Doamna Adriana, după cum văd, nu sunteţi de ieri de azi în învăţământ.
Nu, sunt de 17 ani. Am absolvit Pedagogie arte plastice şi decorative la Cluj. Am lucrat 11 ani ca şi instructor de educaţie în învăţământul special. De şase ani, sunt la catedră. Nu am fost niciodată titulară. M-am mai prezentat încă de două ori la concursul de titularizare, dar nu am reuşit să iau şapte. Am luat 6,45, aproape 7, dar nu am luat şapte. Anul acesta m-am prezentat a treia oară la concurs şi am luat 10. Am ştiut foarte bine subiectul, am fost extraordinar de fericită şi atât.
Spuneţi-mi cum au stat lucrurile când v-aţi înscris la examenul de titularizare. Ştiaţi că există un post pe care să vă puteţi fixa?
M-am înscris ştiind că există postul pe care lucrez, dar şi că altcineva e titular care e în concediu de maternitate. Se poate întoarce din concediu oricând vrea. E dreptul ei. Eu m-am înscris în ideea că aş putea avea încă un an de zile loc de muncă fiindcă am nevoie de un loc de muncă. Nu am îndrăznit să merg în altă parte la un alt centru de examen. Nu am vrut să risc renunţând la acest loc de muncă.
Puteaţi merge să vă înscrieţi la mai multe centre de examen?
Nu. La început s-a spus aşa: fiecare centru îşi stabileşte subiectele, se corectează în fiecare centru şi zilele de examen sunt diferite. M-am gândit la varianta aceasta să merg în zece centre. Eram dispusă să dau zece examene, dar când am auzit că e o singură zi de examen şi subiectul e naţional, am fost obligată să merg la un singur centru.
Şi acum sunteţi în situaţia de a fi luat zece la examen şi nu aveţi post?
Există post, dar numai pentru un an de zile dacă nu se întoarce titulara mai repede.
Şi atunci de ce aţi mai dat examen de titularizare?
Aşa s-a dat întotdeauna. Şi la suplinire s-a procedat la fel. Subiectul a fost acelaşi. Cei care iau peste 7 se pot titulariza, cei care iau peste 5 pot suplini. Eu am doar notă care mi-ar permite să mă titularizez, dar nu sunt titulară. Există un post tiotularizabil (pe durată nedeterminată –n.r.) la Sîngeorz-Băi şi l-a luat cineva cu şapte şi ceva care a dat examen acolo. Mai există un post titularizabil la Maieru şi Anieş şi persoana care a dat concurs acolo a luat 1,4. Eu, cu 10, nu pot duce să iau acest post chiar dacă nici persoana respectivă nu îl poate ocupa fiindcă nu a luat nici măcar 5. Dacă ar fi luat cinci, îl ocupa. Şi eu rămâneam pe dinafară cu zece. E o situaţie absurdă până în pânzele albe.
Ce v-au spus cei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean?
Au fost foarte amabili cu mine, au avut o răbdare desăvârşită. Orice variantă mi-a trecut mie prin cap am putut să o discut cu doamnele. Am discutat, dar aceasta este legea, nu o putem încălca, oricât de absurdă ar fi. Eu hotărăsc ce voi face. Nu mi-au spus ce să fac.
Dacă rămâneţi suplinitoare, aveţi un salariu mai mic?
Nu. Între un suplinitor şi un titular singura diferenţă este legată de siguranţă. Pe de altă parte, mie mi se pare bătaie de joc ca, în fiecare vară, să stai să înveţi ca să treci titularizarea. Eu nu am învăţat doar vara. Am început în semestrul doi şi am luat toată materia. Toată vara, am învăţat, de dimineaţa până seara. E bătaie de joc. Te duci la serviciu, în septembrie, mai obosit decât ai plecat în vacanţă.
V-a deranjat noua formulă în care s-a dat acest examen?
Nu. Nu am nimic cu ea, dar dacă subiectele au fost naţionale, de ce nu pot să-mi folosesc nota acesta de zece, de ce sunt legată de un anumit centru? Adevărul este că am luat zece degeaba. Acum nu am altă soluţie decât să iau postul de la Şcoala Generală „Avram Iancu” unde am lucrat ca suplinitoare. E o şcoală foarte bună. Mi-a plăcut enorm acolo. Nu-mi rămâne decât să mă rog la Dumnezeu ca titulara să rămână în concediu încă un an ca să am loc de muncă, iar la anul să mă duc iar la concurs. Ideal ar fi să ni se recunoască acest concurs şi anul viitor fiindcă e absurd ce se întâmplă. Eu am de gând să scriu un memoriu pe care să îl transmit Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului pentru ca să se intervină în lege. E absurd ce se întâmplă. Nu pot fi lăsaţi şomeri oameni care au luat zece la titularizare, iar alţii care au luat şapte să devină titulari.
Interviu realizat de Cristiana Sabău
Adriana are felicitarile mele sincere! Este un dascal talentat, cu harul pe care Dumnezeu il da unui dascal adevarat, harnica si iubita de copii. Parerea mea este ca aceasta metoda pe centre a ingradit „mobilitatea” cadrelor didactice, stiu si alti colegi care au obtinut note de titularizare dar…..postul nu este titularizabil (in centru in care s-au inscris). Asocierea mai multor scoli intr-un singur centru a fost mai in folosul candidatilor. Le doresc BAFTA la sedinta publica din 30-31 aug. Adriana, nu dispera ! Munca ta o sa conteze sigur!
Felicitări, doamna director! Mi-a plăcut întotdeauna cum înţelegeţi să vă apăraţi colegii şi şcoala.
Va multumesc mult pentru sprijin si incurajare. Nu vreau sa renunt din mai multe motive. in primul rand sunt convinsa ca menirea mea este aceea de a lucra cu copiii, apoi cred ca nu am primit acest 10 in dar de la cineva. Am invatat si l-am primit pentru ca am stiut. Cred ca este corect sa incurajam oamenii care muncesc si care isi fac meseria asa cum trebuie. Sper doar sa avem si izbanda in ceea ce ne dorim sa facem. Ar fi frumos si corect.
Adriana este o fata extraordinara. Este bine pregatita profesional si iubeste foarte mult copiii. Succesul ei nu este intamplator. In spatele acestuia se ascunde foarte multa munca si tenacitate. Ii doresc din tot sufletul sa gaseasca un loc pe care sa se titularizeze. Nota 10 ar trebui sa fie luata in calcul si sa se tina cont de ea, pe viitor.
Felicitari Adriana!
posturile sunt pentru acei cu nota doi ,nu pentru cei cu note de admitere