Social

”Profesoara” de chimie. Olimpica Maria Șerban oferă meditații gratuite pe o platformă online

Elevii care au nevoie de meditații și au încredere în experiența altor colegi care au performat la diverse materii pot accesa TeachU, o platformă prin care mentorii, de regulă olimpici din România, oferă meditații online gratuite. Proiectul a fost inițiat acum doi ani și finalizat acum o lună, fiind, un ajutor binevenit pentru cei care se pregătesc pentru examene.

Printre cei care fac voluntariat pe această platformă se numără mai mulți bistrițeni: Sergiu Petrușca – student la Cambridge, Teodora Reu – studentă la Manchester, dar și două eleve, Alexandra Zahari de la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” și Maria Șerban, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu”, profilul Științe ale naturii bilingv.

Timp Online a discutat cu Maria Șerban, olimpică la chimie, despre munca ei de voluntar pe această platformă.

Maria, cum ai ajuns voluntar la TeachU?

M-am înscris, am fost selectată și am dat un interviu în care am predat o lecție scurtă, de 10-15 minute, ca să vadă administratorii site-ului cum mă descurc, dacă pot interacționa cu alți elevi. De exemplu, eu predau Chimie anorganică pentru clasa a IX-a, pentru clasele a X-a și XI-a chime organică, mai predau chimie anorganică pentru Bacalaureat și chimie pentru admitere la facultate. Aceasta din urmă pot să spun că a fost ideea mea fiindcă nu exista secțiunea pe platformă. Le-am scris eu un email celor care o administrează și au introdus și această secțiune pentru admitere. Am propus asta fiindcă am foarte mulți colegi care vor să dea admitere la Medicină și tot timpul mi-au cerut sfaturi la chimie. Îmi place ceea ce fac. Acum am câte un elev în fiecare zi. Platforma mi se pare un lucru foarte util fiindcă, în această perioadă, mulți elevi nu pot merge la ore particulare sau au nevoie de un ajutor suplimentar și unii profesori chiar nu mai vor să dea meditații din cauza pandemiei. Noi suntem aici, nu costă nimic.

Cum procedezi concret ca mentor?

Dacă elevul este nou, îl întreb cum a fost evoluția lui la chimie și la ce a avut probleme. Am elevi care au înțeles în clasă, dar nu le ies problemele. Am alții cărora le predau totul de la zero și este destul de greu în cazul lor, îmi cam pun răbdarea la încercare, dar m-am obișnuit și cu aceasta. Pe cei care au admitere îi întreb din ce învață, dacă au manualele necesare. Spre exemplu, eu predau după o culegere. Sunt unii care o au, alții care nu o au. O am eu în varianta PDF și ce nu au le trimit eu pe e-mail. Eu am lecțiile în PDF și fac Screen share și predau pe baza lor. Pot și eu să scriu, să fac poză cu telefonul și am o aplicație care îmi transformă scrisul ca și cum aș scana la imprimantă și se vede foarte bine în PDF. Apoi pun ce am scris pe laptop și explic pe baza lui. Facem orele pe Skype, avem o variantă codată. Ne vedem și ne auzim foarte bine la ora stabilită. E foarte bine organizată platforma. Fiecare elev poate să își selecteze cât vrea să facă meditații, de la 30 de minute la 3 ore. Acum s-au adunat mai mulți elevi, iar noi mentorii am fost întrebați câte ore putem face pe zi. Eu am spus că trei, dar cel mai mult am predat 2,5 ore, însă, de obicei, am cam o oră pe zi.

Ce trebuie să facă cei care vor să ia legătura cu tine sau cu alți mentori?

Să intre pe platforma https://teachu.ro/, să-și facă un cont cu nume, prenume, adresă de Skype și telefon și după aceea să își programeze o meditație. Poate să selecteze disciplina, de exemplu Chimie, merge la subcategorie, de exemplu Chimie admitere, selectează ziua în care apar mentorii liberi și apoi ora la care e liber și el, și mentorul. Nu este deloc greu sau complicat.

Ai timp să te pregătești și tu pentru lecții?

Chiar am văzut ce înseamnă să fii profesor. Trebuie să mă trezesc mai devreme dimineața ca să mă pot pregăti fiindcă am și cursuri online dimineața, la școală. Trebuie să citesc și eu ce urmează să îi predau elevului, să-mi pregătesc materialele, îmi ia ceva timp. Îmi place să fiu profesor, dar nu mă interesează ca job în viitor. Mi se pare foarte greu. Nu-mi place să repet același lucru de mai multe ori. Acum, la chimie pentru admitere am cinci elevi și în cazul a trei sau patru a trebuit să predau de la zero și să repet același lucru de trei ori și mi-a fost greu. Mi-am cam pus răbdarea la încercare, dar mi-am dat seama pe de altă parte că, cu cât explic mai mult, cu atât mă perfecționez mai mult în predare.

De unde sunt elevii cu care lucrezi?

Cei mai mulți din București, dar am și din Vrancea o fată, din Iași și din Brașov. Cu elevele cu care lucrez mă înțeleg destul de bine, cu una dintre ele chiar am început să vorbesc pe Whatsapp.

Maria, ce planuri de viitor ai?

Eu îmi propun să studiez în străinătate. Mi-aș dori foarte mult să ajung în Anglia și sper să ajung, să nu mă oprească Brexit-ul sau alte probleme. Îmi doresc să studiez chimie pură în străinătate fiindcă mi se pare că, în țară nu am posibilitatăți foarte multe în acest domeniu. Vreau să fac cercetare, dar nu știu exact unde voi ajunge. Îmi propun să fac studii de 4 ani și, după aceea, să mă orientez spre un doctorat. Cred că în Anglia e locul meu, așa simt. Eu mă văd lucrând cu substanțe. Nu mă văd lucrând cu oameni, de aceea nu am de gând să dau la Medicină. Deja mă pregătesc pentru admitere. O să încep în octombrie cu un test, am și un eseu de scris. O să mă focusez pe chimie, dar și pe engleză și matematică.

Mult succes și spor la predat.

TeachU a luat naștere în cadrul competiției ReForm, în 2017, parte a programului Creatori de Viitori, care le oferă tinerilor cu performanțe în diverse domenii din România și Republica Moldova șansa de a se pune în pielea unui antreprenor și de a veni cu o idee prin care să rezolve o problemă sau să satisfacă o nevoie remarcată de ei la nivel social.

7 comentarii

  • Sincere felicitări, un gest de mare omenie! Un gest făcut de o persoană valoroasă. Jos pălăria în fața unor astfel de persoane! Toate aprecierile, distinsă domnișoară!

  • Nu este doamnă. Este elevă. Dacă tot nu citiți ce scriem, nu ați putea să ne faceți marele serviciu să nu mai scrieți atâtea tâmpenii în comentarii? Vedeți câte un cuvânt care vă stârnește o emoție, începeți să debitați prostii și vă mirați apoi că râde lumea de voi. În acest caz, nu e de râs, e chiar de plâns, din păcate. Îi înțeleg pe toți acești tineri care abia așteaptă să termine școala să și să plece din patria prostiei.

  • Felicitări Maria! Te cunosc de când erai o fetita mica și drăguță. Ești un copil bun și harnic. Îmi amintesc cu drag de perioada in care elevi fiind, „cuceream „chimia împreună cu tatăl tău și alți colegi minunați. Cred că tu dai viața viselor noastre!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.