Executivul Primăriei Bistrița s-a întâlnit cu conducerile Aquabis, ADI Apă-Canal și Consiliului Județean pentru a discuta despre înlocuirea rețelelor de apă și canalizare de pe traseele celor două mari proiecte europene de infrastructură din oraș: Linia Verde și Axa de Transport.
Primarul Ioan Turc a transmis într-un comunicat:
”La inițiativa municipalității, astăzi, 5 iulie 2023, am avut o întâlnire cu factorii responsabili de implementarea Master Planului apă-canal la nivelul municipiului Bistrița: societatea Aquabis SA, ADI apă-canal și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.
În cadrul întâlnirii a fost readusă în discuție importanța și impactul major pe care îl are implementarea celor două ample proiecte ale Primăriei municipiului Bistrița: ”Linia verde de transport public Unirea – Viișoara” și ”Reconfigurarea axei de transport public pe traseul: str. Gării – b-dul Decebal – str. Andrei Mureșanu – str. Năsăudului”.
În acest context, am solicitat ca Aquabis, ADI apă-canal și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud să intervină neîntârziat pentru înlocuirea rețelelor de apă și canalizare de pe traseele celor două proiecte, pe segmentele unde nu s-a intervenit în acest sens. Intervenția este încă posibilă pe zona de trotuare, aflate încă în lucru, și pe zona de spații verzi. Pe strada Gării, acolo unde lucrările sunt în desfășurare, intervenția pentru schimbarea rețelelor ar fi ușor realizabilă.
Am reiterat faptul că termenul de finalizare a celor două proiecte este 31 decembrie 2023 și am precizat că este inacceptabilă orice intervenție de natură să afecteze lucrări deja realizate, cauzate de eventuale avarii sau prilejuite de o eventuală implementare a Master Planului.
Președintele Consiliului Județean, domnul Emil Radu Moldovan, și directorul Aquabis, domnul Ion Șandru, au motivat neînceperea lucrărilor pe Master Planul apă-canal invocând faptul că niciuna din cele patru proceduri derulate de încredințare a lucrărilor, pe parcursul ultimului an, nu a avut un câștigător, totodată arătând că cele două entități nu pot finanța intervențiile necesare din fonduri proprii.
Cu toate acestea, am primit asigurări ferme că viitoarele intervenții asupra conductelor de apă și canal de pe traseele luate în discuție se vor face prin metode care nu vor afecta lucrările, cu soluții de tip relining, subtraversări sau săpături pe spațiile verzi”.
Primarul îl pune pe Radu Moldovan sa dea asigurări ferme asta chiar e mișto. Acuma sunt 2 variante, ori Radu se ține de cuvântul dat și deci Turc e jupan, ori nu se tine și pica de mincinos în fata tuturor bistrițenilor care sunt sătui de abureli și motive de tot felul. Hai Răducu, hai cu egalarea, că altfel pierzi la scor de ne prezentare
E vorba de orgolii, sunt din partide diferite, altfel daca aveau aceeasi culoare era deja implementat Master Planul! Acum e care pe care! ( sau cacare)
Nu-i prima dată când nu există o corelare a luctărilor de infrastructură rutieră cu înlocuirea retelelor de utilităti din subteran, in special a celor de apă si canalizare. Cu atât mai mult cu cât orasul Bistrita se confruntă cu mari probleme legate de inundarea străzilor dupa fiecare ploaie mai puternică. (vezi: https://timponline.ro/furtuna/).
De aceea, odată cu lucrările de pe traseele celor două mari proiecte europene de infrastructură din oraș: Linia Verde Unirea – Viișoara și Axa de Transport str. Gării – b-dul Decebal – str. Andrei Mureșanu – str. Năsăudului să se execute mai întâi înlocuirea retelelor vechi, dar si montarea de rigole carosabile de scurgere a apei din precipitatii pe marginea străzilor. Prin aceste rigole apa de ploaie se poate scurge instantaneu fără să băltească pe marginea drumului sau, si mai grav să intre in subsolurile caselor. In conditiile schimbărilor climatice actuale, cu frecvente ploi torentiale abundente, astfel de sisteme ar trebui extinse in tot orasul.
De altfel, cu câtiva ani în urmă inginerul Ion Șandru, directorul Aquabis a avertizat că până nu se vor face șanțuri de gardă pentru apa de ploaie, Bistrița va fi tot timpul inundată după câte o ploaie mai puternică.
Vezi: https://www.timponline.ro/directorul-aquabis-sandru-pana-face-santuri-garda-ploaie-bistrita/
Primarul nu vede șanțurile lăsate de minunații Dorei chiar în Piață Centrală, la 10 m de infamă instituție care ne toacă orașul, stradă cu stradă.
Lăsați naibii ședințele și ieșiți în comuna Bistrița să vedeți în ce hal trăim.
A fost cineva amendat pentru schilodirea a zeci de persoane în vârstă datorită tranșeelor care au înlocuit trotuarele mai peste tot ?