”Problema este reală. În această perioadă, plafonul este foarte jos şi mirosul este mai consistent. S-au adus din Anglia, din bugetul propriu al Aquabis, 250.000-300.000 de euro, motoare pentru a reduce mirosurile, pentru că în acest moment nu le putem elimina definitiv. Acum două luni s-au ars toate motoarele care mişcau nămolul pentru uscare. Din păcate, în prima etapă a Master Planului nu a fost prevăzută rezolvarea acestei situaţii. În etapa a doua a Master Planului sunt prevăzute investiţii de acoperire a bazinelor, dar şi sisteme de odorizare. E o problemă deranjantă, regretăm că n-a fost prinsă în prima etapă, deoarece populaţia este afectată în mod concret. Facem toate demersurile pentru rezolvarea problemei, pentru reducerea mirosurilor neplăcute”, a spus preşedintele CJ Radu Moldovan.
La începutul lunii, SC Aquabis SA anunţa că că valoarea investiţiilor desfăşurate în prezent este de 9,7 milioane lei, iar pe mai departe se doreşte utilizarea fonduri europene, circa 3,5 milioane euro, în vederea eliminării definitive a problemei mirosurilor de la staţia de epurare: ”Astfel, în această fază investiţională, care se va încheia în anul 2015, lucrările prevăzute a se realiza în cadrul SE cuprind investiţii pentru epurarea avansată a apelor uzate, cuprinzând etapele de nitrificare, denitrificare, defosforizare. În ultima perioadă, pentru a rezolva problema mirosurilor neplăcute, a fost transferat temporar de la SE Beclean un echipament de deshidratare a nămolului, care se adaugă echipamentului existent în SE Bistriţa dar care, datorită vechimii sale, nu mai face faţă în mod eficient situaţiei. Momentan, această soluţie a funcţionat şi se speră ca, odată cu finalizarea investiţiilor din SE Bistriţa şi dotarea cu toate echipamentele prevăzute în proiect, să nu se mai repete situaţiile în care mirosurile generate de staţia de epurare să afecteze populaţia oraşului. Pentru a face un pas mai departe, pentru faza următoare de investiţii care sunt propuse a se realiza din fonduri comunitare în perioada 2015-2020, în vederea eliminării definitive a problemei mirosurilor de la staţia de epurare, au fost prevăzute investiţii în acoperirea SE Bistriţa, a căror valoare estimată este de 3.565.000 euro. Au fost prevăzute şi alte investiţii astfel încât funcţionarea staţiei să fie eficientă şi să nu mai constituie o problemă pentru locuitorii care îşi au domiciliul în apropiere”.
Bine ca rezolvam WONDERLANDUL si HEIDENFELDUL !!!
Vezi ca alea doua tin de primarul Cretu, iar Statia de epurare tine de presedintele CJ, Radu Moldovan…
Primul care vrea rezolvarea mirosului e primarul Cretu, el acolo sta, iti dai seama ce miresme ii intra pe fereastra cand aeriseste… Dar nu are competente…
solutia statie de epurare este simpla…..trebuie sa aplecati capul din popor… pestele de la cap se’mpute….si acolo trebuie intervenit…….BANII ALOCATI POLITISTILOR LOCALI PENTRU HRANA ….de acolo apare mirosul … politistii aia kk degeaba!!!!!