Social

Profesorii primesc salariile mărite în urma grevei. De ce sunt în continuare revoltați

Angajații din sistemul de învățământ urmează să primească astăzi salariile majorate în urma grevei. Bani mai mulți vor încasa, de astăzi, și directorii de școli, respectiv inspectorii școlari, sumele fiind mai mari decât în cazul celor care au făcut grevă.

Salariul este unul ”absolut decent” pentru un debutant, potrivit ministrului Educației Ligia Deca. Însă, comparând un salariu de profesor debutant în valoare de circa 3.550 lei de la 1 ianuarie 2024 cu coșul minim de consum pentru un adult, stabilit la peste 3.800 de lei în anul 2023 conform unui raport al Fundației Friedrich Ebert România, acesta este cu 250 de lei mai mic decât suma minimă necesară unui adult pentru un trai decent, estimată în cercetare, scrie edupedu.ro.

La sfârșitul lunii decembrie 2023, Guvernul a adoptat proiectul de ordonanță de urgență care stabilește salariile din învățământ de la 1 ianuarie 2024. Potrivit acestuia, cele mai mari creșteri sunt pentru funcțiile administrative. În învățământul preuniversitar, salariile cresc cu 26-28% pentru inspectori și cu aproape 30% pentru directorii de școli.

La întrunirea cu directorii de școli de la Bistrița, ministrul Ligia Deca a spus că, ”din iunie anul trecut, ca urmare a protestelor personalului din învățământ, până la mijlocul acestui an, adică până în iunie 2024, vom vedea creșteri de peste 50% a salarilor și nu e vorba doar de creșteri pe medie pentru personalul didactic, pentru cel auxiliar și administrativ, vorbim și de rezolvarea unor inechități și aici mă refer la salariile personalului de conducere”.

”Știu că au fost destul de multe luni în care directorii de școli, având această încărcătură de responsabilitate în coordonarea comunităților școlare, s-au aflat în situația de a avea salarii mai mici decât colegi cu mai puține responsabilități. Am reușit să modificăm acest lucru și se va vedea acum, la salariile din februarie, fiindcă de la 1 ianuarie a intrat în vigoare majorarea salarială și pentru personalul de conducere din sistemul de învățământ”, a spus ea.

Grilele de salarizare pentru directori, directori adjuncți, contabili-șefi și secretari-șefi, în funcție de grad și de categoria școlilor și grădinițelor au fost publicate în Monitorul Oficial în 18 ianuarie a.c.

Pe ”Grupul Profesorilor din România”, cadrele didactice scriu că ”mare creștere nu este”, însă majoritatea critică faptul că directorii de școli, care nua u participat la nicio grevă, primesc bani mai mulți decât cei care au protestat. Iată câteva comentarii:

  • ”Recuperăm banii pierduți la grevă, cei care au făcut grevă”.
  • ”Poate fac cinste cu o cafea colegii care nu au făcut grevă, dar se bucură de mărirea de salariu”.
  • ”Chiar așa ! Ei au avut doar de câștigat pe lângă salariile întregi pe care le-au încasat în perioada grevei pentru orele care…le-au ținut. Plus alte favoruri obținute de la directori!”
  • ”Aș imprima comentariul dvs. și l-as lipi în cancelarie pe tablă!” 
  • “Directorul meu încasează cu 2000 de lei mai mult acum după o lună și jumătate de grevă”.
  • ”Nu au primit 2000 de lei, ci 700 de lei net. Nu înțeleg de ce atâtea discuții. Directorii ar trebui să muncească fără salariu? Ei nu au familii de întreținut?”
  • ”Nu au făcut grevă, dar au cea mai mare majorare salarială”.
  • ”Directorilor li s-a mărit cu un procent mult mai mare salariul în comparație cu cel al profesorilor, deși nu au făcut grevă. Cred că problema nu este că directorilor le-au crescut salariile, dar greva a fost în principal a celor tineri cu grade mici, al căror salariu e o rușine”.
  • ”Cei care discutați despre directori și despre măririle salariale să știți că ei nu au beneficiat de nicio mărire în ultimii ani, iar acum au primit toate măririle odată. Și legat de cum primesc unii sau alții bani pentru munca prestată, aștept și colegii care strigă în gura mare după alți colegi, fără să știe măcar parțial corect să se exprime în limba română, să vina să corecteze și ei zeci sau sute de subiecte la simularile de la EN sau BAC, pe gratis, din timpul propriu. Nu sunt director, din fericire!”
  • ”Atenție!! Nu asta e problema ! Directorii trebuie să aibă salarii pe măsura implicării și responsabilității lor, dar ca să desconsideri ceilalți angajați care primesc 1/2 din veniturile obținute de funcții similare în toate sectoarele de activitate este mare bătaie de joc! Ața se explica penuria de posturi pentru care nu vine nimeni în sistem!”
  • ”Nu văd unde e problema. Dacă vi se pare că e ușor a fi director sunteți liberi să vă înscrieți la concurs”
  • ”La concursul de directori politruci? Niciodată!!”

Creșterile de salarii obținute în vara anului trecut de directori au venit după cel mai amplu protest al profesorilor din istoria recentă. În iulie, 8.694 de directori și directori adjuncți și 3.451 de persoane încadrate pe funcții de contabil-șef și secretar-șef, în total 12.145 de funcții de conducere, au beneficiat de măririle prin ordonanța de urgență (OUG) 57/2023.

Etichete

2 comentarii

  • Școala românească-i pe butuci
    Dar voi n-aveți treabă, politruci,
    Că vă promovați, voi, dintre voi,
    Neamuri descendente cu nevoi,
    Oameni fără școli, dar esențiali,
    Cu ranguri de dregători speciali.
    Politruci, consiliați strict de staff,
    Ne-ați făcut învățământul – praf,
    Ne-ați tăiat și codrii din Carpați,
    Politruci, buni numai spânzurați.
    Politruci, vă dăm și-aici răspuns:
    Didactic, o grevă nu-i de-ajuns!

    19
    4
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.