Examenul de bacalaureat începe în 6-8 iunie cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română.
Pentru susținerea acestei probe s-au înscris peste 210.000 elevi, repartizați în 1.398 centre de examen, informează MECTS, duminică.
Următoarea probă va fi cea de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – croată, maghiară, germană, sârbă, slovacă, turcă și ucraineană -, în perioada 8-10 iunie.
Subiectele pentru probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă, au fost elaborate de către Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE). Acestea cuprind texte literare și nonliterare, funcționale și nonfuncționale, precum și itemi corespunzători descriptorilor de competențe din programele pentru bacalaureat. Subiectele au un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.
Rezultatul obținut de fiecare candidat la proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competență corespunzător grilei aprobate la nivel național.
Nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă se stabilește de comun acord de către cei doi profesori examinatori, în conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat și cu grila cuprinsă în procedurile elaborate și transmise de CNEE. Suplimentul descriptiv al certificatului de competență conține descrierea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă ale candidatului și se va completa în conformitate cu nivelul acordat candidatului.
Proba D de evaluare a compețentelor digitale era programată să înceapă în 13 iunie, dar MECTS a decis schimbarea datei pentru 10 iunie, întrucât zilele de 12 și 13 iunie sunt libere cu ocazia Sărbătorii de Rusalii, potrivit Codului Muncii.
Perioada alocată desfășurării probei D se menține la cinci zile.
Următoarea probă este cea de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, care se va derula în intervalul 20-23 iunie.
Pentru susținerea probelor orale la bacalaureat, candidații vor intra în sala de examen în ordinea afișată, respectându-se criteriul alfabetic și ora prevăzută pentru fiecare grupă.
Este strict interzis accesul candidaților cu orice tip de lucrări: manuale, dicționare, notițe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare, în caz contrar candidatul va fi eliminat din examen de către președintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele în cauză au fost folosite sau nu.
Ca pocedură, candidatul va extrage un bilet și va primi hârtie ștampilată pentru ciornă. Pentru elaborarea răspunsurilor, fiecărui candidat i se acordă câte 15 minute pentru pregătirea răspunsurilor, iar pentru susținerea acestora în fața comisiei, câte 10 – 15 minute.
Un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat, precizează Ministerul Educației.
Probele scrise de la bacalaureat încep în 27 iuniecu Limba și literatura română, în 28 iunie este progamată testarea la Limba și literatura maternă, în 29 iunie va fi susținută proba obligatorie a profilului și în 1 iulie proba la alegere a profilului și specializării.
În 3 iulie vor fi afișate rezultatele, în 4 iulie vor putea fi depuse eventualele contestații, care vor fi rezolvate în 5 – 7 iulie, urmând ca în 8 iulie să fie afișate rezultatele finale.
Ministrul Educației, Daniel Funeriu, afirma, în 6 mai, că la examenele de bacalaureat din acest an nu se va mai copia și avertiza că „dacă alții nu vor fi vigilenți”, ce s-a întâmplat în vămi se va întâmpla și în educație.
Măsurile de securitate pentru eliminarea fraudei la examenul de bacalaureat au fost anunțate de ministrul Funeriu în 24 mai.
Demnitarul spunea că aceste măsuri au fost sporite și că cei care copiază vor fi și mai drastic sancționați, urmând să fie eliminați și să primească interdicție de a participa la două sesiuni ulterioare.
Astfel, un candidat eliminat la examenul din vara lui 2011 pentru că a fost prins copiind nu va mai putea participa la sesiunea din toamna lui 2011 și nici la cea din vara lui 2012. Ei vor avea dreptul să se înscrie abia la sesiunea de bacalaureat din toamna lui 2012.
Candidații care au fost eliminați la bacalaureatul din sesiunile precedente întrucât au fost prinși copiind pot participa la examenul din 2011, a precizat, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Oana Badea.
Totodată, Ministerul Educației va institui, la fel ca anul trecut, o linie verde pentru semnalarea tuturor tentativelor și cazurilor de potențială fraudare.
Sursa: mediafax.ro
Adaugă comentariu