Actualitate

Profesorii care nu respectă legea sau deontologia profesională vor fi daţi afară mult mai uşor

Remus Pricopie a declarat la Bistriţa că Ministerul Educaţiei lucrează, împreună cu cel al Justiţiei, la crearea unui “cadru legislativ mult mai clar pentru a elimina din sistem un cadru didactic care nu respectă legea sau deontologia profesiei”: ”Noi avem obligaţia să facem curăţenie în sistem”.

“La întâlnirea cu directorii de şcoli din Bistriţa-Năsăud – care a durat circa trei ore, am vorbit şi despre respect şi despre protejarea cadrelor didactice atunci când se află în faţa unor abuzuri, aşa cum am vorbit şi despre faptul că noi avem obligaţia să facem curăţenie în sistem atunci când unul dintre colegii noştri nu are o abordare care seamănă cu ceea ce trebuie să facă un profesor”, a spus Pricopie pentru Timp Online.  

Ministrul a declarat că, după ce s-a întâmplat la Şcoala nr. 10 din Bucureşti, specialişti din Ministerul Educaţiei lucrează împreună cu Ministerul Justiţiei, dar şi cu sindicatele, la o serie de modificări legislative care să atingă, în acelaşi timp, două lucruri: “Este vorba de un cadru legislativ mult mai clar pentru a elimina din sistem un cadru didactic care nu respectă legea sau deontologia profesiei pe care o practică şi, în al doilea rând, instrumente legislative prin care profesorul să fie protejat”.

Pricopie a menţionat situaţii în care elevii de liceu “nu au demonstrat respectul cuvenit faţă de profesori”, dar şi situaţii în care părinţii au avut o atitudine necorespunzătoare faţă de şcoală.

“Am avut şi situaţii în care oamenii pur şi simplu au intrat în şcoală şi au pus în pericol fie elevii, fie corpul profesoral. Din fericire, sunt cazuri izolate, dar toate aceste lucruri trebuie să fie clarificate. Îmi doresc – şi am făcut o serie de demersuri – să clarificăm spaţiul şcolar ca spaţiu de educaţie şi nu de comerţ. Când folosesc acest cuvânt mă gândesc la comerţul illicit de aşa-zise materiale didactice. Mi-am propus să clarificăm problema cu produsele nu foarte sănătoase sau care nu au o provenienţă foarte clară, dar sunt vândute în şcoli copiilor, de la cele alimentare, până la orice alte produse. De asemenea, au existat o serie de măsuri adoptate pentru a creşte gradul de securitate al şcolii pentru care e nevoie de o bună colaborare între şcoală, autorităţile locale, Poliţia Locală. Chiar în luna septembrie a fost adoptat un astfel de demers”, a spus Remus Pricopie.

Ministrul a adăugat că mai sunt o serie de paşi care s-au făcut în identificarea problemelor de sănătate ale elevilor.

“Am avut câteva cazuri anul trecut când copii cu probleme de sănătate fie necunoscute, fie cunoscute, dar nu întotdeauna tratate la timp, şi care au dus la decesul unor elevi. Încercăm ca, plecând de la şcoală şi în jurul şcolii, să se construiască un climat normal de educaţie, dar şi de asigurare a sănătăţii şi securităţii copilului”, a spus ministrul.

Ministrul Educaţiei s-a întâlnit, sâmbătă, la Bistriţa, cu directorii de şcoli din judeţ, iar vineri seara a avut o întâlnire cu mediul de afaceri.

8 comentarii

  • poate vedeti si comertul ilicit cu reviste avizate de Minsiter, gen TERRA, unde scriu articole angajatii MEN.
    ca de obicei, numai vorbe goale.
    credeam ca se va schimba ceva in comportamentul ministrilor, dar vad ca am sperat degeaba.

  • Reforma in educatie nu trebuie facuta cu elemente punctuale. Daca incepeti asa, lucrurile se vor sfarsi tragic….ca si pana acum….

  • La mata in anus de ministru prost…da pt profesori ce faci mai dobitocule,toti ministrii de doi bani va afirmati doar cu masuri luate impotriva profesorilor.Pe noi cine dracu ne sprijina!!!

  • PROBLEMELE TREBUIE REZOLVATE MAI ALES LA NIVEL DE INSPECTORAT SCOLAR UNDE AU AJUNS POLITIC TOT FELUL DE FRIPTURISTI PROMOVATI POLITIC CU SCOPUL DE A FACE PROPAGANDA , SI A SUBMINA PROFESIONAL PE DASCALII CARE VOR SA FACA TREABA !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.