Cultură

Prof. Mircea Miclea: A alege o profesie înseamnă a alege un mod de viață

”A alege o carieră înseamnă a alege un stil de viață. Nu alegi doar o profesie, ci un mod de a trăi”, a spus prof. univ. dr. Mircea Miclea, fostul ministru al Educației, la o întâlnire cu profesori din județ, organizată de Asociația ”NOI – Școala în schimbare”.

Prof. univ. dr. Mircea Miclea, de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației și coordonator de doctorat la școala doctorală de Științe Cognitive Aplicate, a fost întrebat de ce le este atât de greu tinerilor să își aleagă o profesie având în vedere cîă sunt atât de multe oportunități în lumea în care trăim.

”Sunt o serie de cercetări în legătură cu luarea deciziei în general, nu numai legată de decizia de carieră și acestea spun: cu cât ai mai multe alternative de alegere, cu atât insatisfacția alegerii este mai mare.

Dacă mergi la supermarket și ai de ales între trei feluri de biscuți și alegi unul, ai două costuri de oportunitate (valoarea celei mai bune dintre șansele sacrificate, la care se renunță atunci când se face o alegere oarecare – n.a.) te poți gândi după ce l-ai ales: dacă l-aș fi ales pe celălalt, poate era mai bun sau pe celălalt, poate și acela era mai bun. Sunt puțin nemulțumit, însă dacă am 200 de pachete de biscuiți și eu trebuie să aleg unul, atunci ai 199 de costuri de oportunitate.

În ce privește cariera, s-a înmulțit spectrul de oportunități, de alegeri, și atunci insatisfacția alegerii unei ocupații este tot mai mare. Cu cât avem mai multe oportunități de a ne alege diverse variante de a fi, cu atât ne gândim dar dacă celelalte ar fi mai bune? Este primul element de dificultate în luarea deciziilor legate de carieră. A crescut foarte mult repertoriul de oportunități și se întâmplă cu decizia legată de carieră la fel cum se întâmplă legat de orice decizie. Relația între numărul de oportunități și alegere, este un U inversat. Îți trebuie niște alternative ca să decizi mai bine, mai multe alternative nu îți dă nici bine, nici rău, dar un plus și mai mare de alternative te fac să alegi prost și să fii nemulțumit de alegerea pe care ai făcut-o”, a spus Mircea Miclea.

Oamenii iau deciziile mai degrabă în funcție de fantasmele pe care ei le au despre profesia respectivă, nu în funcție de realitatea profesiei respective.

”Unul dintre instrumentele cu care lucrăm îți dă realitatea despre o ocupație. Îți spune că în ocupația de arhitect sarcinile principale sunt: 1,2,3,4. Contextul în care vei lucra este acesta. A alege o carieră înseamnă a alege un stil de viață. Nu alegi doar o profesie, ci un mod de a trăi. Dacă aleg profesia de medic trebuie să accept că uneori fac gărzi duminica, uneori sunt de gardă de Crăciun, voi discuta numai despre boli și o să văd mai degrabă oameni bolnavi decât sănătoși, că o să am multe interacțiuni cu oameni foarte dificili. Nu sunt doar domnul doctor care are o mașină decapotabilă și fluieră după gagici prin oraș. Vreau să-ți dau realitatea profesiei: sarcinile pe care le ai de făcut, contextul în care faci asta, tendința pe piața muncii, profesiile asociate, abilitățile de care tu ai nevoie pentru a exercita profesia respectivă, interesele de care ai nevoie, valorile care sunt satisfăcute de acea profesie. Aceasta este realitatea, însă adesea oamenii nu vor realitate, vor iluzii, cum spunea Pascal: Iluzia este cea mai dulce plăcere, iar atunci oamenii iau decizii pe bază de fantasme”, a spus Mircea Miclea.

Ca exemplu, el i-a dat pe tinerii care aleg să devină psihologi ”fiindcă au văzut un film foarte mișto în care psiholoaga stătea pe o canapea cu Richard Gere care s-a îndrăgostit de ea și au plecat împreună”.

”Adesea deciziile se iau pe fantasme, nu pe realități, iar sfatul meu este să le luăm pe realități. În Bihor vom face niște centre de orientare în carieră pe model austriac. Am trimis pe cineva acolo și vom face astfel de centre la inițiativa domnului Ilie Bolojan ca tinerii să ia decizii informați fiind, nu pe bază de fantansme”, a spus Mircea Miclea.

Prof. univ. dr. Mircea Miclea a venit joi, la Bistrița, unde a avut mai întâi o întâlnire cu profesori de la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” și apoi, la Extensia Bistrița a Universității ”Babeș-Bolyai” a răspuns întrebărilor care i-au fost adresate de cadre didactice din întreg județul.

Vom reveni și cu alte teme abordate la cele două întâlniri.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.