„În sufletul nostru, ne bucurăm pentru ce li se întâmplă altora, dar niciodată nu ne punem întrebarea dacă este şi corect modul în care li s-a întâmplat, dacă oamenii aceia sunt vinovaţi. DNA a acţionat ca o instituţie foarte interesată de imaginea publică. Toată construcţia asta de vinovăţii a creat o foarte mare problemă”, a declarat la Bistriţa europarlamentarul Norica Nicolai, fost procuror.
Întrebată cum comentează declaraţia de independenţă a celor peste 650 de procurori, Norica Nicolai a răspuns: „E o declaraţie politică pentru că tot ce s-a întâmplat în aceşti ani de fapt a fost politic”.
„DNA în special a acţionat ca o instituţie foarte interesată de imaginea publică şi mai puţin interesată de ceea ce se întâmpla în comunitatea profesională pentru că altfel nu îmi explic de ce presa se afla tot timpul în faţa parchetului atunci când erau cazuri care puteau constitui o ştire. Despre asta vorbim. Nu era invitată presa dacă cineva care avea un dosar sau era interogat fie şi ca martor nu prezenta interes pentru public. Toată această poveste de imagine care a construit, de fapt, vinovăţii în conştiinţa publică – şi noi suntem pretabili pentru că în sufletul nostru ne bucurăm pentru ce li se întâmplă altora, dar niciodată nu ne punem întrebarea dacă este şi corect modul în care li s-a întâmplat, dacă oamenii aceia sunt vinovaţi – deci toată construcţia asta de vinovăţii a creat o foarte mare problemă pe care nu ştiu, sociologii, oamenii politici, merită să o analizeze la un moment dat ca să o evite. Nu se poate să ajungem să conducem o ţară cu instituţiile de forţă”, a spus Norica Nicolai.
Europarlamentarul ALDE a afirmat că este nevoie şi de o lege prin care să fie instituită responsabilitatea magistraţilor.
„Dacă nu va exista responsabilitatea magistraţilor, precaritatea profesională se va accentua. Când greşeşti cu rea voinţă, nu mai ai ce căuta în comunitatea ta profesională şi nu mai ai de ce lucra în această comunitate profersională. Se poate întâmpla să uiţi o încadrare juridică sau să nu o faci cum trebuie, dar să falsifici probe, să administrezi probe cu rea credinţă ca să îţi iasă o vinovăţie, nu ai nicio motivaţie să mai rămâni în această comunitate profesională. Totuşi, suntem într-o democraţie, nu într-un regim de tip stalinist. Am văzut clar cum se falsifică probele. Am ajuns la faza pe care nu mi-o imaginam niciodată: daţi-mi omul şi vă construiesc cazul. Nu se poate aşa ceva!”, a mai spus ea.
Peste 650 de procurori din ţară au semnat o declaraţie de independenţă, printre aceştia numărându-se Marian Cepoi, procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud, şi Adriana Natalia Munteanu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa.
” Am vazut cum se falsifica probele”
A indeplinit dna Nicolai prima obligatie e cetatean- denunt la autoritatile legale???
„Dati-mi omul si va construiesc cazul”
Cine spune ala e. Asta a facut generatia dansei. Daca imi aduc aminte chiar DNA a adresat problema cazurilor in care software-ul de alocare aleatorie a judecatorilor de caz a fost abuzat pana iesea cine trebuie la dosar.
Atentie dna Nicolai, minciuna are picioare scurte.
Chiar daca e comandata politic.
PSD si ALDE plus fostul USL , SISTEMATIC au atacat Justitia. Si cei din PDL. Isi mai aduce aminte cineva de Blaga si contractele ginerelui sau in domeniul securitatii private? Sau de schimbarea subtila de pozitionare a politicianului Basescu dupa ce membrii din familia imediata au fost cercetati penal? Asta e Justitia a fost buna pentru politicieni doar cand adresa „tabara adversa”.
Oameni fara coloana si cu memorie selectiva ca si dna Nicolai vor sa faca din negru alb.
Sunt mici erori in sistem, sunt solutii eronate…dar nici un sistem nu e perfect. Iar cel actual e mult mai performant decat cel dinainte, exista posibilitatea de a repara aceste erori.pana la CE.
Vedeti arestarea lui Ilie Nastase, si viziunea lui din turnul sau de fildes de sfidare a legii. Asa ceva nu era posibil.
Cat despre dna Nicolai, sa ne aducem aminte de anul 1988 şi de trimiterea GREŞITĂ în judecată a unei alte persoane NEVINOVATE cu acelaşi nume.Cazul e public.
Ideea e cum o persoană care a avut erori judiciare judecă cu lejeritate pe altele care au dovedit profesionalism şi abordare etică ireproşabilă???
Si e vorba de Ionita Valerica , Norica Nicolai a dispus fin pozitia de procuror de caz arestarea si condamnarea ilegala si abuziva a acestuia in 1988. Pana si comunistii s-au luat de cap la o asemenea eroare.
E concluzia Inspectiei Judiciare.
Cine vorbeste despre Justitie????
DOAMNA ASTA, MAI DEGRABĂ ADUCE – PRIN IDEILE EI, DESIGUR – A COMISAR SOVIETIC, DECÂT EUROPEAN.
CAND SCPĂPAM DE ELEFANȚI, CĂ NE SPARG TOATE BIBELOURILE ?