Dintre cele aproximativ 35 de şcoli din judeţ care au anunţat conducerea Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere din Învăţământ Bistriţa-Năsăud că vor boicota simularea evaluării naţionale niciuna nu s-a ţinut de cuvânt, aşa că testarea s-a dat peste tot în judeţ.
Contactat în legătură cu acest subiect, preşedintele UJSLI Bistriţa-Năsăud, prof. Emil Mocian, a spus: „Din diuferite motive oamenii s-au răzgândit azi fiindcă vineri erau foarte hotărâţi şi chiar ne acuzau că nu facem nimic. Armata trebuie să ajute generalii, iar armata s-a predat, cum se zice. Concluzia este că oamenii sunt mulţumiţi cu ceea ce au sau, ca să nu greşesc, poate că au fost înlocuiţi. La simulare poate supraveghea oricine din şcoală. Prundu Bârgăului s-a ţinut tare pe poziţie, dar, în cele din urmă, a capitulat. Profesorii nu sunt uniţi. Eu am o anumită vârstă, dar continui să lupt pentru ei ca să aibă condiţiile pe care noi vrem să aibă. Eu pun puşca jos şi bună ziua, dacă ei nu vor continua, nu vor obţine absolut nimic”.
Emil Mocian, care luni împlineşte 65 de ani, a amintit că, în 2005 a fost o grevă în învăţământ care a dus al majorarea salariilor de 11%, una de 5% în martie, iar alta de 6% din septembrie.
„Acum nu e numai salarizarea, ci mai multe. Era inechitate după Legea 153 în sensul că eu cu tine aveam aceeaşi pregătire şi aceeaşi vechime, eu aveam un salariu, tu, altul. De la tranşele de vechime se făceau departajările la salariu, ceea ce nu este nici legal, nici moral. Se măreşte salariul, dar la salarizarea respectivă, indemnizaţiile şi sporurile nu se măresc, ci rămân la nivelul lui decembrie 2016. În condiţiile în care ai salariuu majorat, automat ar trebui să vină şi celelalte majorări care decurg”, a spus el.
Întrebat dacă e dezamăgit de ce s-a întâmplat luni, el a răspuns: „Foarte. Mai ales că am oarecare experienţă în sindicat şi mă gândeam, totuşi, că nu trebuia să se întâmple aşa. Nu erau repercusiuni, nu erau consecinţe asupra colegilor noştri, totuşi nu sunt uniţi şi au oarecare frică. Le-am trimis materiale la 11 noaptea, la 12 noaptea că nu pot merge la fiecare acasă, dar s-au schimbat generaţiile. Nu mai sunt cele care ajungeau în învăţământ pe competenţă – să mă ierte Dumnezeu – mai sunt unii la care lasă de dorit competenţa şi atunci sunt aserviţi conducerii. Pe de altă parte, într-o unitate în care sunt 90 de angajaţi, dacă 85 vor să boicoteze, iar cinci nu, îi pune la supravegheat pe cei cinci. Eu chiar sunt foarte dezamăgit pentru că ei nu ştiu importanţa socială pe care trebuie să o aibă învăţământul. Vrem să fim în Europa, dar ne uităm la coada ceterii”.
Reamintim că o parte dintre cadrele didactice din Bistriţa-Năsăud, membre de sindicat, au optat iniţial să boicoteze simularea examenului de evaluare naţională, care are loc în perioada 5-7 martie 2018.
Potrivit lui Dumitru Ilieş, secretar unional al UJSLI Bistriţa-Năsăud, vineri, cadrele didactice din circa 35 de şcoli, mai puţin de jumătate din totalul şcolilor unde ar trebui să se organizeze simularea examenului de evaluare naţională, au spus că nu participă la ea.
„Vineri după-amiază, după ce am terminat de luat legătura cu toţi colegii lideri de sindicat din judeţ, aveam cert în jur de 33-35 de şcoli care au anunţat, prin semnături, că boicotează simularea, ceea ce înseamnă că acolo nu se va ţine. În total sunt peste 80 de şcoli în care ar trebui organizat examenul, întrucât scoatem din lista unităţilor de învăţământ din judeţ Palatul Copiilor, grădiniţele, liceele care nu au gimnaziu, CJRAE. Aşadar, din 80 de unităţi în care ar trebui să se ţină simularea, în 35 va fi boicotată. Spre surprinderea noastră, nu toate şcolile din Bistriţa participă la protest. Am mai avut şi alte situaţii din judeţ. Spre exemplu, la Telciu, iniţial ne-a spus liderul sindical că se va boicota examenul, iar apoi ne-a anunţat că directoarea a convins patru colegi să meargă să supravegheze elevii, deci cu patru oameni se poate susţine simularea, deşi ceilalţi 40-50 nu sunt de acord. Asta este”, a spus Dumitru Ilieş.
Dintre şcolile din Bistriţa, doar profesorii de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” au semnat iniţial într-o majoritate covârşitoare pentru boicotare, dar duminică s-au răzgândit şi ei.
La nivel naţional au anunţat că boicotează simularea membrii de sindicat din 1.100 de unităţi de învăţământ, din 28 de judeţe şi din Municipiul Bucureşti, anunţă Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ. Şi dintre aceştia, mulţi au renunţat.
Ar fi fost si culmea…..dupa ce le-a dat salarii cu muuulte zerouri ….sa mai protestezi….???
Era o blasfemie adusa clasei muncitoare care castiga de 3 ori mai putin…..avind in vedere ca ei fac salariile bugetarilor.
Pai ieseam noi in strada…..
Ia dati la un amarit de muncitor in fabrica 6000 de lei .
Pai vedeti……nu e corect.
Oricum aceasta prostie se va sparge cit de curind.
Cit dr@cu vor si astia sa ia pe luna ???
100.000 de lei????
Pai sa ne ia noua muncitorilor tot ce castigam si sa le dea ăstora de trindavesc .
De mâine sa ne nationaluzeze salariile privatilir in favoarea bugetarilor …..ca vad ca asta se încearcă.
Se vede ca esti analfabet dupa cum te exprimi!!!
Aoleu,Moceanu se crede general!!! Pai atunci trebuia sa se retaga mai demult la ,,pensie”sa lase noi lideri ,mai tineri in care tinerii profesori poate ar avea mai multa incredere.Aceste vorbe rostite de ,,general” ,,ne doare ” dar sigur o sa se retraga cu o solda frumusica luata pe nedrept de la prof.
Există multe exemple de asemenea „generali” în toată țara. Care au beneficiat de pe urma poziției și care, degrevați de normă și plătiți de către MEN, se umflă în pene doar așa de formă. Este nevoie de alți oameni și mai ales de o altă abordare a problemelor din învățământul preuniversitar.
asa se intampla in Romania!!! oamenii nu au cuvant! sunt usor influentabili, le este frica sa ia o decizie de care sa se tina!!! sunt cum bate vantul!!!
Expresia pe care o invatam la istorie ne caracterizeaza 100% – Capul plecat, sabia nu-l taie!!!!
Asta suntem … fatarnici, oameni fara cuvant, nehotarati, fricosi…ce altceva mai vreti…???
Vorbesc de principii, nu am treaba cu scopul sau salariile sau altceva…
Am avut curiozitatea sa citesc revendicarile.
Scuzati-ma in majoritatea ,nu sunt pentru ameliorarea starii generale in invatamant si pentru a asigura calitatea lui directa a destinatarului direct a acelui sistem de invatamant, elevul, care ar trebui sa fie in centrul eforturilor.
Printre revendicari se discuta foarte mult de salarii, pensionare anticipata si bani mai multi in sporuri etc.
Ma intreb, de ce sindicatele nu revendica cursuri de formare, eliminarea diplomelor false din sistem, a celor care nu au nici in clin nici in maneca cu pedagogia si meseria de profesor?
Printre argumentele care revin contra revendicarilor profesorilor- rezultatele extrem de modeste ale elevului mediu in competitie internationala(nu ma refer la elevii care au intrat intr-un circuit de selectie si au parte de dublu efort, din partea parintilor si a profesorilor) deci nu poti sa vinzi gogonele la pret de icre negre, al doilea argument e legat de perioada lucrata anuala, vacantele mari pe care alte categorii socio-profesionale nu le au.
Dna Anda, aici in ziarul asta ,acum câteva zile a fost publicat un articol in care se arata majorarile salariale la profesori si doctori din 1 martie.
Am văzut ca erau salarii si mai mari de 6000 de lei.asa ca…..
Ia cautati in arhiva de saptamina trecuta acel articol si cititi ,ca nu e greu.
Din cei 6000 scadeti 45%
Scadem !
Da la unul care ia acum in industrie 2000 …..la asta nu scade 45%/?????
Se scade 41.5% nu 45%(35% +10% din 65%)
Nu cred…! Scrie profesor gradul 1, 6000 mai exact 5900. Asa ca …..
Asa cum scrie si asistenta 4700 si infirmiera 3.900(?!?!?!). Pai este normal ??? Suntem nebuni la cap cu toti.
De unde crede Dragnea ca da la astia atita bani ???
De unde ??
De ce se poate la unul care este plătit de la buget sa aibă : Zile libere plătite, sporuri imaginare de tot felul, hrana ,haine …..si mai nou vacante plătite prin tichete ???
De ce nu se poate da aceste drepturi si la unul care face acest buget ???
De ce ?? Intreb si eu.
Eu nu zic ca de ce lu se da aceste drepturi ……foarte bine ca se da .
Dar sa se dea la roti oamenii care lucrează . De ce la aia da….si la prostime nu ???
Cum imi garanteza mie statul dreptul la invatatura?
Pai astia trebuie ridicati si arestati toti….dusi la canal….Baia Mare-Dunare!!!!
De ce imi abuzeaza mie copii????
Daca profesorii vor revedicari sa iasa in strada in ….frig…acum si la vara in vacanta!!!!!!
Comcluzia; pesederizarea invatamantului s-a produs . Tot timpul aici nu a fost nici o traditie de unitate si idei. Din pacate cadrele didactice au fost acea patura usor de dus cu promisiunile.Toate guvernele i-au lasat pe ultimul loc profitand de slabiciunile si lipsa de reactie compacta a lor.
Ultima cuvantare a ministrului INVATAMANTULUI de astazi a fost jalnica. Dati pe ea si ascultati si va mirati. Asta-i exponentul de la varf.
Ce tip de educatie mai aşteptați să dea copiilor noştrii astfel de SPECIMENE?! Una spun iar peste cinci minute se pişă pe propriul lor cuvânt. Cadre didactice? Nu…. Cadavre didactice scolite la scoli gen „Spiru Haret” , sau mai rău, şcoli de vară politice….Doamne unde am ajuns…Doamne, cine e in fruntea invatamantului in BN: o roşioară şi un terchea-bercea ( moceanu pe numele lui de botez) . ” Dacă lumea-i credulă şi doarme/ Am ajuns pe mâini de sergent ” ( vorba lui A. Păunescu).
Poate ca “armata” a ajuns așa din cauza politizării excesive a sistemului si a “ generalilor” de la sindicat fără nicio anvergura , imagine si prestanța. Nu poți sa le împarți la oameni bonuri pentru fasole si ciolan in piața publica si apoi sa le ceri sa aibă “cojones”. Nu poți sa faci boicot sau greva cu “generali” care mimează opoziția sindicatului in fata unor politruci din diverse instituții: CJ, Inspectorat, Minister.