, dar având totuși niște elemente de care să mă susțin. Astfel, aproape de orice punct al orașului putem avea o oază de verdeață, un loc în care să facem mișcare, un loc în care să ne destindem și un loc în care să vină oameni nu doar din Bistrița, ci dintr-un areal mult mai mare”, a spus Turc.

În 30 ianuarie 2022 când a prezentat proiectul de buget, primarul nu mai era așa de optimist în ce privește cumpărarea terenurilor respective, deși a prevăzut în bugetul Bistriței pe anul peste 3 milioane de lei pentru cumpărarea fostei baze sportive Mecanica, deținută de societatea Novarom.

”Dorim să amenajăm acolo un Aqua Park din bani europeni și cu cofinanțare de la bugetul Primăriei, dar obligatoriu și cu bani europeni. Gândim acolo și alt gen de facilități. Sperăm să reușim să ducem la bun sfârșit negocierile. Se știe, negocierile au început, avem evaluarea noastră, Novarom are propria evaluare. Sunt optimist moderat în legătură cu rezultatul acestor negocieri”, spune primarul Ioan Turc.

Etichete

16 comentarii

  • Acest proiect este foarte benefic chiar si carcotasilor frustrati care ataca totul si nimic nu le place.
    Mergeti dragutilor unde vedeti cu ochiul o pata libera de pe Globul Pamantului daca voi credeti ca cineva va asteapta cu PITA si SARE si nu trebuie sa faceti pe urma nimic ci sa asteptati totul de-a gata.
    Tot ce s-a spus in materie de amenajari pt. bistriteni suna bine si impreuna cu amenajarea padurii Parc Codrisor pt. agrement impreuna cu Livada de PERI SECULARI si zona MHC vor aduce locuri minunate sa ne fie noua de folos.
    Doar investitia unei SANII de VARA pe Cocos nu este momentan de dorit pana ce Primaria nu rezolva cel putin trei parcari etajate si cumpararea unor imobile de mare valoare necesare vietii culturale din oras.Un NU categoric si pentru TROLEUL amintit de Primar.
    Nu vrem drode suplimentare pe stalpi.
    Felicitari pt. ceea ce doreste sa faca IOAN TURC !

  • Bine si frumos, dar daca nici macar vechiul strand nu poate fi intretinut(panourile solare sunt sparte datorita lipsei antigelului(apa rece),prelata nu a fost intinsa nici macar odata pe bazin noaptea,tencuieli ,vopsele praf dupa un an),oare cum vor reusi sa construiasca si sa intretina cu bani grei bazine peste bazine? Casa Ema(inchis bazin,momentan),Schreiner o duce greu,datorita cheltuielilor imense cu apa,gaz,curent si vi tu cu nu stiu cate bazine!! Nu aud de investitii in canalizare,cand ploua pute a cacat in oras iar multe subsoluri sunt inundate datorita blocajului din canalizari(subdimensionate,colmatate).

  • OVIDIU. Citeste cu atentie punctele din sedinta CL de marti.
    Acolo gasesti ceea ce vrei sa afli.Se pune pe tapet fix ce spui tu si ne dorim cu totii.
    putintica rabdara cum ne roaga domnul Primar.
    Eu i-o acord dar pana intr-un anume timp stabilit de mine ca cetatean implicat.

  • Alţi bani, altă distracţie! Până la achizitionarea bazei sportive de agrement Iproeb și a fostei baze Mecanica pentru a fi amenajat acolo un parc sportiv și de agrement la standarde europene, trebuie avut in vedere că intre anii 2015 – 2017 la Strandul Codrisor au fost efectuate ample lucrări de reabilitare, care din păcate nu au fost duse până la capăt.
    În proiect de reabilitare au fost incluse amenajări obligatorii precum: sistem de filtrare, tratare şi recirculare a apei cu preaplin pentru cele trei bazine, bazin de compensare şi sala echipamentelor, reţele de canalizare, amenajarea aleilor de legătură, dotarea cu mobilier urban (şezlonguri de lemn, umbrele de soare, bănci, banchete pentru tribună, coşuri de gunoi, cişmelele de apă), refacerea duşurilor exterioare, amenajarea unui spaţiu de joacă pentru copii şi a unui teren de sport multifuncţional destinat jocurilor cu mingea (baschet, volei/fotbal-tenis, minifotbal), amenajarea vestiarelor, a unui chioşc la intrarea în incintă şi a unui panou informativ de afişaj cu harta Ştrandului Codrişor, refacerea grupului sanitar, inclusiv dotarea acestuia cu obiecte sanitare adaptate persoanelor cu dizabilităţi, amenajarea spaţiilor verzi, zonă distinctă pentru picnic dotată cu mese şi bănci, grătare, locuri pentru ceaun, cişmele cu apă potabilă, coşuri de gunoi, toalete ecologice şi pichet de incendiu, realizarea unei instalaţii de sonorizare şi trei locaţii pentru conexiune hot-spot wireless la internet, realizarea sistemului de iluminare de incintă şi supraveghere video pentru obiectivele principale, înlocuirea gardului existent cu o împrejmuire transparentă.
    Diferenta dintre variantele de reabilitare era dată de modul de acoperirea bazinului olimpic (pentru adulţi) in vederea prelungirii perioadei de utilizare a bazinului , cu un consum minim de energie şi reducerea pierderilor de apă. Consiliul Local a optat atunci în septembrie 2014 pentru varianta nr. 1, cea mai ieftină, de acoperire bazine cu folie şi utilizare panouri solare, în locul variantei nr.3 care prevedea închiderea bazinului pentru adulţi cu structură metalică cu pereti verticali din panouri mobile şi acoperiş retractabil combinat cu utilizarea de panouri solare şi pompe de căldură, care ar fi permis functionarea lui tot timpul anului. De aceea, cu o investitie mult mai mică ar putea fi închis bazinul mare din Strandul Codrisor si transformarea sa în bazin olimpic acoperit, având totodată avantajul de a se afla în apropierea grupului de hoteluri Codrisor, Cora si Select, pentru care ar putea servi ca piscină la dispozitia turistilor care vizitează orasul Bistrita.

    • Da. Este o zona frumoasa, dar foarte pouata acolo, din cauza fabricii care produce acumulatoare.

    • Zona ștradului Iproeb-Mecanica și Pădurea Shulerward în opinia mea este de departe cea mai frumoasă zonă din Bistrița.
      Zona merită să fie împodobită cu lucruri frumoase.

    • Locuitori din Nordul orașului merită și ei zone de agrement noi și frumoase fiindcă și ei plătesc taxe și impozite la primărie chiar mai mari decât ceilalți fiindcă locuiesc la case unde impozitul este mai mare. Acum total disproporționat toate facilitățile de agrement se concentrează la Cocoșu mult prea departe în afara orașului.

  • Nu am nimic cu crearea zonelor de distractii si recreere dar nu vad nici un proiect pentru reabilitarea termica a cladirilor (blocuri si case de locuit) cred ca ar fi mai de folos oamenilor reducand costurile cu incalzirea .Acest lucru ar ajuta si pe cei care nu se vor duce in zonele de agrement.

  • As indrazni sa-i spun dlui primar ca admir bagajul de idei pe care le pune in discutie.E iarna ,oamenii mai stau prin casa si produc idei.Dl Ioan Turc este Primarul nostru si nu poate arunca in fiecare dimineata ceea ce a visat noaptea.Respectuos va rugam ,dle primar, sa va faceti o ordine a prioritatilor.Putem avea oricate proiecte vrem,dar trebuie sa ne intrebam:AVEM CUM SI CU CE SA LE REALIZAM? Haideti sa ne facem ordine in ganduri si sa nu ne trezim ca le incepem pe toate si nu le terminam pe niciunul.In rest ;FELICITARI PT CURAJ SI CUTEZANTA!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.