Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, a explicat pentru Timp Online că este un lucru bun faptul că, prin noul contract cadru, spăitalele publice pot percepe coplată pentru condiţii hoteliere peste standard, mai ales că, anul acesta, finanţarea pentru spitale prin CJAS e mai mică faţă de anii trecuţi.
„Normele contractului cadru pe 2014 definesc condiţiile standard pe care trebuie să le îndeplinească un spital. E vorba de dimensionarea cubajului pentru patul de spital şi încăperi cu maximum trei paturi. La acestea, se adaugă grup sanitar propriu. Peste aceste standarde, şi mă refer la saloane cu un pat sau două, cu televizor, frigider, computer, tot în normele contractului cadru se prevede ca pacientul să plătească o taxă suplimentară, o coplată pentru că aceste spaţii sunt limitate. Poate că nu ar trebui să fie aşa, dar trebuie să fim şi realişti. E o mare performanţă să ajungem şi la saloane de trei paturi pentru că noi moştenim o bază medico-sanitară pe care mereu trebuie să o modernizăm şi rareori o reconstruim de la început. Poate ar fi cel mai bun lucru ca spitalele să fie reconstruite în totalitate, dar vedeţi le adaptăm în permanenţă, iar aceste adaptări nu sunt foarte facile”, a spus prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta.
Întrucât Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa nu a semnat deocamdată cu CJAS contractul pe 2014 şi nu a negociat tarifele, nu se ştie cât va trebui să plătească un pacient care doreşte să stea în saloane dotate peste nivelul standard.
„Suntem pregătiţi să punem la dispoziţia pacienţilor astfel de spaţii. Ele au existat şi până acum, dar, din păcate, legea a fost restrictivă şi trebuie recunoscut că legea medicală favorizează sistemele private în deterimentul celor publice. Noi avem încăperi cu unul sau două paturi, cu tv, cu grup sanitar propriu. Mi-e greu să spun cât va trebui să plătească în plus un pacient. E însă un pas îmbucurător că se dă posibilitatea şi instituţiilor publice ca să adauge o coplată serioasă vizavi de actul medical. Până acum, această facilitate era legiferată doar pentru spitalele private”, a explicat prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta.
Noile secţii ale spitalului, date în folosinţă anul acesta, cum ar fi blocul materno-infantil, sunt prevăzute cu un confort ridicat, cu unu, două, maximum trei paturi. La fel sunt şi secţiile de neurologie, cardiologie, iar secţia de pediatrie este încă de ani buni doar cu două paturi în sistem rooming-in.
Potrivit sursei citate, fondurile alocate spitalelor au scăzut anul acesta în ciuda faptului că spitalul public reprezintă principala instituţie de acordare a asistenţei medicale de urgenţă.
„Se găsesc forme ca să se diagnosticheze pacientul pe cât posibil în ambulatoriu sau un număr limitat de zile de spitalizare şi atunci sunt formulele de internări mai scurte sau prelungite. Noi trebuie să facem o analiză vizavi de fondurile care susţin actul medical pentru că o internare de zi aduce o sumă de bani mai mică decât una continuă. Lucrurile sunt superficial privite. Noi, în urma actului medical, trebuie să asigurăm funcţionalitatea instituţiei, din punctul de vedere al infrastructurii, al consumabilelor, al salariului personalului pe care nu îl poţi da afară în funcţie de fluctuenţa banilor de la CJAS. Legile, de multe ori se bat cap în cap. Nu privesc cu optimism noul contract pentru că banii din acest an sunt mai puţini ca anul trecut şi mai puţini ca-n anii anteriori încălcându-se o normă esenţială a contractului cadru: contractarea trebuie să se facă pe media internărilor din ultimii cinci ani, pe adresabilitate. Aceste mecanisme financiare nu scad afluxul de pacienţi spre spital. Nimeni nu se întreabă câţi bani ai. Ba, din contră, dacă nu rezolvi aceste cazuri, prima sare presa. E o aberaţie să credem că vin bolnavii de la Şanţ, Rodna sau un vârf de munte, iar la prânz îi trimitem acasă cu indicaţia să revină a doua zi sau să-şi continue un tratament bine condus la domiciliu. Este o aberaţie să credem că, într-un apartament de bloc cu două camere poate convieţui un pacient cu o boală malignă terminală, care are nevoie de îngrijiri la domiciliu, iar în cealaltă cameră un copil îşi face temele. Trebuie să se ţină foarte mult seama de factorul social pentru că partea medicală este mereu învinovăţită fără să se ia în calcul poate adevărata problemă: situaţia socio-economică a populaţiei”, a spus prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta.
Reamintim că spitalele sunt obligate, prin noul contract cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate, să asigure condiţii hoteliere standard în saloane cu cel puţin trei paturi şi grupuri sanitare proprii. Pacienţii care doresc, în plus, televizoare, frigidere şi alte dotări vor fi obligaţi să scoată bani din buzunare, până la trei sute de lei zilnic atât la stat, cât şi la privat, aşa cum Timp Online a scris AICI.
nooo conditii de hotel in spital = boala certa noooooo
si moartea sigura nooooooo
Noooooo esti un prost depasit……..si ce daca ,asa-i?
Condiţiile hoteliere standard în saloanele spitalului public sunt NUMAI pentru cei BOGATI! La asemena saloane ar trebui sa aiba acces toti cetatenii de rand care platesc CAS. Pentru trei zile de spitalizare, in saloane nehoteliere, un simplu muritor caruia i s-a facut o operatie la ochi a platit, dupa noile legi de sanatate, cu chitanta, cca 630 lei. Cum va plati un pensionar cu pensie de 300 de lei pentru a se trata complet?
ma tu esti prost,sa vina sa vedem chitanta.
ce poate spune dir. Buta despre saloanele de la neurologie si cardiologie ? acolo stau bolnavii paralizati si cu stop cardiac gramada unul peste celalalt pentruca se face tot pentru ginecologie. Nu a fost deajuns un nivel pentru ginecologie , a trebuit sa se dea un compartiment si de la acest nivel, incat cei cu afectiuni grave ca paralizii sau stop cardiac sa stea gramada unul peste celalalt. Oare de ce nu l-a dus pe Ponta la nivelul trei sa vada conditiile de acolo. Cred ca ar fi o poza mai reusita facuta la nivelul trei decat in camera mov
PREMIERUL, MINISTRUL SANATATII A FOST PESTE TOT SI AU RAMAS IMPRESIONATI PENTRU CA VENEAU DIN VIZITA SI A ALTOR SPITALE, AU FOST SI IN MANSARDA SPITALULUI PT A VEDEA PROIECTUL DE SUPRAETAJARE SI HELIOPORTUL SPITA;ULUI. LA MANSARDA VA FI UN BLOC OPERATOR CENTRALIZAT LA STANDARDE EUROPENE SI HELIPORT CU POSIBILITATEA DE A FI TRANSFERATI PACIENTII GRAV DIRECT DIN SALA DE OPERATII. NOOOOO ACUM ESTI MAI OFTICAT ASA-I?
CINE SE PRICEPE A APRECIAT ,RESTUL NU MAI CONTEAZA CE ZIC FRUSTRATII 1 O DUMINECA PLACUTA!!!!!
in saloanele cu 3 paturi se dau si medicamente sau injectii sau ………..fiecare este cu Doamne ajuta.???
SE POT DA CALMANTE LA CEI LA CEI LA CARE PROSTIA DOARE RAU DE TOT. VOM VEDEA POATE CHIAR SI STUPEFIANTE UNDE SE IMPUNE !!!!
Asigurati medici competenti!
Nu vrei sa faci tu medicina si sa te angajam ……..monumentule !!!!!