Actualitate

Primul proiect de reabilitare termică a blocurilor cu bani europeni – Bistriţa 1, finalizat

Primul proiect denumit ”Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe”, derulat de municipalitate cu fonduri europene, s-a încheiat. Trei blocuri cu 235 de apartamente au fost reabilitate termic cu 2,6 milioane lei. Obiectivul primarului Creţu este de 7.500 de apartamente reabilitate până în 2020.

Blocurile care au făcut obiectul reabilitării termice în proiectul Bistriţa 1 sunt blocul nr. 1 de pe Calea Moldovei (valoarea contractului de execuţie 1.330.380 lei fără TVA, constructor SC TCI Contractor General SA Cluj-Napoca), blocul nr. 10 situat pe strada Andrei Mureşanu (522.990,70 lei, constructor SC Inst-Nistor SRL Bistriţa), blocul nr. 26 de pe strada Decebal (709.083,38 lei, constructor SC Avril), cu un număr total de 235 apartamente.

Valoarea finală a proiectului este 2.669.276,81 lei. Cota de cofinanţare a asociaţiilor de proprietari este de 10% din valoarea contractului.

”Este primul proiect finalizat în varianta finanţării cu fonduri europene. În continuarea acestui proiect sunt în derulare lucrări la Bistriţa 2 şi 3, cu un număr crescând de apartamente, şi mai departe proiecte în diferite stadii, de verificare sau în proiectare. Vrem să ajungem la sfârşitul anului 2020 la un număr de aproximativ 7.000-7.500 de apartamente, ceea ce înseamnă peste jumătate din apartamentele din oraş care se pretează a fi reabilitate. Izolarea pe care noi o facem asigură reducerea consumului energetic undeva la sub 80 kWh/mp/an. Contribuţia proprietarilor am eşalonat-o în funcţie de mărimea ei. La blocurile din proiectul Bistriţa 1 contribuţia cetăţeanului este între 1.100 şi 1.400 de lei, în general este undeva între 1.000 şi 2.000 de lei. Ca să nu existe o împovărare, am eşalonat-o pe 3-7 ani, astfel încât nimeni să nu plătească mai mult de 50 de lei pe lună. În general, se recuperează totalmente costul suportat de proproietar în maximum trei ani, prin economiile făcute la încălzire pe perioada iernii”, a spus primarul Ovidiu Creţu.

Primăria Bistriţa derulează în acest moment două proiecte ”Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe” – Bistriţa 2 (15 blocuri, 1.074 apartamente, 17,7 milioane lei) şi Bistriţa 3 (10 blocuri, 794 apartamente, 15,6 milioane lei). Pentru alte două au fost scoase la licitaţie lucrările: Bistriţa 4, în valoare totală de 868.329,53 lei (un bloc cu 37 apartamente), şi Bistriţa 5 (trei blocuri cu 157 de apartamente), în valoare de 2,8 milioane lei. În evaluare şi contractare sunt alte trei proiecte de reabilitare termică a blocurilor, cu o valoare totală de 4,4 milioane euro, care au ca termen de finalizare sfârşitul anului: Bistriţa 6 (opt blocuri, 6,2 milioane lei), Bistriţa 7 (opt blocuri, 6,5 milioane lei), Bistriţa 8 (nouă blocuri, 6,4 milioane lei).

Toate proiectele trebuie să se încheie în acest an, fiind finanţate cu fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Lucrările propriu-zise: izolarea termică a părţii opace a faţadelor, finisaje exterioare, înlocuire tâmplărie exterioară, închidere balcoane/logii cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv izolarea termică a parapeţilor, izolarea termică a planşeului peste subsol şi/sau ultimul nivel, reparaţii acoperiş tip şarpantă din elemente de lemn şi înlocuire învelitoare degradată la şarpantele autorizate, izolarea termică a soclului (pentru blocurile care nu au la parter spaţii comerciale), refacere trotuare în jurul blocului.

Realizarea lucrărilor de reabilitare termică are ca scop creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe proiectate şi construite în perioada 1950-1990, astfel încât consumul anual specific de energie calculat pentru încălzire să scadă sub 100 kWh/mp/an arie utilă, iar scăderea consumului specific de energie pentru încălzirea locuinţelor trebuie să fie de minim 40% din consumul evidenţiat în certificatul de performanta energetică corespunzător stării iniţiale a blocului.

5 comentarii

  • Mai multa atentie la culori sa nu se mai repete tigania de la blocurile de pe strada Crinilor unde culorile au fost alese de primarul cu idei putine si gusturi dubioase, spre indignarea locatarilor din acele blocuri, dar si a locuitorilor orasului.

  • Intr-adevar, primarul Cretu facea un titlu de glorie din faptul ca el a ales culoarea stridenta a blocurilor de pe Crinilor. Iata ce declara individul cu ceva timp in urma: „Dacă nu vă place culoarea violet sau mov, să ştiţi că este o problemă de gust. Eu am semnat acea autorizaţie. Culoarea respectivă am ales-o tot eu, ulterior”. Asadar dupa mintea lui Cretu culoarea violet a blocurilor de pe str. Crinilor, o problemă de gust. Din pacate este mai degraba o problema de „prost gust”. Iar „prostul gust” nu face casa buna cu „bunul simt”. Acesta lipsa de bun simt se manifesta din plin in relatia primarului Cretu cu cetatenii Bistritei.

  • Carcotasilor , cititi continutul articolului si pe urma comentati ! Ce ziceti, e bun acest proiect dus la indeplinire de primarul Cretu ? Locatarii au pus 10 % , cum vi se pare ! Bravo domnule Cretu, orasul creste cu dumneavoastra !

  • IMI PLACE FOARTE MULT UNGHIUL POZEI DIN ACEST ARTICOL…. daca se facea dinspre bulevar pe directia trecerii de pietoni SE VEDEA PROIECT FINALIZAT ….ADICA 20 MP NE FINISATI LA PARTER IN ZONA CHIOSCULUI DE ZIARE……si asta de ce??….. DISCRIMINARE EUROPEANA……DISCRIMINARE INTRE PERSOANELE DIN ROMANIA….FIZICA SI JURIDICA

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.