„Cel ce nu vrea să lucreze acela nici să nu mănânce!” II Tesaloniceni 3, 10
Economia socială este tot mai necesară în România capitalismului feroce, a birocraţiei excesive, a sistemului fiscal tot mai inaccesibil şi schimbător, a regresului demografic şi a migraţiei tinerilor. În aceste condiţii orice iniţiativă a autorităţilor este binevenită. Nu este suficient ca statul să acorde ajutoare sociale, ci este necesar ca statul să se implice în crearea locurilor de muncă. Nu toată lumea are capacitatea de a fi patron, de a avea propria afacere. Nu toată lumea poate lucra în sistemul administrativ, educaţional sau sanitar al statului. Există o categorie socială care pe zi ce trece devine tot mai dependentă de ajutorul celorlalţi: săracii oraşelor.
De la această constatare nu scapă nici Bistriţa. Cum clasa de mijloc se tot subţiază, avem mulţi cetăţeni care trăiesc de pe o zi pe alta, iar deschiderea cantinei sociale şi ajutoarele europene sunt marea aşteptare a vieţii lor.
A. Mulţi bistriţeni au nevoie de ajutor în gospodărie, fie la măturat, degajat zăpada, mutat de mobilă, grădinărit, cosit, crăpatul lemnelor, îngrijirea animalelor, etc. Toate aceste îndeletniciri sunt sporadice, ocazionale şi durează de la câteva minute la zile întregi. Însă în oraşul nostru este foarte greu să găseşti ajutor pentru câteva ceasuri. Iar dacă te încumeţi să iei la lucru pe cineva dintre nevoiaşii bistriţeni pentru aceste mici îndeletniciri încep problemele:
1. mai întâi nu găseşti pe nimeni, trebuie să pierzi ore bune navigând prin oraş în căutarea oamenilor fără ocupaţie;
2. apoi dacă ai găsit pe cineva îţi este frică, căci nu ştii pe cine bagi în casă;
3. ca să nu mai vorbim de plata posibililor slujbaşi, care este în piaţa neagră a muncii, căci nimeni nu merge să întocmească actele necesare zilierilor şi să plătească taxele aferente.
B. Situaţia săracilor Bistriţei este evidentă: nu sunt luaţi la muncă, trăiesc doar din ajutoare sociale şi alocaţii, nu au acoperire medicală, unii se alimentează chiar de la coşurile de gunoi, etc. Pentru că nu muncesc, mulţi dintre ei sunt căzuţi în patima alcoolului, tutunului sau în depresie.
Definire: Clubul Zilierilor din Bistriţa este soluţia necesară pentru eradicarea sărăciei din comunitatea noastră şi un sprijin practic pentru evoluţia morală a comunităţii, căci este materializarea solidarităţii intercomunitare urmând valorile de bine comun, demnitate, eficienţă, ajutorare şi legalitate.
Beneficiari: 1. Comunitatea locală în ansamblul ei, 2. Persoanele cu venituri extrem de limitate.3. Mai există o pătură socială – disponibilizaţii din înteprinderile comuniste, care acum au între 50 şi 65 de ani. Aceste persoane nu au un loc de muncă fix, nu sunt încă nici la vârsta pensionării şi, cu toate că au specializări în diferite meserii, economia nu-i doreşte. Prin aceştia Clubul Zilierilor din Bistriţa ar primi nota de profesionalism pentru unele meserii din gospodăriile bistriţenilor.
Descrierea organizării şi a activităţii
Clubul Zilierilor din Bistriţa este o entitate publică – privată axată pe economia socială ce desfăşoară activităţi de consolidare a comunităţii locale prin muncă plătită şi legală. Astfel, Clubul Zilierilor din Bistriţa este o asociere între zilierii din Bistriţa şi Primăria Bistriţa, fiind organizat sub aspect juridic ca asociaţie.
Primăria Bistriţa va pune la dispoziţia Clubului Zilierilor din Bistriţa un sediu central, unde va fi o sală mare în care în fiecare dimineaţă bistriţenii găsesc zilieri asociaţi clubului pentru diferite munci din gospodărie.
Prin subvenţiile acordate de către Primăria Bistriţa sau prin proiect european se vor angaja câteva persoane care vor oferi serviciile de consultanţă economică şi juridică pentru munca legală a zilierilor (contabilitatea, plata CAS, a fondului de pensii, etc.).
Cetăţeanul care doreşte să contracteze un zilier se duce sau telefonează la sediul Clubului Zilierilor alegând muncitorul pe care îl doreşte pentru serviciul care-l interesează. La finalizarea muncii zilierului, cetăţeanul se întoarce la Clubul Zilierilor din Bistriţa unde achită plata pentru orele de muncă efectuate. În această plată fiind incluse taxele către stat, dar şi plata efectivă a muncitorului.
Clubul Zilierilor din Bistriţa va plăti la finalul zilei asociatul respectiv în funcţie de orele şi munca efectuată, reţinând şi făcând în numele lui toate plăţile legale către stat şi instituţiile acestuia.
După o analiză amănunţită a pieţei muncii locale vor fi publicate de către Clubul Zilierilor din Bistriţa tarifele pentru ora de muncă în diferite îndeletniciri gospodăreşti, astfel cetăţeanul ştie de la început cât trebuie să plătească. Transparenţa şi onestitatea serviciilor oferite de către Clubul Zilierilor din Bistriţa este esenţială în credibilitatea şi întărirea relaţiilor comunitare.
Asociaţii – zilieri, constituiţi astfel în persoană juridică beneficiază de o plată în funcţie de numărul de ore lucrat şi în plus, prin plata CAS-ului şi a fondului de pensii, de asigurare medicală şi de pensie la bătrâneţe.
În concluzie, Clubul Zilierilor din Bistriţa rezolvă probleme iminente ale comunităţii noastre locale: sărăcia, lenea, munca la negru, ineficienţa, alcoolismul, etc. şi contribuie practic, efectiv la bunăstarea noastră a tuturora.
În prezent Primăria Bistriţa are mai multe iniţiative pentru desfăşurarea de afaceri sociale. Aştept cu nerăbdare să nu mai văd oameni care strâng alimente din coşurile de gunoi sau cerşetori care stau în faţa cantinelor sociale sau oameni în toată firea rupţi de beţi în birturi…
Prof. Florin I. Bojor
D. Bujor……vreti sa faceti ceva (asa de dragul facutului) , sau vreti sa intrati in politica (ceea ce e mai grav) ? Intreb si eu asa ….
mergi ma de-ti ……nu uita de katana…. apropo! ai auzit de baru’ 3 tate’? acolo gasesti …seriosi…etc sapa de rup pamantu’ doar ca isi fac norma dupa orele de program….pe’ntuneric!
Ideea prof.F.B.este de o mare actualitate.Ea se aplica in Vestul Europei.Ar avea de castigat si oamenii in cautare de lucru,cat si cei ce nu au certidudinea persoanei ce le intra in ograda.Consiliul Local ar trebui sa puna cu prioritate acest punct pe ordinea viitoarei sedinte..Multumim ,Profesore!