Actualitate

Producătorii locali s-au europenizat. Cum s-a schimbat la faţă piaţa de la Biserica Evanghelică (FOTO)

Producătorii locali pe care îi găsim în fiecare sâmbătă cu marfă de vânzare la Biserica Evanghelică au intrat în rând cu lumea bună din pieţele tradiţionale occidentale. Produsele lor sunt ambalate, vândute în condiţii de igienă şi chiar cu etichetă bilingvă.

Aşa se face că, la „Cuptorul de altădată” al doamnei Saveta Ban din Liviu Rebreanu găsim „Homemade Jam Rolls”, adică minunatele cornuleţe cu gem de casă sau „Walnut Roll Bread”, la fel de gustosul cozonac cu nucă, în timp ce Grigore Creţa din Ruştior îşi vinde mai nou brânza din nişte coşuri ingenios create în aşa fel încât insectele să nu se poate apropia. În plus, aproape toţi sunt îmbrăcaţi în ii şi se ajută unii pe alţii ca nişte prieteni adevăraţi.

„Tot timpul te gândeşti cum să faci să arate marfa mai bine, să fie calitatea mai bună. Şi aşa e omul făcut, tot timpul vrea ceva nou, se satură la un moment dat de cele vechi. Sunt unii care sunt mai tradiţionalişti, dar şi alţii care ar vrea ceva nou. Aşa sunt şi eu. Am lucrat la creaţie la Textila şi mă plictiseam de un model şi îmi plăcea mereu ceva altfel. Am scris denumirea produselor şi în engleză fiindcă au venit străini şi nu ne înţeleagm cu ei. Ei întrebau, noi nu ştiam ce să le răspundem. Ne simţeam prost noi şi oamenii plecau flămânzi. Aşa că ne-am gândit să scriem şi în engleză ca să înţeleagă şi turiştii. Vedeţi că engleza e limbă universală acum”, ne-a spus Saveta Ban.

La rândul lui, Grigore Creţa, oierul din Ruştior, a schimbat modul de prezentare a brânzeturilor pe care le aduce la târg. Caşul, telemeaua, brânza frământată şi urda sunt protejate mai nou de vânt, praf şi insecte în nişte coşuri făcute de un artizan. Le-a văzut Dinu Pleşa din Dipşa, producător de uleiuri presate la rece, şi i le-a recomandat cu prietenie, aşa încât şi standul cu brânzeturi arată ca într-o piaţă europeană de produse tradiţionale.

„Noi suntem ca o familie aici. Dacă vreau brânză de la Grigore sau cozonac de la doamna Saveta, le dau nişte ulei. Într-o zi am pregătit chiar un cocteil din fructele familiei Rânziş. Coşurile pe care le are Grigore acum le-am văzut la un artizan şi i-am spus că ar fi potrivite pentru el, aşa că le-a luat. Ne ajutăm între noi. Eu am făcut un banner de prezentare pentru uleiurile noastre. E o fotografie de familie în care apare poarta casei noastre şi toate produsele din care obţinem ulei: miez de nucă, seminţe de dovleac şi seminţe de floarea soarelui”, a spus Dinu Pleşa, care e omul bun la toate.

Fiindcă a lucrat în străinătate, ştie engleza şi franceza şi îi ajută pe ceilalţi producători atunci când vin străinii la piaţa locală şi vor să cumpere ceva de la ei.

Producătorii locali pot fi găsiţi cu marfă în fiecare sâmbătă la standurile de la Biserica Evanghelică.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.