Actualitate Recomandări

Primul bloc ANL din Bistriţa nu a rezistat nici măcar două decenii. Cine l-a construit şi cum

Acoperişul primului bloc ANL din Bistriţa, construit în cartierul Viişoara pe scheletul unei clădiri vechi, a cedat cu toate că nu au trecut nici măcar două decenii de la inaugurarea lui. Aşa cum reiese dintr-o fotografie postată pe site-uri de socializare, s-a prăbuşit o parte din acoperiş în balcoanele celor care locuiesc la ultimul etaj.

„La Viișoara….blocurile ANL …cedează atenție pentru mașinile parcate în zonă!!!”, a scris pe Facebook un locatar al primului bloc ANL construit la Bistriţa.

Blocul ANL din Viişoara a fost dat în folosință la sfârșitul lunii decembrie a anului 2002, când primar al oraşului era Vasile Moldovan (PD). Blocul a fost construit de „Garant Service”, firma omului de afaceri Vasile Coruţiu, un abonat la contracte cu statul.

Autorităţile au acceptat să taie panglica blocului, cu toate că, în zonă, nu exista reţea de canalizare, apa menajeră de la cele 40 de apartamente fiind adunată într-o fosă septică, acesta umplându-se zilnic. Chiriaşii au fost obligaţi să plătească vidanje care să vină să cureţe fosa până când Primăria Bistriţa a binevoit, după numeroase scandaluri, să racordeze blocul la reţeaua de canalizare.

Ca să reducă până la minim costurile, Vasile Coruţiu a lipit o mochetă ieftină pe beton, a montat uşi şi geamuri care nu se închideau, toate lucrările fiind făcute cu muncitori din Bucureşti pe care, de regulă, nu îi plătea. Din când în când, muncitorii îi sechestrau maşina ca să le dea banii, după care plecau şi îl lăsau baltă. Deşi au ştiut toate aceste lucruri, autorităţile nu l-au deranjat. Este de notorietate că PD organiza chefuri la fostul Restaurant Bulevard, deţinut de Coruţiu.

O altă problemă a fost cea legată de calitatea lucrărilor şi a dotărilor. „Garant Service” a montat o centrală de bloc veche care nu putea asigura temperatura necesară pentru apa caldă. Sesizaţi de locatari, inspectorii Oficiului pentru Protecția Consumatorului Bistrița-Năsăud au aplicat, în 2006, o amendă de 12.000 de lei firmei bistrițene „Garant Service”, pentru modul defectuos în care a asigurat furnizarea apei calde într-un bloc ANL.

Acesta nu a fost singurul scandal în care a fost implicată firma lui Vasile Coruţiu care a mai construit şi alte blocuri ANL. „Garant Service” nu a plătit instalația termică montată într-un alt bloc ANL şi aproape 60 de familii au fost nevoite să stea în frig sau chiar să își amâne mutarea până la rezolvarea situației dintre „Garant Service” și furnizor.

Despre isprăvile lui Vasile Coruţiu, acum patron al brandului „Marea de la munte” de la Colibiţa, am scris mai multe AICI. 

Etichete

8 comentarii

  • No pai atunci statul daca e stat sa puna sa plateasca pentru smecheriile lui. Da oare insula aia de unde o are… vreo mostenire?

  • Doamne ferește de un cutremur! Blocurile comuniste făcute de Ceaușescu o să rămână în picioare dar am mari îndoieli cu privire la blocurile făcute de tot felul de „ANTREPRENORI” țepari.

  • Lucruri facute de mantuiala .Se practica la greu si pare ceva normal,pana cand te izbesti personal de ele.Ar trebui sa existe in scoli o materie in care sa se predea PRINCIPIUL LUCRULUI BINE FACUT.Sa se inceapa de la baza ,de la educatie.Cat despre responsabilitatea politicienilor si a unor oameni de afaceri ce sa mai vorbim!

    • Privatul prin definiție e un ȚEPAR ! Pe tot ce a pus mâna privatul în țara asta a distrus.

  • Dacă privim în urmă cu 20-25 de ani vedem că vârfurile ”patronilor” cu 10 clase din vremea aceea, după ce au prosperat personal, făcându-și viloaie și cabale pe numele rudelor, au falimentat afacerile rămânând datori mai ales la stat , iar în prezent o duc bine mersi, din umbră, sfidându-ne.
    Ia să văd , câți ghiciți dintr-ăștia ?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.