Disperare printre părinţii din Bistriţa ai căror copii frecventau, până anul trecut, programele de after school susţinute de învăţătoare contra cost. După ce s-au organizat şi au aflat că trebuie să plătească şi mai mult fiindcă doamnele au de achitat impozite pentru PFA-urile înfiinţate, au aflat că orele nu pot fi ţinute în incinta şcolilor, aşa încât singura soluţie ar fi să caute spaţii pe care să le închirieze în oraş.
„Suntem părinţi cu copii de ciclul primar. Nu avem ce face cu ei după ora 12.00 fiindcă suntem la serviciu. Anul trecut, am plătit câte 10 lei pe zi pentru programul de after school la învăţătoare şi alţi 7 lei pentru masă servită în regim de catering de firme specializate. De anul acesta, ni s-a spus că s-a scumpit şi că ne costă 15 lei pe zi învăţătoarea – fiindcă are de plătit taxe pentru PFA – şi opt lei masa. Am zis că plătim numai să se ţină. Asta e, trebuie să dăm bani mai mulţi, dăm. Astăzi (vineri -n.r.) am fost anunţaţi că nu se mai pot ţine orele în şcoli şi că trebuie să căutăm, în oraş, un spaţiu pe care să îl închiriem. Adică învăţătoarea să-i încoloneze la 12 şi să-i ducă. Am încercat să luăm legătura cu domnul primar Ovidiu Creţu, cu domnul George Avram, administratorul public, nu răspunde nimeni la telefon. Învăţătoarele nu ştiu nimic, habar nu avem ce se va întâmpla. Suntem disperaţi”, ne-a spus un părinte.
Timp Online a luat legătura cu inspectorul şcolar general Camelia Tabără care este şi consilier municipal PSD. Domnia sa ne-a spus că este la curent cu această problemă.
„Derularea efectivă a programului şcoală după şcoală trebuie să se facă după o metodologie dată de Ministerul Educaţiei, secundară Legii Educaţiei. Noi, la Bistriţa, am avut un proiect de hotărâre de Consiliul Local prin care s-au folosit pentru aceste programe spaţiile cu titlu gratuit. Nu mai avem voie să facem asta pentru că, în multe locuri, părinţii au plătit o persoană fizică autorizată (PFA) care nu poate primi cu titlu gratuit spaţiile şcolare. Există intenţia să facem luna aceasta un alt proiect de hotărâre prin care să cerem un preţ de închiriere pentru această activitate, cu mult mai mic decât cel pe care l-am cerut, spre exemplu, universităţilor care au închiriat spaţii şcolare. Din acest an şcolar, avem două situaţii: sau le dăm gratis pentru after school, dar în aceste condiţii nu poate fi dat unui PFA, sau să le închiriem cu o chirie consistentă pe care o plăteau universităţile. Am transmis tuturor că trebuie reorganizat programul şcoală după şcoală şi, împreună cu domnul primar, vom propune în şedinţa de sfârşit de septembrie a.c. un preţ de închiriere rezonabil”, a spus Camelia Tabără.
Potrivit inspectorului şcolar general, la nivel de minister se discută ca, şi acolo unde programul se ţine cu contribuţia părinţilor, aceasta să fie cât mai mică.
„Şi la nivel naţional e în lucru şi, în foarte scurt timp, va apărea o nouă variantă, ajustată, a metodologiei. Am convenit că noi, oricum, vom da un proiect de hotărâre pentru Bistriţa. Năsăudul îl are cu o chirie care implică şi utilităţile, dar are o formă de plată a spaţiilor pentru această activitate. Le-am cerut tuturor ca, până la 1 octombrie, să se organizeze. Ne-am întâlnit cu directorii şi le-am spus că trebuie să ceară de la ISJ acordul pentru after school, într-o formă care respectă legea. Trebuie să existe un contract pe care şcoala îl face cu părintele şi în care omogenizează colectivele. Fiecare grupă trebuie să aibă între 10 si 12 copii”, a spus inspectorul general.
Întrebată dacă părinţii îi vor putea plăti şi de acum înainte pe dascăli, Camelia Tabără a spus: „Metodologia prevede plată pe persoană fizică, dar cu derularea cumva foarte clară şi avizată de Consiliul de Administraţie al unităţii şcolare. Cumva e programul şcolii. Odată părinţii cer, apoi şcoala inventariază tot ce cer părinţii şi încearcă să facă grupele astfel încât să răspundă nevoilor părinţilor apelând la: ONG, asociaţii, tot ce are resursă internă: psiholog, bibliotecar care poate să deruleze diverse activităţi. Şi, dacă nu reuşeşte, poate să apeleze la o persoană fizică autorizată care să fie contra cost”.
Potrivit sursei citate, primarul Bistriţei a primit solicitări de la asociaţii de părinţi şi, în şedinţa din 29 septembrie a Consiliului Local, va pune pe ordinea de zi acest proiect de hotărâre.
„Ordinul de ministru e la Juridic, la Primărie, noi ne-am întâlnit cu directorii, toată lumea procesează acest document astfel încât să nu încălcăm nici Legea învăţământului, nici Legea administraţiei publice locale, nici reglementările financiare. Fiecare lucru pe care îl vom scrie în acea hotărâre trebuie să fie foarte bine cântărit”, a adăugat Camelia Tabără.
Colectivul de învăţătoare de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, în colaborare cu asociaţia de părinţi din această şcoală a oferit mai multe soluţii atât Primăriei Bistriţa, cât şi Inspectoratului Şcolar Judeţean pentru derularea programului de after school în condiţiile legii.
„Au o asociaţie de părinţi foarte puternică, organizată după regulile necesare funcţionării unui ONG. Ei au tot procesat şi au găsit diverse variante. Ei au depus şi solicitare de modificare şi adaptare a preţurilor pentru asemenea activitate. Eu cred că vor reuşi să dea de capăt acestei probleme până la 1 octombrie. Noi, ca ISJ, până la urmă dăm doar avizul. Trebuie să se respecte legislaţia în cele trei direcţii. Şi tot din 3 octombrie vom începe after school şi în cartierul Subcetate. Ne-am întâlnit cu cei de la Centrul Comunitar pentru Tineret şi trebuie să completăm acolo cu voluntariat”, a conchis Camelia Tabără.
este foarte simplu – in cladirea Inspectoratului Scolar.
corect dar greoi. vreau sa spun ca in orice scola din tara asta este o clasa libera [daca nu mai multe]/ dar nu se vrea . se urmareste sa se cistige de pe spatele nostru. cistiga cei care inchirieaza, cei ce fac ore adica profesorii] si pierd fraierii .ca intotdeauna in tara asta .
La Scoala Gimnaziala Avram Iancu doua clase de a VIa au inceput scoala in curtea scolii pentru ca nu au clasa. In clasele lor au venit alte clase. Cu toate acestea scoala inchiriaza spatii din scoala catre o scoala de soferi.
imi pare bine ca la comentariul meu dna Sabau s-a sesizat si a realizat acest articol. va multumesc in numele a mii de parinti. este adevarat , este o jecmaneala pe fata, un furt. adica altii pot face cu profesori voluntari,in subcetate ptr…….. , in centru face Ortodoxia Romana , si la scoli de romani nu se poate. cum vine asta ??nu inteleg . ptr toti se poate si ptr romani nu. si inca un aspect. daca profesoara face ore cu 1 sau cu 20 de elevi sa ia tariful ptr clasa nu ptr elev ca ajungem la sume astronomice. Mie mi s-a cerut 21 lei pe zi de copil la afterschool la scoala unde invata.e o nebunie.nu se ia un pret pe clasa.ci pe copil.pai daca ai 20 de copii……vine pe luna un venit de 21 ori 20 de zile ori 20 de copii.calculati cit cistiga profesorul.si asta in 2-3ore pe zi ori 20 de zile pe luna.o avere.sint dusi rau.sa mor eu. Si asta in afara de faptul ca platesc in plus [cum se plateste la inceput de an] fondul clasei,reparatiile din clasa ,cadouri de toate sarbatorile din an si acum la inceput ni s-a cerut ptr manuale auxiliare. E o nebunie.si asta pe fata in scoala fara perdea.sa va fac si un calcul simplu . 15 lei ori 22 zile pe luna egal 330 lei ptr un copil. ori 15 copii face 4950 lei . si asta pre 2 ore efective. pai si la facultate este mai ieftin dl profesori. ……………dl profesori traim in Romania , tara asta de kaka . vreti s-o faceti si mai . acum il inteleg pe neamt ca si-a cumparat 7 case din meditatii. se poate .
Din cei 20 lei, 8 lei e masa. Raman 12 lei pentru invatator/copil. La after scool numarul de elevi va fi limitat la 12. Asadar sa reface calculul pentru 20 zile lucratoare. 12*12*20 = 2.880 lei venit brut, din care se plateste 16% impozit, ramane venit net = 2.419 lei/luna.
Intr-adevar, e o „suma astronomica”, domnule Raul Adrian. Dumneavoastra sunteti dispusi sa supravegheati timp de 4 ore si sa invavtati timp de 2 ore jumatate zilnic 12 copii pentru suma aceasta?
Aoleu, d-le Raul Adrian! Dumenavoastra chiar aveti nevoie de after-school? Eu am, pentru ca nu am ce face cu pruncul dupa ora 12. Nu poate ramane pe banca in parc pana la ora 16, cand il poate lua maica-sa. Invatatoarei nu pot decat sa-i multumesc ca accepta sa lucreze inca 4 ore in plus peste program. Iar faptul ca platesc pentru asta, o consider o investitie bine plasata, nu o cheltuiala exagerata. Copilul vine acasa cu temele facute intotdeauna, mai merge la muzeu, in parc, la innot in cele 4 ore, acasa se joaca, sau mai facem cate ceva suplimentar. Si se cunoaste, copilul merge bine, sunt multumit! Daca aveti o problema cu castigurile dascalilor, ma rog- e treba dvs. Puteti astepta pana Guvernul, ministerul, ISJ reglementeza in mod optim si omogen situatia, de asa natura incat sa puteti beneficia gratuit sau nu (ca nu se prea intelege) de minunatele servicii ale ONG-urilor, bibliotecarelor, psihologilor si altor voluntari sau nevoluntari. Eu prefer varianta cu invatatoarea si n-am nicio problema cu plata- munceste in plus pentru banii aceia . In rest, de acord cu observatiile privind manualele gratuite care costa, reparatiile/renovarile platite de parinti, etc.
Platim chirii in spatiile scolilor de stat, pentru activitati scolare????? Da, intr-adevar invatatorii au fost obligati sa isi infiinteze PFA-uri,pentru a -si desfasura activitatea in legalitate dar in spatiul despre care doamna Tabara spune ca nu poate fi primit spre folosinta cu titlu gratuit de catre acestea se desfasoara activitati scolare prevazute in oferta educationala a scolii.Legea educatiei nationale http://lege5.ro/Gratuit/geztsobvgi/legea-educatiei-nationale-nr-1-2011
prevede la art.58 ca unitatile de invatamant, prin decizia consiliului de administratie, pot sa isi extinda activitatile cu elevii dupa orele de curs, prin programe „scoala dupa scoala”.Pai cum le extind? Parintii platesc cadrul didactic, parintii platesc chirie, intr-o tara in care invatamantul e gratuit? Sau de ce copiii din sistemul „step by step” pot sa foloseasca salile de clasa pana la ora 16.00, beneficiind si de 2 invatatoare platite de stat? Sunt scoli de stat, scoli ridicate si intertinute din banii nostri, ai tuturor. Platim chirie pentru cresterea veniturilor locale?
eu nu . nu am pregatirea si nici nu sint facut ptr asa ceva , dar intreb :de ce nu se ia un pret pe clasa ???doar nu face cu copilul meu in particular ore. face cu toti . de ce cind isi ia salarul lunar nu se inmulteste cu 27 citi copii are in clasa ???de ce ?? de ce ???
De ce interveniti daca nu aveti nicio treaba cu chestiunea in cauza?
Incercati sa va ganditi la ce suma v-ar cere o alta persoana, o bona de exemplu, pentru a sta cu copilul dvs. 4 ore pe zi. Eu cred ca nu v-ar baga nimeni in seama, daca ati oferi doar 15 lei. Poate sa aveti sanse de succes cu 50 +. Deci 330 de lei pentru invatatoare e ieftin. Repet, o sa vina ministerul cu normativul ala nou-nout si am deplina incredere ca veti fi complet multumit si satisfacut, pana la capat. Alt scop in viata nu au dumnealor, decat sa va ofere dvs. lucruri de calitate si gratuite.
Mda, nu se putea sa nu vina de la Guvern ceva care sa strice un lucru care a functionat bine, pana acum. Auzi ce chestie: pana la ora 12 copiii sunt elevii scolii, dupa ora 12 sunt niste intrusi ai caror parinti desfasoara activitati comerciale subversive cu un PFA. Deci, afara cu ei, sau chirie, taxe, facturi pentru curent si apa, materiale didactice, etc. Ca sa nu mai spun de nenorocita de PFA, invatatoare de-a lor, cadru didactic al scolii, care a fost obligata sa-si faca PFA, ca sa fie in regula, pentru ca altfel toata lumea urla „spaga!”. Afara si cu ea, cu tot cu PFA-ul facut pentru a respecta legea, inclusiv platind taxe la buget. Taxe care ar putea acoperi cu brio fantasticul consum de apa si curent facut de acei 10-12 nemernici de copii timp de vreo 170 de zile pe an, ca restul sunt vacante si week-end. Si de ce musai 10-12? Daca invatatoarea accepta sa lucreze doar cu 7, care ar fi problema? Auzi, sa se omogenizeze activitatile! Pai nu cel mai bine stie invatatoarea ce trebuie sa faca cu si pentru elevii ei? Vreti omogenizare, vrea ministerul sa-si bage coada incompetenta! ONG-uri, bibliotecare? Cine are nevoie de bibliotecare la after-school? In fine, pentru noi s-a rezolvat problema, a pus un parinte la dispozitie o sala in afara scolii. Daca asta se mai poate numi scoala! In curand o sa ajunga ca un soi de hotel, cu camere inchiriate parintilor, PFA-urilor, ONG-urilor sau naiba mai stie cui. Daca au nevoie motociclistii, vanatorii sau pescarii, li se va inchiria si lor?
Motociclistii nu are nevoie ca la scoala nu se da beri!
Hahalerelor, nu va e rusine? Rata abandonului scolar e de 20% si faceti tot posibilul sa distrugeti scoala? Pai, scoala nu e a comunitatii? Copiii nu sunt ai nostrii? Trebuie scosi in strada dupa ora 12, pe cine deranjeaza ca stau pana la 16 pentru a face carte? Si dascalii nu trebuie si ei sa traiasca, ca v-au pus pixul in mana, sa invatati sa scrieti. Analfabetilor, care conduceti tara asta!!!
„Aproape foarte bine” Hannibal
Da, copiii comunitatii beneficiaza de ceva gratis. Efectele unei chirii nu se rasfrang atat asupra dascalului, cat asupra copilului, pentru care costurile pentru participarea la program vor creste
Si de ce se face diferenta intre copiii de la invatamantul traditional fata de cei de la „step by step”, care pot sa foloseasca sala de clasa pana la ora 16.00 si beneficiaza si de 2 invatatoare platite de catre stat? Nu am nimic impotriva invatamantului „step by step”. Dar copiii trebuie sa aiba aceleasi drepturi. Nici o scoala nu e construita din bugetul local,ca atare de ce trebuie sa suplimentam veniturile locale?
Plus ca in scoala , dupa ora 12.00, in cadrul programului after school,se desfasoara activitati scolare, educative, prevazute in oferta educationala a scolilor.
Elevii dupa ora 12 nu mai sunt elevi? Cine a complicat activitatea asta? Cineva se scarpina cu mana stanga in partea dreapta. Dar invatatoarea nu mai e cadru didactic dupa ora 12.Multi parinti au cumparat aproape totul in clasa De ce copilul nu poate beneficia gratuit de sala pana la ora 17 sau si mai tarziu? Cine a obligat dascalitele sa-si faca PFA? O mare prostie.Cineva se scarpina si daca nu il mananca pielea. Uitati-va in alte locuri dupa evaziune,profit ,coruptie.Aici e munca.Nu e furaciune.
Copiii care asteapta autobuzul scolar in scoala dupa terminarea cursurilor platesc?
Nu va mai faceti griji.Va fi acum un pic greu.Problema, insa, se rezolva ca doar vin alegerile.Ce de capital isi vor aduna !!!
Mie imi miroase a „problema” facuta ad-hoc.De ani de zile se deruleaza programul dupa scoala.Tocmai acum s-au trezit?Mari lepre.
Sunt judete unde nu se ia chirie ,unde dascalii nu trebuie sa isi faca PFA .La Bistrita unii nu au ocupatie si le place sa bata cu bota in gard sau in balta.
Spatiul scolii este al Primariei iar noi parintii platim taxe si impozite la Primarie.Macar atat sa fie gratuit pt copii nostrii. ..
Cumva trebuie rezolvata aceasta problema deoarece pe noi, parintii ne ajuta sa se stea dupa ora 12 cu copiii avand un vedere ca muncim pana la ora 16. Sunt localitati unde nu exista step by step, nu gasim pe nimeni, o bona sau oricine sa ne stea cu copilul plus ca cer si niste sume mari. Ministerul Educatiei ar trebui sa gaseasca o solutie pentru aceasta problema daca invatatoarea e de acord sa mai stea cu copii dupa ora 12 mai ales ca sunt solicitari din partea parintilor foarte mari si se tot pune problema abandonului scolar.
Problema poate fi rezolvată simplu: contractul de închiriere pentru sala de curs să fie încheiat între părinți(prin asociația părinților sau în nume personal) și școală. HCL 131/2015 trebuie modificată în sensul că, pentru activitățile after school, să nu se perceapă chirie. After school este o activitate educativă care trebuie susținuta și de autoritățile publice locale, măcar, acum în 2016 prin punerea la dispoziție a sălilor de clasă (cu încălzirea aferentă, etc.); în viitor ar trebui chiar și plata cadrelor didactice care supraveghează copiii la after school să fie din bugetul local.
Mai pun o întrebare: unde este egalitatea de șanse? pentru after school din zona Subcetate primăria a închiriat un spațiu iar pentru același gen de activitate desfășurat în alte cartiere din oraș, primăria percepe tarif de închiriere pentru spațiile proprietatea municipiului. Oare nu este discriminare?
eu am mai spus : ptr toti se poate [nu spun cine]………..dar ptr romani nu/
Se poate vorbi cu un avocat…dacă e discriminare, atunci un Proces colectiv împotriva Primariei!
Ceva trebuie facut…o asa schimbare se anunta din timp, nu la inceperea noului an scolar…te pun in fata faptului implinit! Asa ceva nu trebuie admis!
Si ce suma fabuloasa plateste primaria pentru spatiul destinat elevilor de la after school Subcetate.
Stimate cititor, și dacă ar plăti 2 lei/lună nu este normal să ceri 10 lei/mp/lună pentru același gen de activitate desfășurată în spații proprietatea municipiului; în Subcetate se plătește o chirie lunară de peste 3000 lei.
De aceea merg lucrurile asa in tara asta pentru ca oamenii nu reactioneaza prin instanta de judecata la nedreptate, pentru ca liderii charismatici nu ies in fata sa mobilizeze oamenii, pentru ca sunt o mana de parinti in scoli care sunt avantajati de conducere, de faptul ca nu se face repartizare computerizata in clase….si mai sunt si altele.
Pentru comunitari sunt multe facilitati Aceke.mame poate nici nu lucreaza.Ar putea sa aiba grija de copii.
De ce nu se implica d-na Camelia Tabără in decontarea banilor investiți de părinți în :renovarea clasei,achiziția de perdele,mobilier, banci, scaune,xerox,proiector,flipchart,carti,consumabile.Țin sa mentionez ca sunt o mămica a doi elevi de la *Generala 3*, iar in 2 ani am dat pentru scoala o suma destul de mare!RUSINE
Cred ca glumiti!!!unde este after schoolllllll in Subcetate!!!!
Spariul din Subcetate e al unui tovaras consilier ecologist!!!dar va rog poftifi sa vedeti !!!!cred ca e o gluma after……din subcetate!!!!banii aia sint o mare …..si contractul e semnat pe ceva ani!!!din cite am citit…dati o plimbare doamna Sabau!!!e aproape de dumneavoastra!!!!
Spatiul..
Trebuie să se găsească cât mai urgent o soluție.Sunt in situatia sa ar concediu fara plată, concediul de odihnă l am luat alternativ cu soțul sa acoperim perioada vacantei. Mă invinovatesc ca nu sunt o mama buna, nu am invatat copilul sa se descurce singur.Ca sa stea singur acasa ar trebui sa opressc gazul, sa plec la serviciu cu ruterul si cu telecomenzile.
Sunt de acord sa platesc scolii,dar sa am siguranta ca copilul e supravegheat,ca poate sa faca sport sau alte activitati, sa nu stau cu grija ca doamna invatatoare are o problema si ne suna sa luam copii intr o ora, sau cine stie ce.
Si firmele de catering sunt o rusine, mancarea vine rece, in vase murdare,desigur asta nu stim sigur, noi ca parinti nu avem voie sa vedem, suntem tinuti in strada ca infractorii,da i incolo de copii mofturosi , sa manace orice, important e sa strangem banii parintilor la timp.
Si vacantele sunt multe , si urmeaza apoi Saptamana altfel, alti bani, alta distractie. Ce sa facem, platim daca avem copii.
Aşa înţelege statul să investească în viitor, în copii, tâmpiţii dracului, ar trebui să fie gratis tot invăţământul, am să-mi trimit copilul să fure să intre la închisoare, acolo e totul GRATIS, cazare, mâncarea, supravegherea, biblioteca, sala de forţă,… Sper să emigreze copilul meu, eu am fost prost şi am rămas în ţara asta condusă de retardaţi, mnezeii mamii voştri!!!!!
pai daca suntem condusi de aia care au pensie speciala si nici macar atata nu pot sa reglementeze.mobre dobre pene si alti tembeli absoluti.au vandut tot in tara asta au indatorat o peste masura si acum au pensii speciale pentru asta.Caragiale este mult depasit! p.s. nenea paharoiu a vandut pe repede inai te niste zeci, sute de fabrici.vreti ca parintii sa isi vanda copiii sau ce naiba vreti? idiotilor parca in lege spune ca statul finanteaza „aftărul”.pentru totala ineficienta cred ca neam de neamul lor parlamentari, guvernanti etc ar trebui nu sa ia pensii speciale ci sa plateasca datoriile tarii „cumva”.
Comunitatea bistriteana e in colaps! Gunoi peste tot, haos pentru copiii de la after pentru lipsa de ratiune a isj bn, daaaar se fac liste parlamentare, se dau concursuri de directori, se platesc diversee din banii locali ori oamenii sa taca si sa astepte pana or avea domnii timp de ei! Rusinos!
Tara lui SĂ NE DEA. Trebuie să ne punem mintea la contribuţie şi să separăm apele.
Statul asigură învătmântul gratuit – cât îl asigură.
În rest, că fiecare vrea altceva, că-i discriminare, bla bla bla, poveşti.Dar elevul din Ghinda ori Visuia, lui cine-i face step, şi încă gratuit.
Dascălitţa are o normă didactică şi nu poate fi obligată să mai facă una gratuit.
Educaţia şi investiţia în copii costă. Statul face ce poate (nu destul, fireşte), dar nu poate elimina discriminarea dintre Subcetate şi CLR născând o discriminare cu resutul judeţului (ţării).
Cine plăteşte curăţenia, lumina, căldura, întreţinerea spaţiului aferent, cine îşi închipuie că toate astea pot fi date de gratis.
Şi apoi, unii contribuabili s-ar putea opune asupra cheltuirii unidirectionate a unor sume de bani publici, în detrimentul altor interese, tot publice.
Este vitală investiţia în educaţie, dar ea nu înlătura nevoia investiţiei în sănătate, infrastructură, cultură, etc.
Toată lumea – cu chereji în frunte, şo pe CL , să plătească din bugetul local. Păi nu-i sac fără fund.
Nimic nu ar împiedica infiinţarea unui step integral privat, fără bani public ori în parteneriat, fără dependenţa de Inspectoratul şcolar, etc.
Dar la noi cordonul ombilical al dependenţei de instituţiile statului este tiot ca în 89. NU mişcă nimic fără să ştie şi aprobe tov. prim. (primar, preşedinte , inspector).
lasati lumea să gândescă şi să găsească soluţii.
Sigur, pentru început vor găsi soluţii cei cu bani, care oricum şi întotdeuna le găsesc.
Dar apoi piaţa va regla problema şi ar putea ajunge şi altii la acest serviciu.
… Insa parintii cumpara mobilierul scolar, perdele, zugraveala, etc…
Ce se intampla cu banii alocati pentru asa ceva, pentru ca ei de fapt exista si sunt alocati.
Unde este transparenta reala? Banii alocati scolilor sunt musamalizati tot in stil 89.
Nu a zis nimeni ca trebuie sa fie gratuit, dar sa plătești 600 lei pentru un copil la after 4 ore, din care 7lei /zi mâncarea, mie una mi se pare exagerat de mult. Ce faci da a ai 2 copii, si dacă este doar un singur părinte in familie, in urma unui tragic eveniment???? Si sunt destule familii in aceasta situatie. Ar trebui ca singurul intretinator al familiei sa isi lase serviciul si sa aibe grijă de copil de la ora 12 si sa ajungă o familie asistată social??
Tara retardata
In loc sa facem tot ce putem sa tinem copii la scoala cat de mult sa-i facem sa iubeasca scoala noi nu stim cum sa-i fugarim mai repede afara.
O rusine de tara !!!
Preturi after la Cluj 700-900/ luna, la Tg.Mures 600-800, la Brasov 750-1000,la Arad 800-900, la Oradea 600-700. Nr. Ore intre 3 -6/zi.Concluzie: educatia costa!
aaaaa………….si sa ma duc acum la Tabara si sa-i pup mana ca la noi vrea sa faca 450 >>>>??????
Pop M. la preturile la care va referiti Dvs. sunt after school private, in care ofera si ore de limba enleza/germana, dansuri sau alte activitati, 2 mese si programul e de la 12 la 18, DA, acest tip de educatie costa si este optiunea parintiilor care isi permit.
Acest after school face referire la programul Scoala dupa scoala ,pentru care in fiecare an am semnat un contract cu Unitatea de invatamant „CONTRACT DE PARTENERIAT SCOALA-FAMILIE in cadrul Programului „Scoala dupa scoala” prin care
”
1. Scoala se obliga:
a) sa respecte prevederile Metodologiei de organizare a Programului „Scoala dupa scoala”, aprobata prin Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 5.349/2011;
b) sa asigure spatiul, cadrul organizatoric si logistic pentru desfasurarea procesului educational din cadrul Programului „Scoala dupa scoala”, conform prevederilor legale;
c) sa informeze parintele, in timp util, despre toate schimbarile care se produc in structura Programului „Scoala dupa scoala” (orar, resurse umane implicate etc.), precum si despre absentele elevului;
d) sa ofere servicii educationale de calitate, la nivelul standardelor solicitate de Ministerul Educatiei.
Deci cand ne-au informat in timp util de aceasta problema a „Spatiilor inchiriate” in 12 septembrie, ne ofera o sala de clasa dotata logistic pe banii parintilor!!!
Acest tip de program se adreseaza parintilor cu un venit mediu, cu program de munca pana la 16 sau chiar mai mult.
NU MAI FACETI PUBLICITATE LA afacerile private after school!!!
Cei care nu iau masuri pentru after school sunt oameni fara suflet,nu se gandesc ca sunt parinti disperati care chiar nu au nici o solutie.Asa sa le ajute Dumnezeu cum nu-si vad decat interesele si banii.Rusine sa le fie.
Eu cred ca ar trebui sa se prelungeasca orele la scoala si atunci nu ar mai trebui nici after school si copiii ar avea posibilitatea de a invata mai multe sau de a face mai multe materii/activitati.
Spre exemplu eu am 3 copiii scolari in Belgia intr-o scoala internationala, incep orele la 8.15 si termina la 3.45, au 2 pauze de 10 minute si o pauza de o ora in care mananca la cantina scolii.
Cred ca in Romania ar trebui sa se ia exemplu altor tari europene.
Asa e si in Anglia, si in plus toate rechizitele sunt gratuite, date de la scoala. Dar in Romanica se pare ca parintii-s mai bogati, de aia statul ii jecmaneste asa…
Scoala dupa scoala este un program gratuit conform legislatiei.
Dascalii desfasoara activitatea in cadrul normei didactice 8 ore/ zi
CUM POATE SA VISE PARA NORMAL CA UN INVATATOR sa faca un …profit la negru…7000 sau 8000 de lei luna
15 lei/ zi x 20 de zile/luna × 25 de elevi
invatamantul in tara noastra e GRATUIT
nu e normal. intram deja in zona penala. am sa actionez in justitie acest fapt. asta e . cineva trebuie sa faca ce trebuia facut de mult timp.
pentru cei care vorbesc in necunoștință de cauză…
Dascalul are 8 ore pe zi din care 4-5 ore predare si 3-4 ore pregatirea lectiilor, rapoarte, centralizari, statistici, activitati in diferite comisii din scoala, din care este obligat sa faca parte etc. De cele mai multe ori depaseste 40 ore pe saptamana si nu e platit pentru orele suplimentare. Cine nu cunoaste activitatea unui dascal sa nu vorbeasca… Pe langa norma lui nu este obligat sa mai stea 3-4 ore zilnic cu copiii nostri pe gratis… spun asta desi si eu sunt un parinte care astept sa se clarifice treaba asta deoarece si eu am nevoie de programul after school, dar pentru asta nu am pretentii aberante…
La Sibiu e aceeasi situatie. Parintii au optat pentru inchirierea unor spatii private unde sa mearga copiii cu invatatoarea.